ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Θέλω πολύ να χάσω 10 ολόκληρα κιλά αλλά πάντα αποτυγχάνω. Είμαι 1,67 και 75 κιλά. Βοηθήστε με παρακαλώ…
Βίβιαν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Βίβιαν,
Βάση των δεδομένων που μας έχεις στείλει δεν χρειάζεται να χάσεις 10 ολόκληρα κιλά. Παρόλα αυτά παρακάτω δίνονται κάποια tips που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

  • Ξεκίνα πάντα με ένα πλούσιο πρωινό! Ένα καλό πρωινό πρέπει να παρέχει το ¼ των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
  • Το σημαντικότερο είναινα πίνεις πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα, ακόμα και πράσινο τσάι, ρόφημα κρόκου Κοζάνης ή φυσικούς χυμούς φρούτων, για ενυδατώνεις τον οργανισμό σου.
  • Να ξεκινάς το γεύμα σου καταναλώνοντας πρώτα τη σαλάτα.
  • Να επιλέγεις ελαιόλαδο στην καθημερινότητα σου σε ποσότητες 2-3 κ.σ. ημερησίως. Είναι ένα εκλεκτό προϊόν αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε.
  • Λέμε ναι στους ξηρούς καρπούς καθημερινά, διότι 30 γραμμάρια (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια) είναι αρκετή για να καλύψει τις βασικές θρεπτικές ανάγκες σου και να προάγουν στην απώλεια λίπους. Είναι ένα υγιεινό σνακ όπου μπορείς να το συνδυάσεις με γιαούρτι, φρούτα ακόμα και στη σαλάτα σου. Καλό θα ήταν να τους επιλέγεις ανάλατους.
  • Κατανάλωσε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία και συμβάλουν στην ανάπτυξη των οστών.
  • Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και λαχανικά εποχής, 5-7 μερίδες καθημερινά. Αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό και συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, καθώς αποτελεί απαραίτητη και πολύτιμη διατροφική επιλογή. Επίσης προτίμησε το λευκό κρέας (γαλοπούλα, κοτόπουλο) αντί για κόκκινο (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) και απόφυγε το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον) έχουν πολλά συντηρητικά και μεγάλες ποσότητες αλατιού.
  • Κατανάλωσε άφθονες φυτικές ίνες μέσα στη μέρα σου γιατί είναι το “κλειδί” για την απώλεια βάρους διότι δημιουργούν εύκολα κορεσμό. Φυτικές ίνες θα βρεις σε φρούτα/λαχανικά εποχής,σε δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη, κριθάρι, σίκαλη, κουάκερ), στους ξηρούς καρπούς και στα όσπρια.
  • Μην παραλείπεις το βραδινό σου γεύμα! Προτίμησε κάτι ελαφρύ όπως μια τονοσαλάτα, ομελέτα με ποικιλία λαχανικών, φρουτοσαλάτα με γιαούρτι άπαχο και ξηρούς καρπούς.
  • Συνιστάται τουλάχιστον 30-45 λεπτά ημερησίως ενασχόληση με κάποιο άθλημα, γυμναστήριο ή περπάτημα ανάλογα με το χρόνο σου, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι 18 χρόνων και είμαι κάπου στα 85 κιλά με ύψος κοντά στο 1,70. Πρέπει να χάσω οπωσδήποτε αρκετά κιλά και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε;
Φαίη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Φαίη,
Βάση του δείκτη μάζας σώματος σου θα πρέπει να υπάρξει απώλεια βάρους, αλλά μην ξεχνάς ότι πρέπει να γίνεται σταδιακά και να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους (1-2 κιλά εβδομαδιαίως). Μην στρέψεις την προσοχή σου σε εξαντλητικές δίαιτες που θα σε κουράσουν και θα επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που θέλεις.

Παρακάτω θα βρεις κάποιες διατροφικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου:

