ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 19 χρονών, έχω ύψος 1,53 και ζυγίζω 49-50. Έχω λίπος στην κοιλιά και στους γλουτούς. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: 1. Έχω ξεκινήσει να παίρνω αντισυλληπτικά χάπια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν παχαίνουν γιατί από τότε που τα παίρνω έχω πάρει γύρω στα δύο κιλά. 2. Ενώ στο σώμα φαίνεται ότι είμαι σταθερή στο βάρος μου, στη ζυγαριά φαίνομαι παραπάνω. Γιατί συμβαίνει αυτό; Να σημειώσω ότι δεν έχω αλλάξει τίποτα στη διατροφή μου. Επιπλέον περπατάω 3 φόρες την εβδομάδα για 30 λεπτά. Ευχαριστώ!
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Ζωή,
Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας δίνεις το βάρος σου κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Διατηρείς το ίδιο σωματικό βάρος όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνεις από τις τροφές είναι περίπου ίσες με αυτές που δαπανάς. Έτσι η σταθεροποίηση του σωματικού σου βάρους επιτυγχάνεται, όταν εντάξεις τους κανόνες της υγιεινής διατροφής στη ζωή σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου.

Tα σύγχρονα δισκία δεν έχουν θερμίδες και η περιεκτικότητά τους σε οιστρογόνα είναι χαμηλή, γι’ αυτό και δεν προσθέτουν μόνιμα κιλά. H όποια αλλαγή στο βάρος παρατηρείται τους πρώτους μήνες της λήψης τους και οφείλεται στην αυξημένη κατακράτηση υγρών ή στη μεγαλύτερη όρεξη. Αν παρατηρηθεί αίσθηση “φουσκώματος” αυτή οφείλεται σε κατακράτηση υγρών.

Για να αποφύγεις τυχών κατακρατήσεις υγρών καλό θα ήταν:

  • Να περιορίσεις την κατανάλωση αλατιού και τροφές που το περιέχουν (αλλαντικά, αλμυρά τυριά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς).
  • Να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών και ροφημάτων (π.χ. κρόκο Κοζάνης, πράσινο τσάι κλπ).
  • Να καταναλώνεις τροφές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά.
  • Nα αυξήσεις την πρόσληψη καλίου. Το νάτριο είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού το οποίο είναι υπεύθυνο για τις κατακρατήσεις υγρών, ενώ το κάλιο δουλεύει αντίστροφα, δηλαδή η επαρκής πρόσληψη του βοηθάει στην απομάκρυνση της περίσσειας ποσότητας νατρίου και στη διατήρηση του φυσιολογικού ισοζυγίου ύδατος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, ο ανανάς, τα ξερά φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι ηλιόσποροι, η ντομάτα, τα μανιτάρια, το λάχανο, οι αγκινάρες, οι πατάτες, τα καρότα, το σπανάκι, τα όσπρια και το ρύζι.

Οι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 τροφές συμβάλλουν στο να αποφύγεις τις μεταπτώσεις της διάθεσης. Με άλλα λόγια πρόσθεσε στο καθημερινό σου διατροφικό πρόγραμμα ψάρι, όσπρια, δημητριακά, αβοκάντο, αποξηραμένα φρούτα, μπανάνες, γαλοπούλα, αυγά και πατάτες.

Κανένα τρόφιμο δε θα σε βοηθήσει να χάσεις αποκλειστικά λίπος από τα πόδια ή στην κοιλιά, όμως ορισμένα τρόφιμα έχουν πιο ευνοϊκή δράση όταν στοχεύεις στην απώλεια λίπους. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι αυτές οι τροφές συμβάλλουν με θετικό τρόπο στην καύση λίπους και κατά συνέπεια την απώλεια βάρους.
Τα τρόφιμα αυτά είναι τα μαύρα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το αβοκάντο, η κανέλα, ο σολομός, το μπρόκολο, τα βατόμουρα, οι μπανάνες, το γιαούρτι, τα αχλάδια, το κρασί.

Τέλος, προσπάθησε να περπατάς καθημερινά 30 λεπτά.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 20 χρόνων, έχω ύψος 1,75 και κιλά 86. Πάντα προσπαθούσα να χάσω κιλά με πολλούς τρόπους, δίαιτες, γυμναστήρια, αλλά δεν τα κατάφερνα ολοκληρωτικά και στο βαθμό που ήθελα και ξεκίνησα να παίρνω ένα συμπλήρωμα διατροφής της Herbalife το οποίο το σταμάτησα απότομα και μου άλλαξε ο μεταβολισμός. Ποτέ δεν έτρωγα τόσο πολύ και τόσο υπερβολικά όσο τώρα. Τρώω τροφές που δεν κατανάλωνα ποτέ και μεγάλες ποσότητες. Θέλω να φτιάξω το μεταβολισμό μου και να τρέφομαι σωστά. Όσες φορές το προσπαθώ δεν το καταφέρνω. Χρειάζομαι βοήθεια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα φίλη μας,
Αρχικά να σε πληροφορήσω ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου είναι 34.4 kg/ m2 , γεγονός που δηλώνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσεις σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στα μεσογειακά πρότυπα, σε συνδυασμό με άσκηση, είναι αυτό που προτείνεται για περιορισμό του κινδύνου, βελτίωση της ποιότητας ζωής και απώλεια βάρους. Θα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσεις μια διατροφή η οποία θα περιέχει ποικιλία τροφίμων.

