ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 16 χρονών. Λοιπόν, έχω θυρεοειδή που το ρυθμίζω με το πράσινο χάπι (των 25) και έχω ένα θέμα. Πέρσι ήμουν 80 κιλά όποτε φαντάζεστε την κατάστασή μου. Από πέρσι μπήκα σε πρόγραμμα διατροφής και κατάφερα να χάσω 12 κιλά και επιτυχώς τώρα είμαι 68. Το ύψος μου είναι 1,68 και θα ήθελα πολύ να χάσω άλλα 10 κιλά, αλλά πλέον η ζυγαριά έχει κολλήσει εκεί. Αθλούμαι και τρώω αρκετά υγιεινά όπως βρώμη, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά κοτόπουλο και γενικά τροφές χαμηλές σε θερμίδες, ενώ για γλυκό προτιμώ πάντα μαύρη σοκολάτα και το πολύ 4 τετράγωνα. Πάω γυμναστήριο και το βράδυ πολλές φόρες δεν τρώω τίποτα ή δεν τρώω και καθόλου αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν μπορώ να χάσω όσο λίπος θα ήθελα. Έχετε να μου συστήσετε κάτι με το οποίο μπορώ να ξυπνήσω τον μεταβολισμό μου και μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να χάσω άλλα 8-10 κιλά περίπου;
Υ.Γ.: Οι μερίδες που τρώω είναι φυσιολογικές και μικρότερες πολλές φορές.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Παναγιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Παναγιώτα,
Κατά την περίοδο της εφηβείας συμβαίνουν ραγδαίες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές και οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι αυξημένες και ποικίλουν ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης, το φύλο και τη σωματική σύσταση. Το γεγονός ότι κατάφερες να χάσεις 12 κιλά είναι πολύ θετικό και μπράβο σου! Αυτό δείχνει ότι μπορείς να χάσεις επιπλέον και άλλα καθώς έχεις θέληση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Όσον αφορά, τον θυρεοειδή είναι ο σημαντικότερος αδένας του ενδοκρινικού μας συστήματος και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και έκκριση βασικών ορμονών, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι παθήσεις λοιπόν του θυρεοειδή αδένα είναι ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την διατροφή μας, για αυτό θα πρέπει να προσέχεις την διατροφή σου ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι απαιτήσεις σου στα θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες αλλά και να υπάρχει μειωμένη πρόσληψη τροφίμων, τα οποία θα επιφέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Βέβαια, το γεγονός ότι έχεις ρυθμισμένο θυρεοειδή θα σε βοηθήσει να χάσεις τα κιλά που θες αρκεί να ακολουθήσεις τις διατροφικές συμβουλές που θα σου προτείνω.

Για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα χρειάζονται τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:

  • Το ιώδιο που βρίσκεται στο αλάτι, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το τυρί, το γάλα και τα αυγά. Το σελήνιο με την σειρά του που συμμετέχει στην παραγωγή των ορμονών βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά, τα θαλασσινά και το μοσχαρίσιο κρέας.
  • Ο χαλκός, ο οποίος βρίσκεται στα θαλασσινά και τα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά.
  • Ο ψευδάργυρος που εντοπίζεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα θαλασσινά, το κρέας, τα αυγά, τα σύκα και τους ξηρούς καρπούς.
  • Η τυροσίνη ακόμη ως αμινοξύ εντοπίζεται στα ψάρια, το κοτόπουλο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τα γαλακτοκομικά.

Σημαντικές είναι επίσης και οι βιταμίνες με κυριότερες την Βιταμίνη Β12 που βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η Βιταμίνη D που την βρίσκουμε στο σολομό, τις σαρδέλες, τον κρόκο αυγού, τη μαργαρίνη καθώς επίσης την προσλαμβάνουμε και από την έκθεση στον ήλιο.

Για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και για να χάσεις το ανεπιθύμητο λίπος θα πρέπει να εφαρμόσεις τα εξής:

