ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας. Είμαι 25 ετών, 1,56 ύψος και 55 κιλά. Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος και τι διατροφή πρέπει να ακολουθώ, όχι μόνο για απώλεια βάρους αλλά και για να αποκτήσω ωραίο σώμα; Επίσης με το περπάτημα μόνο είναι εφικτό;
Θάλεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Θάλεια,
O δείκτης μάζας σώματός σου είναι 22,6kg/m2 που είναι στα φυσιολογικά όρια και το ιδανικό βάρος σύμφωνα με το ύψος σου είναι τα 51 κιλά. Η διατροφή που θα μπορούσε να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους αλλά και στην ενίσχυση του μεταβολισμού σου είναι η μεσογειακή διατροφή.

Μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω γενικές οδηγίες:

  • Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό. Η κατανάλωση πρωινού θα βοηθήσει το μεταβολισμό να ενεργοποιηθεί και να κάνει περισσότερες καύσεις, ενώ ταυτόχρονα δίνει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.
  • Κατανάλωσε κάθε 3-4 ώρες ένα μικρό ενδιάμεσο γεύμα, όπως ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς.
  • Ξεκίνα το γεύμα σου πρώτα με τη σαλάτα.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά.
  • Κατανάλωσε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  • Απόφυγε τρόφιμα που έχουν προσθήκη ζάχαρης και αλατιού.
  • 30 λεπτά ημερησίως φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη.
  • Να καταναλώνεις 1,5-2lt υγρών ημερησίως (νερό, ημιάπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης).

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Λόγω αλλεργιών ο γιατρός μου έχει συστήσει να παίρνω κάτι χαπάκια με κορτιζόνη, έως ότου κάνω το αλλεργικό τεστ. Ωστόσο έχω παρατηρήσει πως μέσα στο μήνα, έχω πάθει δύο φορές αλλεργία αντιμετωπίζοντάς την με τα χαπάκια και ενώ τρέφομαι κανονικά, υπάρχει πρήξιμο στο σώμα μου και στο πρόσωπο μου. Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό; Τα κιλά που μάλλον πήρα μπορούν να χαθούν;
Κυριακή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κυριακή,
Οι κατακρατήσεις είναι η πιο συχνή παρενέργεια των φαρμάκων που περιέχουν κορτιζόνη. Οι κυριότερες αιτίες είναι η κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση αλατιού, ακόμη και από τρόφιμα που έχουν κρυμμένο αλάτι. Επιπλέον, θα πρέπει να αυξήσεις την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη και κάλιο, τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κατακράτησης.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι:

  • Τα πουλερικά
  • Το κόκκινο κρέας
  • Τα αυγά
  • Τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά
  • Τα μανιτάρια

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι:

  • Η μπανάνα
  • Οι πατάτες
  • Οι ντομάτες
  • Οι κόκκινες πιπεριές
  • Το σπανάκι

Ακόμη, θα πρέπει να προσέξεις πολύ να είσαι επαρκώς ενυδατωμένη (τα ούρα σου το βράδυ θα πρέπει να είναι άχρωμα). Κατανάλωσε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, ημιάπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, πράσινο τσάι, βιολογικό ρόφημα κρόκου κοζάνης). Τέλος, επειδή η λήψη κορτικοστεροειδών όπως η κορτιζόνη, μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, συνίσταται επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Μπορείς να καταναλώσεις λιπαρά ψάρια, αυγά, συκώτι, μαλακές μαργαρίνες, γάλα, γιαούρτι, τυρί, καρύδια, σολομό, σαρδέλες, σουσάμι και ξερά σύκα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα. Γυμνάζομαι από το Σεπτέμβριο του 2016 και πιο εντατικά από τις αρχές του 2017, όμως δεν έχω δει καμία διαφορά στο σώμα μου. Επί 4 μήνες ακολουθούσα συγκεκριμένη διατροφή και έχασα περίπου 4,5 κιλά, αλλά εδώ και 3 εβδομάδες που τρώω κανονικά τα ξαναπήρα. Θα ήθελα να ρωτήσω σε πόσο διάστημα βλέπει κάποιος αποτελέσματα στο σώμα του από την άσκηση; Όπως μείωση της χαλάρωσης και της κυτταρίτιδας, μείωση πόντων κ.α. Ευχαριστώ πολύ!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Αν καταλαβαίνω σωστά τον όρο “τρώω κανονικά” που ανέφερες, φαντάζομαι ότι η διατροφή που ακολούθησες σε συνδυασμό με το πρόγραμμα γυμναστικής δεν συμβαδίζει με το μεσογειακό πρότυπο. Το να ακολουθήσεις οποιαδήποτε διατροφή που περιέχει αποκλεισμό ομάδας τροφίμων έχει ως συνέπεια τα αποτελέσματα να είναι πρόσκαιρα και μόλις τη σταματήσεις τα κιλά να επανέλθουν. Ειδικά, τα άτομα που γυμνάζονται πρέπει να τρέφονται σωστά, ώστε να έχουν την αντοχή να ανταπεξέλθουν στα προγράμματα άσκησης.

Θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό διατροφολόγο ώστε να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής κοντά στο μεσογειακό πρότυπο εξατομικευμένο σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες ώστε να έχεις μόνιμα αποτελέσματα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στην μείωση της κυτταρίτιδας αλλά και των πόντων. Το χρονικό όριο στο οποίο θα δεις την διαφορά στο σώμα σου είναι αρκετά υποκειμενικό, αλλά θα μπορούσες να συμβουλευτείς έναν ειδικό γυμναστή.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλήμερα. Είμαι 1,76 στο ύψος και 86 κιλά. Έχω κόψει τα ψωμιά εδώ και 3 βδομάδες περίπου, έχω βάλει φρούτα και σαλάτες στα γεύματά μου. Πίνω τσάι και νερό 2,5 λίτρα τη μέρα και κάνω αερόβιο 3-4 φορές την εβδομάδα αλλά βλέπω ότι η ζυγαριά μου δεν κατεβαίνει ενώ νιώθω ότι χάνω πόντους. Τι να κάνω για να ξεμπλοκάρω τον εαυτό μου;
Ευαγγελία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευαγγελία,
Η ζυγαριά δεν είναι πάντα ο σωστός δείκτης για να παρατηρήσεις ένα αυτό που ακολουθείς έχει αποτέλεσμα. Πολλές φορές η ανάλυση της σύστασης του σώματος μας (λίπος, νερό, μυϊκός ιστός) μεταβάλλεται, κάτι το οποίο δεν σημαίνει ότι θα μεταβάλλει και το σύνολο του βάρους. Για παράδειγμα, μπορεί να χάσεις 1 κιλό λίπος αλλά να ανεβάσεις την μυϊκή σου μάζα 0,5 κιλό και το ποσό του νερού σου 0,5 κιλό, η ζυγαριά δεν θα δείξει αλλαγή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή δεν γίνεται και φυσικά εσύ την παρατηρείς στα ρούχα σου. Εάν θέλεις μια πιο συγκεκριμένη εικόνα της ανάλυσης του σώματος σου, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό διατροφολόγο για να κάνεις μια λιπομέτρηση.

Γενικότερα, μπορείς να ακολουθήσεις αυτές τις γενικές οδηγίες:

  • Να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα.
  • Να καταναλώνεις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα ολικής αλέσεως.
  • Να καταναλώνεις 2 μερίδες ημιάπαχων γαλακτοκομικών ημερησίως.
  • Να καταναλώνεις 1,5-2lt υγρών ημερησίως (νερό, ημιάπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης).
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω φτάσει 67 κιλά και τρώω λιγότερο από μια μερίδα κάθε μέρα. Θέλω να χάσω κιλά. Με τι είδους γυμναστική στο σπίτι μπορώ;
Αθανασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αθανασία,
Το να μειώνεις τα γεύματα σου δεν αποτελεί λύση για τη μείωση του βάρους. Για να έχεις μόνιμα αποτελέσματα θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής πάνω στις δικές σου ανάγκες σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και αερόβιας άσκησης 3-4 φορές την εβδομάδα θα βοηθήσει στην απώλεια λίπους και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σου.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαργαρίτα Μπουλούμπαση

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More