ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Οι απορίες και οι προβληματισμοί υπάρχουν στη φύση κάθε γυναίκας. Ειδικά όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και περίπλοκα. Για αυτόν το λόγο η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη βρίσκεται για ακόμα μια φορά δίπλα σου, περιμένοντας τη δική σου ερώτηση και πανέτοιμη για να σου προσφέρει τη συμβουλή που αναζητάς. Στείλε μας απλά όλα όσα θέλεις να μάθεις για το κομμάτι της υγείας και της διατροφής και σύντομα θα λάβεις την απάντησή σου.

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 20 χρόνων, 1.55 και 50 κιλά. Εδώ και 1,5 μήνα κάνω δίαιτα αλλά η ζυγαριά παραμένει σταθερή. Είμαι vegetarian. Συνήθως τρώω ένα ποτήρι κεφίρ σε μορφή γιαουρτιού με βρώμη ή δημητριακά και σταφίδες το πρωί, για δεκατιανό φρούτα και αμύγδαλα, μεσημέρι όσπρια ή φασόλια ή λαχανικά με λίγο τυρί, απόγευμα πάλι φρούτα και το βράδυ σαλάτα. Παίρνω και αντικαταθλιπτικά (ladose). Τι πάει λάθος; Μήπως τα πολλά όσπρια και τα φασόλια δεν με αφήνουν να αδυνατίσω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Θάλεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Θάλεια,
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσες ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα, οπότε δεν κρίνεται αναγκαία περαιτέρω απώλεια βάρους. Ωστόσο μπορείς να πετύχεις μια μικρή απώλεια έως 2 κιλά και να διατηρηθείς στα φυσιολογικά όρια.

Βέβαια οι λόγοι που η ζυγαριά σου παραμένει σταθερή μπορεί να είναι πολλοί, όπως κάποια ορμονική δυσλειτουργία, γι’ αυτό θα σου πρότεινα να επισκεφτείς κάποιο γιατρό ώστε να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις .

Επιπλέον, η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους καθώς προκαλούν κατακράτηση, μειώνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό και οδηγούν σε αυξημένη επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, ανάλογα με τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας.

Όσον αφορά στην κατανάλωση οσπρίων, καλό θα ήταν να μην υπερβαίνεις τις 2-3 φορές ανά εβδομάδα, διότι μπορεί να σου προκαλούν φουσκώματα ή και προβλήματα του εντέρου. Τέλος, προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σου και βεβαιώσου ότι λαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα υγρών καθημερινά.

Tip: Ξεκίνα κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας η οποία θα συμβάλλει κατά πολύ στην επίτευξη του στόχου σου και θα διατηρήσει και το αποτέλεσμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι πολύ αδύνατη. Έχω ύψος 1,58 ζυγίζω 41 κιλά. Θέλω να πάρω βάρος και ενδιαφέρομαι για δημητριακά. Ποια είναι κατάλληλα για την περίπτωσή μου;
Ντέπη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ντέπη,
Αρχικά να σου πω πως σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δίνεις κατατάσσεσαι στα άτομα με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και θα πρέπει να γίνει άμεση πρόσληψη βάρους καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου. Για το λόγο αυτό θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς κάποιον διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα συντάξει ένα διαιτολόγιο ειδικά διαμορφωμένο στις δικές σου ανάγκες.

Παρακάτω σου δίνω κάποιες συμβουλές για το ξεκίνημά σου:

  • Ξεκίνα πάντα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό το οποίο θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια όπως δύο φέτες πολύσπορο ψωμί με ταχίνι και μέλι και γάλα.
  • Προτίμησε τα τρόφιμα με καλά λιπαρά που σου προδίδουν μεν παραπάνω θερμίδες αλλά παράλληλα σου δίνουν και αρκετά θρεπτικά συστατικά (παρθένο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τις ελιές και το ταχίνι).
  • Επέλεξε προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ζυμαρικά, μαύρο ψωμί, πολύπορα κριτσίνια, άγριο ρύζι, ολόκληρο σιτάρι κλπ. Όσον αφορά στα δημητριακά καλό θα ήταν να επιλέγεις να είναι και αυτά ολικής άλεσης καθώς περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και επιπλέον βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού.
  • Προσπάθησε η πρόσληψη βάρους να γίνεται όσο το δυνατό με πιο σωστό τρόπο και μην καταφεύγεις σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, κακής ποιότητας και θρεπτικής αξίας, όπως τηγανητά, γλυκά και αναψυκτικά.
  • Γυμνάσου! Για να πάρεις σωστά βάρος και να χτίσεις ένα δυνατό σώμα, χρειάζεται να γυμνάζεσαι. Σημαντικό είναι να αποφύγεις την έντονη αεροβική γυμναστική και να εστιάσεις σε ασκήσεις δύναμης με βάρη ή αντιστάσεις, αλλά πάντα χωρίς υπερβολές.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 79 κιλά, ύψος 1,66 και 18 χρονών. Τι μπορώ να κάνω για να χάσω κιλά; Είμαι αρκετά λαίμαργη και η αλήθεια είναι ότι είμαι κατά κάποιον τρόπο εθισμένη στο ψωμί. Τρώω 6 φέτες ψωμί και όχι φαγητό. Ξέχασα να αναφέρω ότι μέχρι τώρα παίρνω μια φαρμακευτική αγωγή.
Νατάσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Νατάσα,
Σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματος κατατάσσεσαι στα υπέρβαρα άτομα. Για να φτάσεις λοιπόν στο επιθυμητό για εσένα βάρος θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και σε συγκεκριμένη ποσότητα και συχνότητα ανά εβδομάδα.

