ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 17 χρονών, ζυγίζω 67 κιλά και έχω ύψος 1,67. Θα ήθελα να χάσω 8 κιλά. Τι μου προτείνετε να τρώω; Έχω κόψει τα λιπαρά και το ψωμί, διότι έχω λεπτή μέση και παίρνω όλο το βάρος στους γοφούς.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Για να περιορίσεις το λίπος από τους γοφούς ακολούθησε τα εξής:

  • Μείωσε την κατανάλωση αλατιού στο φαγητό σου και απόφυγε κονσέρβες, καπνιστά και κύβους μαγειρικής.
  • Πρόσθεσε στη καθημερινότητά σου γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  • Κόψε εντελώς τα κορεσμένα λίπη από τηγανιτά και επεξεργασμένες τροφές.
  • Κατανάλωσε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό και 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 35 χρονών, 1.60 ύψος και 76 κιλά. Τι να κάνω για να χάσω βάρος. Δεν τρώω ποσότητα φαγητού, αλλά μου αρέσουν τα γλυκίσματα και καταναλώνω αρκετά. Οι περισσότερες δίαιτες γράφουν να τρώμε γιαούρτι μόνο που εμένα δεν μου αρέσει. Πείτε μου τι μπορώ να κάνω για να χάσω βάρος;
Όλγα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Όλγα,
Δε χρειάζεται να κόψεις τα γλυκά, αλλά μπορείς να τα περιορίσεις. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η τήρηση μικρών και συχνών γευμάτων. Έτσι θα διατηρείς τα επίπεδα γλυκόζης σου σταθερά και δε θα σε πιάνει βουλιμία προς τα γλυκά.

Επιλογές που θα καλύψουν τη γλυκιά γεύση που αναζητάς είναι η σοκολάτα υγείας, το γλυκό του κουταλιού, το παστέλι ή η μπάρα δημητριακών. Επιπλέον, καλό είναι να καταναλώνεις γιαουρτι. Αν δεν σου αρέσει, πρόσθεσε άλλα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όπως cottage cheese, ξινόγαλο, τυρί ή γάλα light.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Έχω φυσιολογικό βάρος αναλογικά με το ύψος μου. Μπορείτε να μου πείτε τι να τρώω, έτσι ώστε να μειωθεί το πρόβλημα;
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησμπέρα Κατερίνα,
Όταν έχουμε ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό μας, έχουμε ως στόχο με τη διατροφή μας να γίνεται η σωστή απορρόφηση σακχάρων. Έτσι λοιπόν ακολούθησε τα εξής:

  • Απόφυγε την αυξημένη κατανάλωση της ζάχαρης
  • Αύξησε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Αύξησε τη κατανάλωση πρωτεϊνών με κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι και αυγά.
  • Κατανάλωσε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Απόφυγε την αυξημένη κατανάλωση απλών σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και ιδιαίτερα τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το λευκό ψωμί, τα τυποποιημένα προϊόντα, δημητριακά από ρύζι ή καλαμπόκι και τα προϊόντα τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας ! Προσπαθώ αρκετό καιρό τώρα να επιλέξω ένα καλό είδος γάλακτος από τα τόσα που υπάρχουν, που θα αντικαθιστά το αγελαδινό. Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για το γάλα κατσίκας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Το κατσικίσιο γάλα είναι μία από τις καλύτερες επιλογές γάλακτος, με πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Αρχικά δεν περιέχει τόση λακτόζη όσο το αγελαδινό γάλα κι αυτό το καθιστά πολύ πιο εύπεπτο, ειδικά σε περιπτώσεις που έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη.

Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Και τέλος είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέλω να κάνω δίαιτα γιατί μετά την κλιμακτήριο έβαλα 18 κιλά τα οποία με ενοχλούν ακόμα και στο περπάτημα. Τι πρέπει να κάνω;
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Χριστίνα
Κατά τη κλιμακτήριο, μειώνεται ο μεταβολισμός μας και είναι πολύ πιο εύκολο να βάλουμε κιλά. Στόχος λοιπόν είναι να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό αυξάνοντας τις καύσεις του. Πως θα γίνει αυτό; Αρχικά διατήρησε τα μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, γιατί έτσι γίνονται περισσότερες καύσεις. Προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης και αύξησε τις πρωτεΐνες με κοτόπουλο, αυγά, ψάρι και μοσχάρι. Επίσης, μην ξεχνάς να καταναλώνεις 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.

Τέλος, να πίνεις 1,5-2 λίτρα νερό καθημερινά και 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι, καθώς οι κατεχίνες που περιέχει ενεργοποιούν το μεταβολισμό.

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αθηνά Ρούντου


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More