ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Έχεις ερωτήσεις σχετικά με το βάρος σου, τη διατροφή και το αδυνάτισμα; Προσπαθείς να χάσεις κιλά αλλά δεν τα καταφέρνεις; Αν χρειάζεσαι τη βοήθεια και την καθοδήγηση ενός ειδικού, μην ξεχνάς να στέλνεις τις ερωτήσεις σου στον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη και την επιστημονική του ομάδα. Εκείνοι είναι πάντα εδώ για να απαντούν στις απορίες σου.


Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορώ να κάνω αφού είμαι 11 χρονών, 35 κιλά και ύψος 1.42 για να ψηλώσω διότι φοβάμαι ότι δεν θα ψηλώσω. Μου έχετε πει πως πρέπει να καταναλώνω καθημερινά 1800 θερμίδες για να ψηλώσω αλλά δεν μου είναι εύκολο γιατί είναι πολλές. Όταν ήμουν μικρή, είχα όσα κιλά είμαι τώρα και ήμουν πιο ψηλή από το φυσιολογικό. Εδώ και ένα χρόνο τρώω υγιεινά γύρω στις 1400 θερμίδες αλλά έχω πάρει μόνο 3 πόντους. Παρακαλώ βοηθήστε με, θέλω να ψηλώσω! Ευχαριστώ!

Απάντηση
Αγαπητή Αναγνώστρια,
Στην ηλικία που βρίσκεσαι η ανάπτυξή σου ακόμα είναι σε εξέλιξη. Για αυτό λοιπόν η διατροφή σου πρέπει να είναι ισορροπημένη περιλαμβάνοντας όλες τις ομάδες τροφίμων για να μη στερείσαι σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η διατροφή σου πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη και πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη D.

-Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που συστήνονται για την αύξηση του ύψους είναι άπαχα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό), κοτόπουλο, ψάρι.
-Τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι: τυρί, γάλα, γιαούρτι, σαρδέλες, αμύγδαλα, πατάτα, μπρόκολο, όσπρια.
-Τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι: κόκκινο κρέας, συκώτι, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηροί καρποί, αυγά, σύκο, αρακάς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
-Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α: κολοκύθι, σπανάκι, καρότο, μπρόκολο, συκώτι, γλυκοπατάτα, πράσινα ραδίκια.
-Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C: λαχανικά Βρυξελλών, πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριά, σπαράγγι, κουνουπίδι, μπρόκολο, φράουλες.
-Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D: πλήρες γάλα, τυρί, βούτυρο, αυγό, συκώτι, βοδινό, μοσχάρι, σαρδέλες, τόνος, σολομός, μαργαρίνη.


Ερώτηση
Γεια! Θα ήθελα να ρωτήσω αν τρώω υγιεινά αλλά τρώω άσπρο ρύζι πειράζει;
Ευχαριστώ!

Απάντηση
Αγαπητή Αναγνώστρια,
-Το ρύζι βρίσκεται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή του. Το λευκό ρύζι παραμένει κυρίαρχο στην κατανάλωση, αλλά η αλήθεια είναι ότι κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του ρυζιού αφαιρούνται ο σίδηρος, οι βιταμίνες, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς είναι προτιμότερο αν επιλέγετε το καστανό ρύζι, που αποτελεί την “ακατέργαστη” εκδοχή του κλασικού λευκού, όπου διατηρώντας το κέλυφος είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
-Επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο. Το κάλιο αφενός είναι απαραίτητο συστατικό για την ισορροπία νατρίου – καλίου, αφού συντελεί στην ενεργητική μεταφορά συστατικών μέσα στο κύτταρο. Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Ακόμη το κάλιο βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο φώσφορος αφετέρου συμμετέχει στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, στην ανάπτυξη των οστών καθώς και στην καλή λειτουργία της όρασης.
-Η θρεπτική αξία του καστανού ρυζιού ενισχύεται λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Οι βιταμίνες αυτές συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Η έλλειψή τους προκαλεί κούραση, ατονία, κεφαλαλγίες καθώς και αφυδάτωση του δέρματος.
-Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η οποία παρουσιάζει ενεργό ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης, στην επούλωση τραυμάτων, στην υγεία της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει αντικαρκινική δράση.
-Το καστανό ρύζι προτείνεται και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη διότι είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά απ’ ότι το ρύζι και οι πατάτες. Προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.

