“Έχω θέμα διατροφικών διαταραχών. Μπορεί να φάω τα πάντα σε μια μέρα και την άλλη να κάνω δίαιτα”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 15 χρονών, με 1,68 ύψος και 53 κιλά αυτή τη στιγμή! Βέβαια, το καλοκαίρι ήμουν 50, αλλά λόγω αθλητισμού έπρεπε να βάλω κιλά. Σύμφωνα με άρθρα που διάβασα, μπορεί να έχω θέμα διατροφικών διαταραχών γιατί πολλές φορές μπορεί να φάω τα πάντα σε μια μέρα και την άλλη να κάνω δίαιτα ή διατροφή. Τι μπορώ να κάνω για να χάσω 2 κιλά και να μην τα ξαναπάρω;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος, το βάρος σου βρίσκεται στα κατώτερα φυσιολογικά όρια και σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται να χάσεις επιπλέον κιλά, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει πιθανότατα αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία σου (τριχόπτωση, αμηνόρροια, εύθραυστα νύχια/δόντια). Διαφύλαξε την εφαρμογή μίας ισορροπημένης διατροφής που βασίζεται στις ακόλουθες οδηγίες, προκειμένου να λάβεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.

  • Κατανάλωσε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Κατανάλωσε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ποτήρι γάλα 1.5%, 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5%, 30γρ. τυρί).
  • Πιες 10-12 ποτήρια υγρών καθημερινά.
  • Κατανάλωσε 8-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (1 φέτα ψωμί, 2 φρυγανιές, 2 κράκερς, 1/2 κουλούρι θεσ/κης, 1/3φλ. ρύζι ή μακαρόνια, 1 μπάρα δημητριακών, 1/2φλ. δημητριακά πρωινού, 1 μέτρια βραστή πατάτα, 2 μπισκότα, αρακά, φασολάκια, μπάμιες).
  • Κατανάλωσε 2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό).
  • Κατανάλωσε 3 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο, ψάρι).

Τέλος , καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον πτυχιούχο διαιτολόγο – διατροφολόγο, ο οποίος θα προσαρμόσει τη διατροφή σου στις ανάγκες της ηλικίας σου.

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More