ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Οι απορίες και οι προβληματισμοί υπάρχουν στη φύση κάθε γυναίκας. Ειδικά όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και περίπλοκα. Για αυτόν το λόγο η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη βρίσκεται για ακόμα μια φορά δίπλα σου, περιμένοντας τη δική σου ερώτηση και πανέτοιμη για να σου προσφέρει τη συμβουλή που αναζητάς. Στείλε μας απλά όλα όσα θέλεις να μάθεις για το κομμάτι της υγείας και της διατροφής και σύντομα θα λάβεις την απάντησή σου.

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέλω να χάσω λίπος από το σώμα μου αλλά κυρίως από τα πόδια. Γενικά προσέχω τι τρώω αλλά πάλι δεν βλέπω αποτέλεσμα. Τι να κάνω;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Το χάσιμο πόντων από τους γοφούς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνολική απώλεια βάρους. Επειδή δεν μπορείτε να επιτύχετε απώλεια από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, θα πρέπει να χάσετε συνολικό σωματικό λίπος. Αυτό με τη σειρά του, θα μειώσει το λίπος γύρω από τους γοφούς σας.

Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να κάψετε θερμίδες με τακτική άσκηση και μείωση της θερμιδικής πρόσληψης με μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και σε λιπαρά τρόφιμα. Καθώς θα χάνετε βάρος, μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις με στόχο τη βελτίωση της κατανομής λίπους γύρω από τους γοφούς σας.

Βήμα 1ο
Ενσωματώστε τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης στην ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα από περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, μέχρι και το αγαπημένο σας άθλημα. Οτιδήποτε αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό σας για τουλάχιστον 30 λεπτά θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και να χάσετε σωματικό λίπος.

Βήμα 2ο
Αντικαταστήστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και το λευκό αλεύρι με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι υγιεινές επιλογές τροφίμων ενισχύουν την πέψη, αυξάνουν το μεταβολισμό σας και μειώνουν την επιθυμία σας για ανεπιθύμητα τσιμπολογήματα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές βιταμινών, οι οποίες θα σας δώσουν προστιθέμενη ενέργεια για την άσκηση.

Βήμα 3ο
Αντικαταστήστε τα σακχαρούχα ροφήματα με νερό. Το νερό θα σας κρατήσει ενυδατωμένες, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά επίσης αποβάλλει τις ανεπιθύμητες τοξίνες από το σώμα και διατηρεί τη σωστή λειτουργία της πεπτική σας οδού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την απώλεια βάρους.

Για να χάσετε βάρος στους γλουτούς, θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα συνδυασμό υγιεινής διατροφής, περιορισμό θερμίδων, υψηλή έντασης άσκησης και ασκήσεις για τους γοφούς.

Για να βελτιώσετε τη διατροφή σας, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε κάποια πράγματα και να προσθέσετε κάποια άλλα:

  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα
  • Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης
  • Αυξήστε την ημερήσια κατανάλωση λαχανικών και φρούτων
  • Καταναλώστε γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε προβιοτικά (το γιαούρτι και το αριάνι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές)

Το πώς τρώτε είναι επίσης πολύ σημαντικό:

  • Σε κάθε γεύμα, θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφίμων
  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό
  • Μετά το πρωινό, συνεχίστε να τρώτε μικρά γεύματα κάθε 2-3 ώρες
  • Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι κοπέλα και είμαι 20 ετών. Το ύψος μου είναι 1,60 και το βάρος μου 77 κιλά. Πάντα είχα πρόβλημα βάρους από μικρή ηλικία. Πως θα μπορούσα να φτάσω σε ένα φυσιολογικό βάρος; Επίσης έχω μεγάλο πρόβλημα στην κοιλιακή περιοχή. Το σωσίβιο. (Αυτό που βρίσκεται κάτω από τον αφαλό).
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Αθηνά,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi το ιδανικό σου βάρος προσδιορίζεται στα 55 κιλά. Όσον αφορά στη μείωση του κοιλιακού λίπους καλό θα ήταν να δώσεις έμφαση στις ακόλουθες οδηγίες:

  • Να πίνεις καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους. Σύμφωνα με έρευνα έρευνα που διεξήχθη από τους Tomonori et al, οι άνδρες που έπιναν περίπου 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους.
  • Να καταναλώνεις καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως). Η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
  • Να καταναλώνεις καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λίπους. Μάλιστα, σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν 3 μερίδες ημίπαχο γιαούρτι την ημέρα σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο λίπος στο στομάχι από αυτούς που δεν έτρωγαν γιαούρτι.
  • Να καταναλώνεις 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια. Η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 22 χρονών, έχω ύψος 1.61 και είμαι 62 κιλά. Πέρσι είχα χάσει 7 κιλά με βοήθεια ειδικού όπου ξανά πήρα πίσω περίπου 10. Ξανάρχισα δίαιτα όπου δεν μπορώ να την τηρήσω με τίποτα. Ενώ αρχίζω, τη σταματάω μέσα στην 3η με 4η μέρα. Ενώ θέλω να χάσω βάρος γιατί δεν νιώθω ωραία με την εικόνα του σώματός μου δεν μπορώ. Να τονίσω ότι μου αρέσουν πολύ τα γλυκά. Δηλαδή προτιμώ να φάω γλυκό παρά το φαγητό μου και πάντα εκεί πέφτω και τα χαλάω όλα. Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ!
Νεφέλη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Νεφέλη,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi το ιδανικό σου βάρος προσδιορίζεται στα 55 κιλά. Η απώλεια βάρους είναι μία διαδικασία η οποία χρειάζεται προγραμματισμό στη διατροφή προκειμένου να μπορέσεις να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Μην βιάζεσαι και προσπάθησε να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα το να πεις στον εαυτό σου ότι δεν θα ξαναφάς γλυκό μέχρι να φτάσεις τα 55 κιλά είναι πολύ αυστηρό και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σε οδηγήσει σε υπερφαγία. Αντίθετα, θα μπορούσες να προσπαθήσεις να τρως εβδομαδιαία 1 μικρό γλυκό (50-70 γραμμάρια) και τις υπόλοιπες μέρες να καλύψεις τις υπογλυκαιμίες σου με τις ακόλουθες επιλογές:

  • Μετά από το κυρίως γεύμα να τρως 1 φρούτο.
  • Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
  • Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
  • Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5% & 1κ.γ. μέλι & κανέλα
  • 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα

Τέλος, προσπάθησε να ακολουθείς συχνότητα γευμάτων ανά 3 ώρες, προκειμένου να διατηρείς τα επίπεδα σακχάρου σου σταθερά.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 18 χρονών και τον τελευταίο χρόνο έχω παχύνει πολύ και προσπαθώ να χάσω κιλά αλλά δεν ξέρω πως. Είμαι 1.78 και 87 κιλά. Θέλω να αδυνατίσω σύντομα και να χάσω τουλάχιστον 15 κιλά. Τι θα με συμβουλεύατε;
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi το ιδανικό σου βάρος προσδιορίζεται στα 68-70 κιλά. Ο ασφαλής μηνιαίος ρυθμός απώλειας βάρους ορίζεται στα 2-4 κιλά, έτσι ώστε να χάνεις μεγαλύτερη αναλογία λίπους και να διαφυλάσσεις τη μυϊκή σου μάζα που αποτελεί τον μεταβολικά ενεργό ιστό. Ο ιδανικός τρόπος μείωσης κιλών είναι η εφαρμογή των βασικών οδηγιών της ισορροπημένης διατροφής, οι οποίοι θα σου εξασφαλίσουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών και συνοψίζονται ως εξής:

  • Ξεκίνα τη μέρα σου πάντα με πρωινό (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως)
  • Μην παραλείπεις την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων: 2-3 μερίδες καθημερινά αντιστοιχούν σε 1 ποτήρι γάλα 1.5%, σε 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5% και σε 30γρ. τυρί.
  • Κατανάλωσε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή σου ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου: 6-8 ποτήρια νερού καθημερινά. Επιπλέον μπορείς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων, γάλα.
  • Κατανάλωσε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως: μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Να συνδυάζεις το κρέας ή το ψάρι σου με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) και να μην παραλείπεις ποτέ την κατανάλωση λαχανικών με τη μορφή σαλάτας στα κυρίως γεύματά σου.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό).
  • Κατανάλωσε 3 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο ή ψάρι).
  • Μην ξεχνάς την άσκηση: 30-40min ημερησίως φυσική δραστηριότητα θα συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου σου.