  • Περιόρισε τα τρόφιμα που εμπεριέχουν πολύ αλάτι δηλαδή τα αλλαντικά, τις κονσέρβες, τα τυριά και γενικότερα τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα στην καθημερινή σου διατροφή και απέφυγε να ρίχνεις επιπλέον αλάτι για καλύτερα αποτελέσματα.
  • Αντί για αλάτι μπορείς να προσθέσεις περισσότερα μπαχαρικά, λεμόνι, ξύδι ή μουστάρδα, ώστε να δώσεις νοστιμιά στα φαγητά σου. Τα μπαχαρικά βελτιώνουν το μεταβολισμό δεδομένου ότι 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος.
  • Περιόρισε το αλκοόλ, τη ζάχαρη και τις λιπαρές τροφές.
  • Ενυδάτωσε τον οργανισμού σου. Η καλή ενυδάτωση επιτυγχάνεται με πολλά ροφήματα (π.χ. ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, πράσινο τσάι, λουϊζα, ρόφημα κρόκου Κοζάνης), αλλά και κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακολουθώντας τα παραπάνω θα αποφύγεις την κατακράτηση υγρών.
  • Κάνε συχνά και μικρά γεύματα. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεις το αίσθημα της πείνας και καταφέρνεις την ενεργοποίηση του μεταβολισμού σου.
  • Ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείς να επιλέξεις γιαούρτι 2% με ξηρούς καρπούς φρούτο και κανέλα ή μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή 2 παξιμάδια ολικής αλέσεως χωρίς αλάτι με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή ένα φυσικό χυμό.
  • Προτίμησε τα γεύματα σου να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα εποχής και ξεκίνα πάντα από αυτή, ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα.
  • Επέλεξε τρόφιμα ολικής αλέσεως (παξιμάδια ολικής αλέσεως χωρίς αλάτι, καστανό και αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως).
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 λευκό κρέας (κοτόπουλο), ξηρούς καρπούς 30γρ καθημερινά και περιόρισε 1 φορά στις 15 μέρες το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι).
  • Ένταξε τις φυτικές ίνες στην διατροφή σου, καθώς έχουν την ικανότητα να σου παρέχουν περισσότερη ενέργεια για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Θα τις βρεις στα φρούτα στα λαχανικά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Και τέλος, μην ξεχνάς να αθλείσαι! 30 λεπτά ημερησίως μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται έναρξη σε κάποιο γυμναστήριο ή κάποιο άθλημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Έχω ύψος 1,55, είμαι 21 χρονών και περίπου εδώ και ένα χρόνο ζυγίζω 56 kg. Σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου έχασα περίπου 9 με 10 κιλά με σωστή διατροφή και γυμναστική. Τον Μάρτιο περίπου ξεκίνησα μια προσπάθεια για να χάσω ακόμα 3-4 κιλά, όμως παρόλο που η διατροφή μου είναι αρκετά σωστή και γυμνάζομαι περίπου 2-3 φόρες τη βδομάδα, η ζυγαριά έχει κολλήσει. Τι με συμβουλεύεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα φίλη μας,
Βάση των δεδομένων που μας έστειλες κατατάσσεσαι στα φυσιολογικά επίπεδα σωματικού βάρους. Όποτε δεν θα ήταν συνετό να χάσεις κιλά που θα μπορούσαν θα επιφέρουν επιπτώσεις στην υγεία σου. Παρόλα αυτά θα μπορούσες να συνεχίσεις με την γυμναστική σου, ίσως και να επεκταθείς σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή να δεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς στο σώμα σου.

Παρακάτω δίνονται κάποια tips ισορροπημένη διατροφή:

  • Κατανάλωσε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες που περιέχει ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους).
  • Προτίμησε για καθημερινή κατανάλωση τρόφιμα ολικής αλέσεως έναντι των λευκών (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς).
  • Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά (σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι διατροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο συμβάλλουν στην αύξηση της λιπόλυσης).
  • Κατανάλωσε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρια (τα ω3 λιπαρά που περιέχουν βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους).
  • Απόφυγε την κατανάλωση ζάχαρης και τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το λευκό ρύζι, το ψωμί ή τα λευκά ζυμαρικά.
  • Κατανάλωσε ημερησίως 3 μερίδες φρούτων με τη φλούδα τους και όχι με τη μορφή χυμού και 2 μερίδες λαχανικών με τη μορφή σαλάτας σε κάθε κύριο γεύμα σας, δίνοντας προσοχή στην ποσότητα του ελαιόλαδου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 21 χρονών, έχω ύψος 1,65 και είμαι 61 κιλά. Έχω θυρεοειδή και θέλω να χάσω κάποια κιλά. Τι να κάνω; Πίνω άφθονο νερό αλλά δεν γυμνάζομαι πολύ.
Βάσω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βάσω,
Βάση του δείκτη μάζας σώματος σου κατατάσσεσαι στην κατηγορία του φυσιολογικού, όποτε δεν χρειάζεται να χάσεις κιλά, αλλά θα μπορούσες να γυμνάζεσαι έστω και 30 λεπτά ημερησίως για να δεις αποτελέσματα στο σώμα σου.
Η θυρεοειδίτιδα είναι ένα νόσημα συνήθως άγνωστης αιτιολογίας (αυτοάνοση πάθηση) που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβες στον θυρεοειδή αδένα, οπότε δικαιολογείται και η αύξηση βάρους .
Αρχικά βεβαιώαου ότι ο θυρεοειδής αδένας είναι σωστά ρυθμισμένος, έτσι να βελτιώσεις τις αλλαγές του βάρους σου.