  • Φρόντισε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, δηλαδή ανά 3-4 ώρες καθώς ο μεταβολισμός σου θα λειτουργεί με υψηλό ρυθμό και θα κάνει συνεχώς καύσεις.
  • Να καταναλώνεις άφθονα φρούτα και λαχανικά καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Φρόντισε τα τρόφιμα που καταναλώνεις να είναι ολικής αλέσεως, τα οποία επιταχύνουν τον μεταβολισμό και σταθεροποιούν τα επίπεδα ινσουλίνης.
  • Να καταναλώνεις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι καθώς ενισχύουν τον μεταβολισμό.
  • Να πίνεις 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα γιατί η αφυδάτωση επιβραδύνει τον μεταβολισμό και το νερό λειτουργεί ως επιταχυντής του μεταβολισμού και καταστέλλει την όρεξη.
  • Να πίνεις 2-3 φλυτζάνια την ημέρα πράσινο τσάι καθώς περιέχει κατεχίνες, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν σημαντικά τον μεταβολισμό.
  • Μπορείς να καταναλώνεις νερό πριν από το κυρίως γεύμα γιατί μειώνει την όρεξη και ενεργοποιεί την καύση λίπους.
  • Προσπάθησε να εντάξεις στην διατροφή σου και τα μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι καγιέν, σκόρδο, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, κανέλα) καθώς θα σε βοηθήσουν να κρατάς τα ποσοστά του μεταβολισμού σου σε υψηλά επίπεδα.
  • Επέλεξε ως κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι γιατί το άγχος κάνει πιο αργό τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να προκαλείται αύξηση του βάρους.
  • Μην κάνεις στερητικές δίαιτες γιατί μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό.
  • Ο βραδινός σου ύπνος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 ώρες.

Καλή Επιτυχία!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 16 χρονών, έχω ύψος 1,61 και είμαι 69 κιλά. Έχω αναιμία παρ’ όλα αυτά θέλω να αποφεύγω το κόκκινο κρέας. Επίσης έχω από αρκετά μικρή ηλικία μεγάλο πρόβλημα δυσκοιλιότητας και τις προάλλες που πήγα στο γιατρό κατέληξε ότι έχω ευερέθιστο έντερο. Εγώ θέλω να ακολουθήσω μια διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και όχι τόσο με κρέας ή μακαρόνια. Ισχύει ότι οι άνθρωποι με ευερέθιστο έντερο πρέπει να αποφεύγουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια και αν ναι τι μπορώ να κάνω έτσι ώστε να παίρνω τις βιταμίνες τους χωρίς να έχω πρόβλημα;
Ευτυχία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευτυχία,
Όσον αφορά την αναιμία είναι μια παθολογική κατάσταση όπου το αίμα δεν παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη γιατί ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορεί στο αίμα είναι μικρότερος από τον φυσιολογικό αριθμό. Το κόκκινο κρέας που δεν αρέσκεσαι στην κατανάλωσή του μπορείς να το αντικαταστήσεις με άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο τα οποία είναι: τα στρείδια, το συκώτι, τα φασόλια, το φυστικοβούτυρο, το τόφου, τα περισσότερα δημητριακά, τα δαμάσκηνα, το καρπούζι, οι σταφίδες, το σπανάκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα μπιζέλια και η φάβα.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να συνεχίσεις την κατανάλωσή του μέχρι να ενηλικιωθείς και αν ολοκληρωθεί η σωματική σου ανάπτυξη. Η δυσκοιλιότητα που έχεις από πολύ μικρή ηλικία οφείλεται στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου που παρουσιάζεις και αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτού. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί μια διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου που χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, το φούσκωμα, τα αέρια και ο πόνος. Για να καταπολεμήσεις λοιπόν την δυσκοιλιότητα θα πρέπει να συνδυάσεις την κατανάλωση φυτικών ινών μαζί με το νερό καθώς και να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών χωρίς την πόση άφθονου νερού. Οι φυτικές ίνες περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Προκειμένου να μην ταλαιπωρείσαι από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ακολουθήσεις τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