Tα συμπληρώματα διατροφής ενδεχομένως να είναι χρήσιμα σε ορισμένες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός που αυξάνονται κατά πολύ οι θρεπτικές απαιτήσεις του ατόμου αλλά θα ήταν προτιμότερο, εφόσον ενδείκνυται για απώλεια βάρους να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές. Πολλά θρεπτικά συστατικά εάν καταναλωθούν σε υψηλή δόση μπορεί να είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προκειμένου να χορηγηθεί ένα συμπλήρωμα διατροφής χρειάζεται να γίνει διατροφική αξιολόγηση από Κλινικό Διαιτολόγο σε συνεργασία με Ιατρό, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερβολικής πρόσληψης διαφόρων συστατικών με σοβαρές για την υγεία συνέπειες.

Διατροφικές συμβουλές:

  • Πικάντικα τρόφιμα (π.χ. μαύρο πιπέρι, καυτερές πιπεριές). Θα ενισχύσουν προσωρινά το βασικό μεταβολικό ρυθμό, χάρη στην καψαϊκίνη που περιέχουν οι πιπεριές.
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ανάλατοι ξηροί καρποί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής, ψωμί πολύσπορο, καστανό αναποφλοίωτο ρύζι.
  • Κατανάλωσε άπαχα γαλακτοκομικά (ημίπαχο γάλα, γιαούρτι 2%, τυρί με χαμηλά λιπαρά).
  • Κατανάλωσε “καλά” λιπαρά. Απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, στα λιπαρά ψάρια και στους ανάλατους ξηρούς καρπούς, σε βοηθούν να αισθάνεσαι χορτάτη και ρυθμίζουν την κατανομή του λίπους στο σώμα σου.
  • Να προτιμάς προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, κλπ).
  • Μην ξεχνάς να έχεις πάντα μαζί σου σνακ χαμηλών θερμίδων και λίπους! (π.χ. ρυζογκοφρέτες με ταχίνι/μέλι, αυγό βραστό με φρυγανιές, φρουτοσαλάτα με κανέλα, cream crackers, ανάλατους ξηρούς καρπούς με γιαούρτι 2%).
  • Για την ενίσχυση του μεταβολισμού είναι σημαντικό να ακολουθηθείς έναν πιο δραστήριο τρόπος ζωής. Συνιστάται αερόβια άσκηση (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, διάδρομος, τένις κλπ) καθημερινά ή 4-5 φορές την εβδομάδα μπορεί να δώσει μια γερή ώθηση στο μεταβολικό ρυθμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με τον καφέ: 1)Ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα πόσες θερμίδες έχει; 2)Επίσης ο οργανισμός μας όταν πίνουμε σκέτο τσάι ή καφέ μεταξύ κάποιων γευμάτων το εκλαμβάνει ως “γεύμα”; 3)Τέλος, ο καφές φίλτρου με άρωμα – γεύση βανίλια κ.λ.π. τι διαφορά έχει με τον κλασικό φίλτρου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Ο καφές παρέχει μέγιστα οφέλη όταν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλα πρόσθετα (όπως σιρόπι με γεύση). Καλό ήταν να προτιμάς εκείνον που συνδυάζει τη σωστή αναλογία αντιοξειδωτικών και καφεΐνης, όπως είναι ο ελληνικός καφές. Επιπλέον, ο ελληνικός καφές έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης (40mg/φλιτζανάκι) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης).

Ο καφές χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος δεν έχει θερμίδες ούτε λιπαρά. Για κάθε κουταλάκι ζάχαρη που προσθέτουμε θα πρέπει να υπολογίζουμε περίπου 20 θερμίδες. Ο οργανισμός δεν λαμβάνει έναν σκέτο καφέ ή τσάι σαν γεύμα μεταξύ των γευμάτων μας.

Τέλος οι διάφορες γεύσεις θα μπορούσαν να δώσουν ορισμένες θερμίδες στον καφέ σου, αλλά αποκλειστικό ρόλο θα παίξει η ζάχαρη και το γάλα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 42 χρονών με ύψος 1,60. Ενώ τρώω σωστά σε γενικές γραμμές, υπάρχουν μέρες που δεν μπορώ να αντισταθώ στις λιγούρες με αποτέλεσμα να τρώω ασυναίσθητα πολλή σοκολάτα. Τι να κάνω για να το σταματήσω;
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Έλενα,
Οι λιγούρες δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένες με το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, τα τρόφιμα που επιζητούμε είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού ή και λιπαρών. Αν νιώθεις την ανάγκη να φας σοκολάτα, προτίμησε εκείνες που έχουν τουλάχιστον 75% περιεκτικότητα σε κακάο, καθώς περιέχουν περισσότερο μαγνήσιο και λιγότερη ζάχαρη. Φρόντισε να έχεις στο σπίτι σου υγιεινές τροφές και όχι σοκολάτες ή άλλα θερμιδογόνα τρόφιμα.

