“H κοιλιά μου φαίνεται ότι έχει περιττό λίπος. Tι είδος γυμναστικής να ακολουθήσω;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Έχω ύψος 1.63 και είμαι 59 κιλά. Επειδή γέννησα πρόσφατα το τρίτο μου παιδί η κοιλιά μου φαίνεται ότι έχει περιττό λίπος. Ποσά κιλά πρέπει να χάσω για να φύγει και τι είδος γυμναστικής να ακολουθήσω;
Ευχαριστώ πολύ.
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Κατερίνα,
Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας δίνεις το βάρος σου βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα με Δείκτη Μάζας Σώματος στο 22,2 (από 18,5 έως 25). Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσεις δίαιτα είναι δύο-τρεις μήνες μετά τον τοκετό ή όταν ξεκινήσει η εμμηνορρυσία. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο προκειμένου να επανέλθει ορμονικά ο οργανισμός.

Εφόσον όμως βρίσκεσαι σε φυσιολογικά επίπεδα καλό θα ήταν να διατηρήσεις το βάρος σου και να στραφείς στη βελτίωση της διατροφής σου.

  • Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα σου και μετά το γεύμα.
  • Το απόγευμα κατανάλωσε κάτι ελαφρύ όπως ένα γιαούρτι με 1κ.γ. μέλι και 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μια φρουτοσαλάτα με κανέλα.
  • Το βραδινό σου γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή σαλάτα με ένα βραστό αυγό.

Συγκεκριμένα για το λίπος στην κοιλιά μπορείς να καταναλώσεις τις παρακάτω τροφές-ροφήματα ώστε να σε βοηθήσουν στην μείωση του:

  • Νερό: Πιο συγκεκριμένα όταν είμαστε αφυδατωμένοι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται οδηγώντας έτσι σε εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Ροφήματα: Πράσινο τσάι, λουίζα, τσουκνίδα, ιβίσκος, γαϊδουράγκαθο.
  • Φυτικές ίνες: Μήλα, πορτοκάλια, ξηροί καρποί, βρώμη, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καρότα, φακές, φασόλια. Βοηθούν στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος κάτι που βοηθά στην απώλεια βάρους κυρίως από την περιοχή της κοιλιάς.
  • Αυγά: Περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται χολίνη, το οποίο απενεργοποιεί τα κύτταρα που ελέγχουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Σύμφωνα με μια έρευνα βρέθηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν δημητριακά ολικής άλεσης καίνε περισσότερο κοιλιακό λίπος συγκριτικά με τα άτομα που καταναλώνουν επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Γιαούρτι: Πιο συγκεκριμένα τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι βοηθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τα αέρια, το φούσκωμα και την δυσκοιλιότητα τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την κοιλιά σου να δείχνει επίπεδη.
  • Ελιές-ελαιόλαδο: Η μεσογειακή διατροφή, στην οποία “πρωταγωνιστεί” το ελαιόλαδο, έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία και συμβάλλει στην απώλεια των περιττών κιλών. Οπότε κατανάλωσε έως 3κ.σ. ελαιόλαδο και 5-8 ελιές καθημερινά!
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Καταπολεμούν τις φλεγμονές και απενεργοποιούν τα γονίδια που ευθύνονται για τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
  • Κανέλα: Το γεγονός ότι μειώνει την γλυκόζη του αίματος σημαίνει πως και η ινσουλίνη παραμένει χαμηλή κάτι που εμποδίζει την εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς
  • Θα πρέπει να περιορίσεις το αλάτι (που ευνοεί τα φουσκώματα και τις κατακρατήσεις) και για να νοστιμίσεις τα πιάτα σου να χρησιμοποιείς ρίγανη, λεμόνι, ξίδι, κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά.

Για να μειώσεις το σωματικό σας λίπος χρειάζεσαι έναν συνδυασμό γυμναστικής µε βάρη και αερόβιων δραστηριοτήτων (περπάτημα, ποδήλατο, διάδρομος, κλπ). Βέβαια καλό θα ήταν να συμβουλευτείς ειδικό γυμναστή που θα σου δώσει εξατομικευμένες ασκήσεις για τις ανάγκες σου.

Συνεπώς, μετά τον τοκετό μπορείς να μειώσεις το βάρος σου αλλά βαθμιαία και όχι απότομα και πάντα με την καθοδήγηση ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαριαλένα Γαλανού

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More