  • Πρώτα θα τρως το κυρίως σου γεύμα και μετά τη σαλάτα
  • Δεν πρέπει να τρως παραπάνω από 1 σαλάτα την ημέρα και την ημέρα που έχεις κάποιο όσπριο ή λαδερό για να καταναλώσεις ως κυρίως γεύμα δεν θα πρέπει να φας καθόλου σαλάτα.
  • Τα λαχανικά που καταναλώνεις στη σαλάτα σου φρόντισε να αφαιρείς την φλούδα τους
  • Να μην τρως πράσινα λαχανικά κάθε μέρα και πόσο μάλλον αυτά που έχεις διαπιστώσει ότι σου προκαλούν κάποιο πρήξιμο όπως είναι το μαρούλι, το λάχανο, τα χόρτα και το κρεμμύδι
  • Να τρως την σαλάτα σου μαζί με κοτόπουλο, μπιφτέκι, αυγό, τυρί κίτρινο, ψωμί, φρυγανιές
  • Να μην τρως επίσης κάθε μέρα όσπρια και λαδερά
  • Να μην τρως άγουρα φρούτα και πάντα να αφαιρείς την φλούδα τους
  • Όταν καταναλώνεις όσπρια και λαδερά φρόντισε να είναι καλά βρασμένα και πάντα να τα συνοδεύεις με τυρί και ψωμί.
  • Να αποφεύγεις τους ξηρούς καρπούς ή μπορείς να τους καταναλώνεις τριμμένους.
  • Να προτιμάς την κατανάλωση αρτοσκευασμάτων και ζυμαρικών χωρίς γλουτένη.
  • Όταν καταναλώνεις γαλακτοκομικά προϊόντα και όταν πίνεις χυμούς θα πρέπει να τα συνοδεύεις με κάποια αμυλούχα τροφή όπως ψωμί, κράκερ, φρυγανιές
  • Να προτιμάς το γάλα χωρίς λακτόζη.
  • Πρώτα θα τρως το φαγητό σου και μετά θα πίνεις υγρά.
  • Ποτέ δεν θα πίνεις υγρά με άδειο στομάχι.
  • Να αποφεύγεις την κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων με ανθρακικό καθώς και τροφίμων με ξινή γεύση όπως το λεμόνι.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 49 χρονών, 1,68 και 91 κιλά! Τα τελευταία 8 χρόνια έχω βάλει τα 20 κιλά, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ενώ η διατροφή μου μέχρι το μεσημέρι θεωρείται φυσιολογική (δημητριακά, φρούτο, πρωτεΐνη, σαλάτα) από το απόγευμα και μετά καταναλώνω σε καθημερινή βάση αλκοόλ. Μπορώ να πιω και ένα μπουκάλι κρασί! Μπορώ να αδυνατίσω πίνοντας καθημερινά αλκοόλ;
Έλλη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλλη,
Σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας, ο οποίος είναι 32,2 kg/m2 (με όρια 30-35 kg/m2) βρίσκεστε στα όρια παχυσαρκίας 1ου βαθμού με αυξημένο κίνδυνο συνοσηρότητας. Το γεγονός ότι καταναλώνετε αλκοόλ σε καθημερινή βάση είχε σαν αποτέλεσμα να σας προσθέσει τα 20 κιλά τα τελευταία 8 χρόνια καθώς καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και 1 μόλις γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες, το οποίο δεν έχει καμία θρεπτική αξία διότι παρέχει αυτό που λέμε “κενές” θερμίδες. Το αλκοόλ αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου καθώς συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του μαστού και του γαστρεντερικού αλλά και αύξηση του κινδύνου για αύξηση της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, η τακτική κατανάλωση προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και σε όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας ενώ παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Ακόμη, το αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών, ταχύτατη αφυδάτωση και δηλητηρίαση του οργανισμού με ταυτόχρονη υπογλυκαιμία. Οπότε επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλεται η απώλεια βάρους, συστήνεται ο περιορισμός της ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ σε 1 ποτό, όπου 1 γεμάτο ποτήρι κρασιού (145 ml) αντιστοιχεί σε 15 γραμμάρια αλκοόλ περίπου. Για να πετύχετε λοιπόν την απώλεια βάρους θα πρέπει πέρα από το να καταναλώνετε μέτρια ποσότητα αλκοόλ, η οποία θα σας κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα, όταν πίνετε να πίνετε πάντα μαζί με φαγητό και ποτέ με άδειο στομάχι. Να αποφεύγετε επίσης την κατανάλωση αλκοόλ μαζί με ξηρούς καρπούς γιατί θα πιείτε και θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα από την επιτρεπόμενη και για να αποφύγετε την αφυδάτωση να πίνετε νερό μαζί με το αλκοόλ.