Ερώτηση
Θέλω να ρωτήσω για το green coffee (πράσινο καφέ) που κάποιοι λένε ότι είναι απάτη. Τελικά τι ισχύει;
Χριστίνα

Απάντηση
Αγαπητή Χριστίνα,
Ο πράσινος καφές, μη έχοντας υποστεί καμιά μορφή επεξεργασίας, προσφέρει μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα στην γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Η μη επεξεργασία του έχει αφήσει ανέγγιχτα τα θρεπτικά του συστατικά τα οποία μπορούν να προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στην γενικότερη υγεία.
Ο πράσινος καφές διαθέτει μια σειρά από πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Οι πολυφαινόλες έχουν πολύπλοκες ικανότητες καθώς ρυθμίζουν συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία ενεργοποιούνται, με αποτέλεσμα οι πολυφαινόλες να ρυθμίζουν πολλές από τις θεμελιώδεις διαδικασίες του κυττάρου. Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να προσφέρουν μια ισχυρή αντιγήρανση καθώς συμβάλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες οδηγούν το σώμα στην διαδικασία γήρανσης.


Ερώτηση
Καλησπέρα θέλω να κάνω νηστεία για να χάσω κιλά. Με τι μπορώ να αντικαταστήσω τα όσπρια που δεν μου αρέσουν καθόλου;
Μαίρη

Απάντηση
Αγαπητή Μαίρη,
Κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει να καταναλώνουμε όλες τις ομάδες τροφίμων που μας απομένουν για να αναπληρώνουμε τα θρεπτικά συστατικά από τα γαλακτοκομικά και το κρέας που στερούμαστε για σχεδόν 50 ημέρες. Παρ’ όλα αυτά εφόσον δεν καταναλώνεις όσπρια μπορείς να εμπλουτίσεις με άλλες τροφές τη διατροφή σου έτσι ώστε να αναπληρώσεις αυτά που χάνεις από τη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων. Τα χαρακτηριστικά των οσπρίων, που ξεχωρίζουν και για τα οποία είναι σημαντικά να τα καταναλώνουμε, είναι κυρίως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες μας χαρίζουν ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες είναι το κύριο συστατικό των δομικών ιστών. Οι φυτικές ίνες, αφενός βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και αφετέρου συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης. Για να αντικαταστήσουμε λοιπόν τα όσπρια μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας μαγειρεμένα φαγητά όπως αρακά, φασολάκια, μπάμιες που έχουν κι αυτά σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Επίσης τα ζυμαρικά ολικής σε περίοδο νηστείας μας καλύπτουν γευστικά και θρεπτικά. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι οι ξηροί καρποί, πολύ γευστικοί και πλούσιοι σε πρωτεΐνες που είναι μειωμένες κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Ερώτηση
Πόση ποσότητα λαδιού πρέπει να χρησιμοποιούμε στα φαγητά; Ποιο είδος λαδιού είναι πιο υγιεινό;
Αριάδνη

Απάντηση
Αγαπητή Αριάδνη,
Το λάδι που μπορείς να χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα και στις σαλάτες σου είναι το ελαιόλαδο και συγκεκριμένα να αναγράφει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή είναι η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Το σημαντικό είναι ότι η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8%. Η μοναδική του γεύση αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, τη φρεσκάδα στις σαλάτες και τη γευστικότητα των φαγητών που μαγειρεύουμε. Όσο αφορά στη ποσότητα προτείνεται 1 κ.σ λάδι ανά μερίδα.

Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

And More