  • Ξεκίνα με ένα καλό πρωινό το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, σε κρατά χορτάτη και μακριά από τυχών τσιμπολογήματα.
  • Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά εποχής τα οποία περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και επιπλέον σου ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και προσπάθησε να ξεκινάς πρώτα με τη σαλάτα.
  • Κάνε μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να μειώσεις την ανάγκη να καταναλώσεις ψωμί και γενικά το τσιμπολόγημα.
  • Αντικατέστησε τα απλά δημητριακά και το ψωμί με προϊόντα ολικής άλεσης που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και προσπάθησε να αποφεύγεις να καταναλώνεις υπερβολικές ποσότητες ψωμιού.
  • Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου! Όχι μόνο θα σε βοηθήσει με την απώλεια βάρους, αλλά θα βελτιώσει και τη στάση του σώματος, θα σε κάνει να αισθάνεσαι ευεξία και θα τονώσει τον οργανισμό σου.

Tip: Κάθε φορά που θα νιώθεις έντονη ανάγκη για ψωμί “ξεγέλασε” τον εαυτό σου καταναλώνοντας ένα φρούτο ή κάτι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας ένα περίπατο.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι ο Γιάννης και είμαι 15 χρόνων. Μετά την ηλικία των 4 άρχισα να αναπτύσσω φοβίες με πολλά φαγητά και έχω καταλήξει στο να τρώω μόνο 3 φαγητά. Όταν θέλω να φάω αλλά φαγητά μου έρχεται ένας πανικός και αγχώνομαι. Επίσης μου έρχεται τάση για εμετό όταν πάω να φάω αλλά φαγητά. Πως μπορώ να ξεπεράσω τις φοβίες μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Γιάννη,
Το γεγονός ότι δεν καταναλώνεις αρκετά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε υποθρεψία και άλλα προβλήματα υγείας, αφού δεν προσλαμβάνεις τα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου θρεπτικά συστατικά και που χρειάζεται ένα παιδί στην εφηβεία για να καλύψει τις ανάγκες του.
Ως λύση στο πρόβλημά σου θα πρότεινα την επίσκεψη σε έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις φοβίες σου και να αρχίσεις σιγά σιγά να εντάσεις στο διαιτολόγιό σου τρόφιμα από όλες τις ομάδας τροφίμων έτσι ώστε να βελτιώσεις την υγεία σου και να έχεις μια ομαλή και υγιή ανάπτυξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα και από μένα! Είμαι 25 χρόνων, 74 κιλά και έχω ένα αγοράκι 2 ετών. Μετά τη γεννά μου μείνανε 10 κιλά. Προσπαθώ με τη διατροφή και κάνω μέρα 40-60 λεπτά διάδρομο. Τι πιστεύετε πως θα με βοηθούσε;
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σοφία,
Για να επιστρέψεις πάλι σε φυσιολογικά για σένα κιλά καλό θα είναι να υιοθετήσεις ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής, ακολουθώντας το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής. Αρχικά θα σου πρότεινα να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα, έτσι ώστε να ενεργοποιείς το μεταβολισμό σου και να μην μένεις αρκετές ώρες νηστική.

  • Βάλε στο διαιτολόγιο σου τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους (γάλα, γιαούρτι, τυρί).
  • Θα πρέπει να αποφεύγεις οτιδήποτε τηγανητό η πολύ λιπαρό τρόφιμο, καθώς σου προσδίδουν επιπλέον θερμίδες και ενισχύουν την πρόσληψη βάρους.
  • Μείωσε την πρόσληψη άλατος, διότι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών.
  • Επέλεξε προϊόντα ολικής άλεσης τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, ενισχύοντας την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Προσπάθησε να πίνεις αρκετό νερό μέσα στην μέρα σου έτσι ώστε να διατηρείς αυξημένα τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σου.
  • Τέλος, το γεγονός ότι κάνεις διάδρομο είναι πολύ σημαντικό γιατί θα δεις γρήγορα αλλαγές στο σώμα σου, θα σε βοηθήσει να επιτύχεις το στόχο σου αλλά και να διατηρήσεις αργότερα το βάρος σου.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δάφνη Γκούμα


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More