“Λόγω άγχους, εδώ και 5 μήνες καταφεύγω σε υπερφαγικά επεισόδια”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 27 χρονών, έχω ύψος 1,61 και πλέον είμαι 49,8 κιλά. Λόγω πιεστικών καταστάσεων και άγχους, εδώ και 5 μήνες καταφεύγω σε υπερφαγικά επεισόδια καθημερινά και έτσι από 45,3 κιλά που ήμουν έβαλα σχεδόν 5 κιλά. Το κακό είναι ότι έβαλα και πολλούς πόντους κυρίως σε κοιλιά, πιασιματάκια και γοφούς. Θα ήθελα να ξαναφτάσω στα πρώτα μου κιλά και να τα διατηρήσω. Είναι εφικτό να χάνω γύρω στα 2 κιλά το μήνα; Παρακαλώ περιμένω τις συμβουλές σας και τις διατροφικές σας προτάσεις ώστε να ξαναμπώ γρήγορα στα παλιά μου ρούχα και να αποκαταστήσω και πάλι την αυτοπεποίθησή μου. Σας ευχαριστώ!
Γιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε ενημερώνουμε ότι το βάρος σου είναι φυσιολογικό όπως ορίζει και ο δείκτης μάζας σώματος σου ο οποίος είναι 19,2( με όρια 18,5-24,9). Όπως μας δείχνει και η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 53 κιλά. Καλό θα ήταν επειδή το βάρος είναι αρκετά χαμηλό να μην αδυνατίσεις άλλο.

Μπορείς όμως να βελτιώσεις τη διατροφή σου με τις παρακάτω οδηγίες και προκειμένου να αποκτήσεις το σώμα που επιθυμείς να ξεκινήσεις κάποιου είδους άσκηση της αρεσκείας σου.

Συστήνουμε:

  • Να αρχίσεις την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με 2 φρυγανιές σίκαλης, μέλι και μαλακή μαργαρίνη ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με 1 τοστ.
  • Να καταναλώνεις μετά από 3-4 ώρες ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι ή 15-20 ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Να καταναλώνεις 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά.
  • Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή κατανάλωσε 1 γιαούρτι με μέλι και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως.
  • Κατανάλωσε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα που έχουν προσθήκη ζάχαρης.
  • Να πίνεις 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα.
  • Αν έχεις υπερφαγικά επεισόδια προσπάθησε να αποφύγεις τα τρόφιμα με υψηλές θερμίδες και αντικατάστησέ τα με φρούτα, γιαούρτι, μπάρα δημητριακών ή χυμό φρούτων


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More