Ωστόσο, καλό είναι να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο προκειμένου να σου σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικίας σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 24 ετών, 1,60 ύψος και 70 κιλά. Γέννησα πριν από 9 μήνες και τα κιλά δεν λένε να φύγουν. Είναι κυρίως συσσωρευμένα στην περιφέρεια. Έχω σώμα αχλάδι. Τι διατροφή και τι γυμναστική θα με βοηθήσουν για να έχω αποτέλεσμα; Ευχαριστώ.
Νατάσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Νατάσα,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi το ιδανικό σου βάρος προσδιορίζεται στα 54 κιλά. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να στοχεύει κυρίως στην απώλεια του σωματικού λίπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει απώλεια σωματικού βάρους μέχρι 4 κιλά το μήνα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται κυρίως απώλεια λιπώδους ιστού. Αντίθετα, απώλεια γρηγορότερη και μεγαλύτερη είναι δυνατό να εξαντλήσει τον οργανισμό, καθώς αυξάνεται η απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών με συνέπεια την μείωση του βασικού μεταβολισμού.

Τα μυστικά της επιτυχίας:

  • Νερό, νερό, νερό: Βοηθάει στην αποβολή τοξινών και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Είναι ο πολυτιμότερος σύµµαχός στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, και ιδιαίτερα του τοπικού πάχους, γιατί βοηθάει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Εξάλλου μην ξεχνάς ότι το 70% του σώματος μας αποτελείται από νερό. Στόχος σου είναι να πίνεις τουλάχιστον 8 -10 ποτήρια νερό τη µέρα, γι’ αυτό φρόντισε να έχεις πάντα στην τσάντα σου ένα μπουκάλι με νερό.
  • Να τρως κάθε 3-4 ώρες: Τα μικρά και συχνά γεύματα τονώνουν τον μεταβολισμό και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα οποία μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση του διατροφικού λίπους.
  • Να τρως λιπαρά ψάρια όπως σολωμό, σκουμπρί, σαρδέλες τουλάχιστον δυο με τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Πραγματοποίησε μικρά και συχνά γεύματα και μείωσε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, μαρμελάδα κ.α.), καθώς αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και προωθούν την αποθήκευση λίπους.
  • Πρόσθεσε στο διαιτολόγιο σου φρούτα και τα λαχανικά: Αύξησε την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε 5 μερίδες την ημέρα. Μην ξεχνάς ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και νερού.
  • Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγκινάρα: Τα λαχανικά αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από τον οργανισμό αλλά και των τοξινών.
  • Περιόρισε το αλάτι και τις κρυφές πηγές αλατιού (μουστάρδα, κέτσαπ, έτοιμα dressing, αλλαντικά, παστά κ.α.), καθώς αυξάνουν την κατακράτηση υγρών και εμποδίζουν την καύση του λίπους
  • Γυμνάσου: Η άσκηση είναι απαραίτητη εάν θέλεις να σμιλέψουν οι γλουτοί σου. Αυτό που χρειάζεται είναι η τονωση, η σύσφιξη και η ανόρθωση των γλουτών και των ποδιών. Η αεροβική γυμναστική βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ μπορείς να συμβουλευτείς κάποιον γυμναστή, προκειμένου να σου υποδείξει και άλλες ασκήσεις που γυμνάζουν το κάτω μέρος του σώματος όπως ποδήλατο, καθίσματα, περπάτημα, τζόκινγκ.
  • Προτίμησε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αφού αυτές φαίνεται ότι όχι µόνο μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης αλλά επιπλέον ευνοούν και τη λιπόλυση (τη διαδικασία που οδηγεί στην καύση λίπους για την παραγωγή ενέργειας). Γι’ αυτό γενικά καλό είναι να προτιμάτε τροφές µε χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη. Τέτοιες είναι το ψωµί/δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης, το γάλα και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγετε το λευκό ψωµί, τα γλυκά και γενικά τη ζάχαρη (και τα προϊόντα της).

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More