“Εξαιτίας μιας δίαιτας έχει χαλάσει ο μεταβολισμός μου. Τι μου προτείνετε”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πρόσφατα έκανα μια πολύ σκληρή δίαιτα και πλέον είμαι στα επιθυμητά κιλά και τα κατάλληλα βέβαια για το ύψος μου. Θέλω να παραμείνω σε αυτά όμως κάθε φορά που τρώω έστω και μια φέτα ψωμί παραπάνω η ζυγαριά ανεβαίνει. Πιθανότατα εξαιτίας της δίαιτας αυτής να έχει χαλάσει ο μεταβολισμός μου. Τι μου προτείνετε; Έχω ήδη αναζητήσει για απαντήσεις από άλλες πηγές όμως όλα τα προγράμματα διατροφής που προτείνονται συμπεριλαμβάνουν πάνω από 3 γεμάτα γεύματα, τα οποία ο οργανισμός μου δεν έχει συνηθίσει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Δίαιτες πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες που στοχεύουν στην γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να απορυθμίσουν το μεταβολισμό. Επομένως, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σας.

  • Μπορείτε να εστιάσετε σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής χωρίς υπερβολικές στερήσεις, καταναλώνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας) και σε συγκεκριμένη ποσότητα και συχνότητα ανά εβδομάδα.
  • Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης που συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Όσον αφορά στα γεύματα, το ιδανικό είναι να κάνετε 4-5 μέσα στην ημέρα σας έτσι ώστε να κάνετε περισσότερες καύσεις και να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σας. Μπορείτε λοιπόν να αυξήσετε σταδιακά τα γεύματά σας και σε μικρές ποσότητες, μέχρι να τα συνηθίσετε.
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη και το αλάτι και τις κρυφές πηγές αυτών καθώς μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Πίνετε αρκετό νερό. 8-10 ποτήρια νερού συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και κρατούν ενυδατωμένο τον οργανισμό.
  • Συνδυάστε όλα τα παραπάνω μαζί με κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας 4-5 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να διατηρήσετε τον παρόν βάρος σας και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δάφνη Γκούμα


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More