“Φοβάμαι μην ξαναπάρω κιλά γιατί έχω κάνει τόσο κόπο να τα χάσω και να τα διατηρήσω”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Τηρούσα πρόγραμμα διατροφής για 3 χρόνια. Για την ακρίβεια έχασα 25 κιλά και μετά με τον ίδιο τρόπο προσπαθούσα να συντηρηθώ. Έτρωγα πολλά λαχανικά και φρούτα, αλλά φαγητό σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Δεν άφηνα τον εαυτό μου να φάει αυτό που ήθελε και περίμενα την μέρα που είχα ορίσει ως free day, μια φορά την εβδομάδα δηλαδή και τότε έτρωγα του σκασμού. Το θέμα είναι ότι δεν άφηνα τον εαυτό μου ενδιάμεσα της εβδομάδας να ευχαριστηθεί τίποτα, δεν έπινα καν τον καφέ που ήθελα. Επειδή λοιπόν κατάλαβα πόσο στερητικό ήταν αυτό για μένα, αποφάσισα αντί να έχω free day, να εντάξω κάποια γεύματα εβδομαδιαία που να μου αρέσουν. Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν το είχα με το μέτρο και για αυτό περίμενα μια μέρα να φάω χωρίς άγχος για τις περιττές θερμίδες και το αν θα παχύνω. Τώρα λοιπόν φοβάμαι μην ξανά πάρω κιλά γιατί έχω κάνει τόσο κόπο να τα χάσω και να τα διατηρήσω. Και το θέμα είναι ότι είμαι λάτρης του φαγητού και κύριως των μεγάλων ποσοτήτων. Παρεμπιπτόντως είμαι 18 χρονών, 1,76 ύψος και 61 κιλά.
Στέλλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Στέλλα,
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που έκανες και κατάφερες να χάσεις 25 κιλά. Το βάρος σου αυτή τη στιγμή βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματός σου, είναι εντός φυσιολογικών ορίων. Από εδώ και πέρα η σταθεροποίηση του σωματικού σου βάρους επιτυγχάνεται όταν εντάξεις τους κανόνες της υγιεινής διατροφής στη ζωή σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου. Βασική παράμετρος στην σταθεροποίηση του σωματικού βάρους αποτελεί η ισορροπημένη πρόσληψη θερμίδων. Οι διαρκείς εξαντλητικές δίαιτες, που στηρίζονται σε χαμηλή πρόσληψη ενέργειας, μπλοκάρουν το μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα όταν αυξήσουμε έστω και λίγο την πρόσληψη τροφής, να επαναπροσλαμβάνουμε τα κιλά που χάσαμε. Επιπρόσθετα, στην προσπάθεια να συντηρήσουμε την απώλεια βάρους συμβάλει και η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες της διατροφικής πυραμίδας. Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει, όταν καταναλώνεται σε σωστή ποσότητα, ποιότητα και συχνότητα.

Χρήσιμες συμβουλές για τη συντήρηση του βάρους είναι:

  • Να μην παραλείπεις γεύματα (ανά 3 ώρες το αργότερο να τρως) μιας και η συχνή πρόσληψη τροφής εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια τον οργανισμό μας, ώστε να αντεπεξέλθει στις λειτουργίες του και μας προστατεύει από τις γευστικές αμαρτίες.
  • Να τρως αργά.
  • Μην πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ πεινασμένη και να έχεις πάντα μαζί σου κατάλογο με τα τρόφιμα που χρειάζεσαι.
  • Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πρέπει να αποτελείται από 2 μερίδες ψάρι, 1 μερίδα κοτόπουλο, 2-3 μερίδες όσπρια, 1 μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Το κόκκινο κρέας είναι καλό να καταναλώνεται 1 φορά στις 15 μέρες.
  • Καθημερινά καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  • Καθημερινά καταναλώνουμε 2 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.
  • Προτιμάμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
  • Πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών (χυμούς, νερό, πράσινο τσάι).
  • Να κρατάς ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων (πού, πότε τρως και κάτω από ποιες συνθήκες, π.χ. πλήξη, εκνευρισμός, άγχος).
  • Να έχεις πάντα μαζί σας σνακ που μπορούν καταναλωθούν εύκολα αναπληρώνοντας γρήγορα τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού (κράκερ, φρυγανιές, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, χυμούς).
  • Όποτε έρχεσαι αντιμέτωπη με ένα πολύ ελκυστικό φαγητό να καταναλώνεις ένα μικρό μέρος από αυτό.
  • Ακολουθούμε καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά ημερησίως).

Τέλος θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η συντήρηση προϋποθέτει ότι έχουμε μάθει να τρώμε σωστά, έχουμε αποκτήσει καινούργιες συνήθειες γύρω από το φαγητό και καθοδηγούμαστε ή ξέρουμε να προσαρμόσουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη στο βάρος που θέλουμε να διατηρήσουμε. Συνεπώς, είναι σημαντικό, πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής να απευθυνόμαστε στον ειδικό επιστήμονα διατροφολόγο-διαιτολόγο!

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ιωάννα Τσόλκα


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More