Τι θα πρέπει να προσέχεις:

  • Κατανάλωσε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και χαμηλά σε θερμίδες (φρούτα ,λαχανικά, κρέας ,ψωμί, γαλακτοκομικά προϊόντα).
  • Άρχισε γυμναστική! Προσπάθησε καθημερινά να κινήσαι περίπου 30 λεπτά. Δοκίμασε να περπατήσεις αντί να πάρεις το αυτοκίνητο, ανέβα τις σκάλες αντί να πάρεις τον ανελκυστήρα. Αργότερα πρόσθεσε και 3 φορές την εβδομάδα κανονική γυμναστική π.χ. τζόκινγκ.
  • Περιόρισε όλες οι μορφές της ζάχαρης: Άσπρη, μαύρη, και όλα τα γλυκά, γιατί είναι πολύ βλαβερά. Καλό θα είναι να μάθεις να διαβάζεις τις ετικέτες προσεκτικά έτσι ώστε να αποφύγεις την κατανάλωση κρυφών πηγών ζάχαρης.
  • Νερό! Να πίνεις αρκετό νερό κατά την διάρκεια της ημέρας (8-10 ποτήρια). Το νερό βοηθάει στο να αποβάλλει το σώμα τις τοξίνες και ενυδατώνει τον οργανισμό !

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με θυρεοειδίτιδα έχουν πολλές ελλείψεις σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Αφού κάνεις τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ξεκίνησε την πρόσληψη συμπληρωμάτων .

  • Σελήνιο: Η κατανάλωση συμπληρωμάτων, βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Βρίσκεται σε τροφές, όπως το κρέας, τα εντόσθια, τα δημητριακά, τα οστρακοειδή, τα ψάρια .
  • Σίδηρος: Καλές πηγές σιδήρου αποτελούν επίσης το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και το συκώτι.
  • Γλουτένη: Καλό θα είναι τα άτομα με θυρεοειδίτιδα να περιορίζουν την κατανάλωση της. Η γλουτένη βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη ενώ σε πιο μικρό ποσοστό περιέχεται στα άλευρα ζέας. Από την άλλη μπορούν να καταναλώνονται άφοβα το ρύζι, το καλαμπόκι, η πατάτα, το κινόα και το φαγόπυρο.
  • Σημαντικές είναι και οι βιταμίνες όπως:
  • Βιταμίνη B12: Καλές πηγές αποτελούν το κρέας, τα προϊόντα κρέατος, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα οστρακοειδή (κυρίως μύδια και στρείδια).
  • Βιταμίνη D : Η έλλειψη βιταμίνη D σχετίζεται με μια σειρά αυτοάνοσων νοσημάτων. Η βιταμίνη D, είναι πολύ σημαντική για τον μεταβολισμό όσο και για το ανοσοποιητικό. Τη βρίσκουμε ελάχιστα σε κάποιες τροφές, αλλά κυρίως συντίθεται με την έκθεσή στον ήλιο για 15 περίπου λεπτά χωρίς αντηλιακό.

Με την σωστή διατροφή και με διαχείριση άγχους, θα περιορίσεις την αύξηση του βάρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας… Είμαι 15 χρονών και έχω πάθει 2 φόρες νευρική ανορεξία. Τώρα διανύω τη δεύτερη. Βέβαια την τελευταία εβδομάδα προσπαθώ και έχω αρχίσει και τρώω καμιά σαλάτα, από εκεί που έτρωγα μοναχά μια μπάρα δημητριακών τη μέρα ή ένα γιαούρτι ή τίποτα. Τέλος πάντων. Λόγω του ότι είμαι βαρυκόκκαλη η ζυγαριά πάντα έδειχνε πολλά κιλά και ας έδειχνα αδύνατη. Πάω για περπάτημα κάθε μέρα περίπου 2 ώρες και κάνω γενικά ασκήσεις κανένα μισάωρο τη μέρα. Κάνω και βόλεϊ και γενικά αθλούμαι. Τώρα πως τα καταφέρνω χωρίς τροφή δεν έχω ιδέα. Το θέμα μου είναι πως τώρα που τρώω σαλάτες νιώθω ότι φουσκώνω και ότι δεν καίω αυτά που τρώω. Έχω αποφασίσει να γίνω vegetarian αλλά μόνο στα κρεατικά. Στα παράγωγα όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι δεν τα κόβω επειδή είμαι στην ανάπτυξη. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε μια καλή δίαιτα ώστε αν γίνεται να αλλάξει ο μεταβολισμός μου και να χάσω λίγα κιλά.
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα,
Η κατάσταση της υγείας σου είναι κρίσιμη και είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένους συλλόγους όπως η ΑΝΑΣΑ για την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας. Σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται η χορτοφαγία, μιας και στερείσαι θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπτυξή σου. Επιπλέον, η ηλικία σου δεν επιτρέπει καμία δίαιτα, παρά μόνο σωστή διατροφή. Η εμμονή σου με τις δίαιτες και το ιστορικό νευρικής ανορεξίας εγκυμονούν κινδύνους, όπως η οστεοπόρωση, τριχόπτωση, διακοπή περιόδου, αναιμία.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαργαρίτα Μυρισκλάβου


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Κράτα το

And More