Τέλος , καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ούτως ώστε να σας βγάλει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και συνδυαστικά με τις παραπάνω οδηγίες θα έχετε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας, Είμαι 50 ετών, βρίσκομαι εδώ και 3 χρόνια στην κλιμακτήριο (ευτυχώς χωρίς προβλήματα) και από το Γενάρη του 2015 έχω χάσει 32 κιλά με σωστή και ισορροπημένη διατροφή από διατροφολόγο (στο Βόλο όπου και μένω). Είμαι καθηγήτρια αγγλικών και λόγω της δουλειάς μου κάθομαι πολλές ώρες. Σήμερα είμαι 70 κιλά ( ύψος 1.58) και παρόλο το γεγονός ότι έχω γίνει άλλος άνθρωπος – τρώω καλύτερα, σωστότερα, πίνω 2 λίτρα νερό την ημέρα- εδώ και 6-8 μήνες, “έχω πιάσει ταβάνι” σύμφωνα με το σχόλιο της γιατρού μου και δεν μπορώ να χάσω γραμμάριο. Δεν πάσχω από τίποτα και αισθάνομαι γεμάτη ενέργεια και καλή διάθεση. Το μόνο που επιθυμώ είναι να φτάσω στα 60-62 κιλά και να μην αισθάνομαι φουσκωμένη και πρησμένη ειδικά όταν έχω το άγχος των εξετάσεων. Μήπως πρέπει να δοκιμάσω σταγόνες όπως σημύδα και αγκινάρα για να ξεφουσκώσω; Σας ευχαριστώ.
Μαίρη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαίρη,
Σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας, ο οποίος είναι 28 kg/m2 (με όρια 25-30 kg/m2) βρίσκεστε στην κατηγορία υπέρβαρου. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μια φυσιολογική φάση της ζωής της γυναίκας, η οποία την επηρεάζει σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι καταφέρατε και χάσατε τόσα κιλά παρόλο που βρίσκεστε σε αυτή την φάση της ζωής σας και η απώλεια βάρους δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά μπορώ να σας προτείνω κάποιες διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να “ξεκολλήσετε” από το συγκεκριμένο βάρος.

  • Φροντίστε να καταναλώνετε πάντα πρωινό καθώς και συχνά και μικρά γεύματα ανά 3-4 ώρες γιατί θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να κάνει συνεχώς καύσεις.
  • Να προτιμάτε την κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν την “κακή” LDL χοληστερόλη στο αίμα.
  • Τα γεύματά σας θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από σαλάτες με λαχανικά εποχής που είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και βοηθούν στο ισχυρό αίσθημα κορεσμού.
  • Να καταναλώνετε εξίσου φρούτα εποχής.
  • Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ή τυριών με μειωμένα λιπαρά.
  • Προσπαθείστε να καταναλώνετε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως είναι τα πουλερικά, τα αυγά, τα ψάρια και τα όσπρια.
  • Να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους στη μαγειρική και στη σαλάτα σας και να αποφεύγετε τα ζωικά λίπη, όπως βούτυρο, φυτίνη και κρέμα γάλακτος.
  • Φροντίστε να έχετε επαρκή πρόσληψη υγρών 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά και να αποφεύγετε την κατανάλωση χυμών, ροφημάτων και αναψυκτικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Όσον αφορά τις σταγόνες σημύδας και αγκινάρας, η σημύδα είναι ένα βότανο που βοηθάει στην αποτοξίνωση και στην αποβολή των περιττών υγρών καθώς επίσης χαρίζει λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα. Η αγκινάρα συγκαταλέγεται στα φυτά που χρησιμοποιούνται ως ροφήματα. Βοηθάει στην αποτοξίνωση και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Προτού λοιπόν μπείτε στην διαδικασία να τα δοκιμάσετε συμβουλευτείτε καλύτερα τον διατροφολόγο σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω πόσα γραμμάρια είναι μια σαλάτα; Μπορούμε να φάμε με το φαγητό απεριόριστη ποσότητα; Ευχαριστώ!
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα,
Μια σαλάτα μπορεί να κυμαίνεται από 100-200 γραμμάρια περίπου, εξαρτάται από το είδος της σαλάτας και τι περιέχεται μέσα σε αυτήν. Η κατανάλωση λαχανικών προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό και σχετίζεται με την διατήρηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Για αυτό τον λόγο συστήνεται το διαιτολόγιο να περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών, ωμών ή μαγειρεμένων, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύουν τα κυρίως γεύματα καθημερινά.

Η υψηλή περιεκτικότητα των λαχανικών σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να εντάξουμε τη σαλάτα στο καθημερινό μας μενού. Επίσης, η κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου), βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην ρύθμιση του σωματικού βάρους, στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας ,στην μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και στο αίσθημα κορεσμού.

Οπότε συστήνεται καθημερινή και απεριόριστη κατανάλωσή της, ξεκινώντας πρώτα από αυτήν και μετά το κυρίως γεύμα ούτως ώστε να επέλθει πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού, καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα φαγητού και συνεπώς λιγότερες θερμίδες.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Χριστίνα Χασίζα

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More