Τάση για γλυκό δεν σημαίνει απαραίτητα κατανάλωση σοκολάτας. Πες ναι στο μέλι! Ρίξε μέσα στο γιαούρτι σου ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και πρόσθεσε λίγα φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τόσο απλά, θα χορτάσεις και φυσικά δε θα έχεις επιβαρυνθεί με ένα σωρό θερμίδες.

Tips για να την αντιμετώπιση της λιγούρας:

  • Αποχή από τους πειρασμούς
  • Καλή ενυδάτωση (1,5-2 λίτρα ημερησίως)
  • Οργάνωση γευμάτων (5 γεύματα ημερησίως)
  • Ξεκούραση και ηρεμία

Εάν θελήσεις κάποιο γλυκό, στρέψου σε κάποιες από αυτές τις επιλογές:

  • Ζελέ light με φρέσκα φρούτα
  • Μαύρη σοκολάτα σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς
  • Ρυζογκοφρέτες με ταχίνι ή μέλι
  • Μπάρα δημητριακών
  • Φρούτο εποχής με μέλι και γιαούρτι 2%
  • Ρυζόγαλο με κανέλα
  • Αποξηραμένα φρούτα με ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Παστέλι
  • Επίλεξε τα αγαπημένα σου φρούτα και ρίξε τα στο μίξερ. Τα smoothies αυτά θα σε χορτάσουν και θα σου χαρίσουν πολλές βιταμίνες.

Φρόντισε λοιπόν να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και να αθλείσαι ή ακόμα και να περπατάς όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω σοβαρό πρόβλημα με τα γλυκά! Δεν αντέχω να τα κόψω για καιρό, ενώ ξέρω ότι μου κάνουν ζημιά και κακό, εγώ συνεχίζω να τα τρώω! Είμαι 39 χρόνων με 1,70 ύψος και 75 κιλά. Προσπαθώ να αδυνατίσω κι ενώ ελέγχω το αίσθημα της πείνας για φαγητό, στα γλυκά υποκύπτω μόνο και μόνο επειδή μου μπήκε στο μυαλό, χωρίς να πεινάω! Παρακαλώ δώστε μου μία συμβουλή πριν αρρωστήσω!
Γιάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Γιάννα,
Αρχικά να σε πληροφορήσω ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου είναι 26 kg/ m2, γεγονός που δηλώνει ότι καλό θα ήταν να προχωρήσεις σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Φρόντισε να είσαι εφοδιασμένη με τα κατάλληλα τρόφιμα και στο σπίτι να μην υπάρχουν “διατροφικά εγκλήματα”. Έτσι ακόμη και την ώρα της λιγούρας αναγκαστικά θα επιλέξεις κάτι υγιεινό.

Κάνε μικρά και συχνά γεύματα επιλέγοντας υγιεινούς συνδυασμούς και μη μείνεις νηστική πάνω από 3-4 ώρες.

Να ενυδατώνεις συνεχώς τον οργανισμό σου πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό, ροφήματα (πράσινο τσάι, κρόκο Κοζάνης) και τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού (φρούτα, λαχανικά).

Εάν θελήσεις κάποιο γλυκό, στρέψου σε κάποιες από αυτές τις επιλογές:

  • Ζελέ light με φρέσκα φρούτα
  • Μαύρη σοκολάτα σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς
  • Ρυζογκοφρέτες με ταχίνι ή μέλι
  • Γιαούρτι 2% με μέλι και φρούτα
  • Ρυζόγαλο με κανέλα
  • Μπάρα δημητριακών
  • Αποξηραμένα φρούτα με ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Παστέλι
  • Επίλεξε τα αγαπημένα σου φρούτα και ρίξε τα στο μίξερ. Τα smoothies αυτά θα σε χορτάσουν και θα σου χαρίσουν πολλές βιταμίνες

Μπορείς να προσαρμόσεις τις διατροφικές σου συνήθειες έτσι ώστε να περιορίσεις τη λαχτάρα σου χωρίς να καταστρέψεις εντελώς την διατροφή σου. Με πρώτο στόχο την υγεία σου και δεύτερο στόχο την απώλεια βάρους και την εικόνα της εμφάνισης σου, ενσωματώνοντας και την κατά το δυνατών σωματική δραστηριότητα, είναι βέβαιο ότι θα φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα που επιθυμείς!

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαριαλένα Γαλανού

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More