ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Τι φταίει και δεν αδυνατίζεις; Γιατί ενώ προσέχεις τη διατροφή σου και κάνεις δίαιτα, δεν χάνεις κιλά; Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του, αναλαμβάνουν να δώσουν απαντήσεις σε ό, τι σε απασχολεί γύρω από το αδυνάτισμα και τη διατροφή.

Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 24 χρόνων, 1.67 ύψος και ζυγίζω 68 κιλά. Από τον Απρίλη έως τέλη Ιουλίου με συστηματική αερόβια άσκηση και διατροφή είχα φτάσει στα 60 κιλά αλλά μετά λόγω ενός ατυχήματος η ψυχολογία μου με ώθησε στο να καταναλώνω τεράστιες ποσότητες γλυκών με αποτέλεσμα μέσα σε 25 μέρες να πάρω 8 κιλά! Το θέμα είναι ότι δυσκολεύομαι να τα κόψω. Θέλω να τα βγάλω από τη ζωή μου. Κάθε φορά που δοκιμάζω να φάω ένα, τρώω 10! Είναι κάτι σαν ναρκωτικό! Τι να κάνω; Νιώθω απαίσια. Θέλω να γίνω όπως ήμουν όταν έτρωγα σωστά.
Ιωάννα

Απάντηση
Αγαπητή Ιωάννα,
Καταρχήν δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματός σου (BMI = kg / m2 = 68 kg / 2,7889 m2 = 24,4 kg / m2) ακόμα δεν έχεις υπερβεί τα όρια του φυσιολογικού για το ύψος σου βάρους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το ποσοστό του σωματικού σου λίπους δεν έχει αυξηθεί με τον τρόπο που τρέφεσαι το τελευταίο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι και μόνο η ιδέα του αποκλεισμού μιας αγαπημένης μας τροφής από το καθημερινό μας διαιτολόγιο δεν βοηθάει στη βελτίωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς. Το αντίθετο μάλιστα. Πολλές φορές και μόνο στην ιδέα της στέρησης παρατηρούνται κρίσεις υπερφαγίας, κάτι που σίγουρα δεν βοηθάει στη απώλεια των περιττών κιλών. Η επίσκεψή σου σε ένα διαιτολόγο-διατροφολόγο εξειδικευμένο στις διατροφικές διαταραχές θα ήταν ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να σε αξιολογήσει σωστά (σωματομετρήσεις) και να παρέμβει επιτυχώς στη διατροφή σου. Νομίζω ότι χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από τη γνωστή συμβουλή-καραμέλα: «Τρώγε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας» !!!

Ερώτηση
Για πρωινό καλύτερα 2 αυγά βραστά ή ένα τοστ τυρί-γαλοπούλα;
Φωτεινή

Απάντηση
Αγαπητή Φωτεινή,
Η ερώτησή σου δεν έχει κανένα νόημα, μιας και δεν μας αναφέρεις καθόλου προσωπικά δεδομένα (βάρος-ύψος) αλλά ούτε και τα επίπεδα της φυσικής σου δραστηριότητας που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν σωστά την απάντησή μου. Όπως και να έχει ένα πλήρες πρωινό περιλαμβάνει:
α) αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές κλπ) που μας παρέχουν ενέργεια
β) πρωτεϊνούχα τρόφιμα (τυρί, γιαούρτι, γάλα, αυγό κλπ) απαραίτητων για τη δόμηση των μυών
γ) καλά λιπαρά (ω3) (ξηροί καρποί, λιναρόσπορος κλπ)
δ) φρούτα, πλούσια σε απλά σάκχαρα, βιταμίνες και φυτικές ίνες

Ερώτηση
Μπορείτε να μου δώσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να χάσω 5 κιλά; Ύψος 1.85 και βάρος 98.
Βασίλης

Απάντηση
Αγαπητέ Βασίλη,
Δυστυχώς για σένα δεν είναι τόσο απλός ο σχεδιασμός ενός διαιτολογίου, μιας και αυτό προδιαθέτει αξιολόγηση και άλλων στοιχείων πέραν του σωματικού σου βάρους /ύψους και ηλικίας. Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματος σου (BMI = kg / m2 = 98 kg / 3,4225 m2 = 28,6 kg / m2) κατατάσσεσαι στους υπέρβαρους, χωρίς αυτό να αποκλείει το γεγονός να έχεις αυξημένο ποσοστό μυϊκής μάζας και φυσιολογικό ποσοστό λίπους. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς ένα διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει τη σύσταση του σώματός σου (σωματομετρήσεις) και τη διατροφική σου συμπεριφορά, και θα σε καθοδηγήσει σωστά, ώστε να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά πλαίσια.

Ερώτηση
Ποια φρούτα που βγαίνουν αυτήν την εποχή να προτιμήσουμε;
Τάνια

Απάντηση
Αγαπητή Τάνια,
Πορτοκάλι, μήλο αχλάδι, σταφύλι, ρόδι, κυδώνι, λωτός, ακτινίδιο είναι ορισμένα από τα φρούτα που κυριαρχούν τους φθινοπωρινούς μήνες. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του διατροφική αξία και σίγουρα πρέπει να τα συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλι, ακτινίδιο, σταφύλλι, αχλάδι, λωτός κυδώνι), αντιοξειδωτικά (σταφύλλι , ρόδι), διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από χρόνια νοσήματα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από τα τρόφιμα. Συνεπώς, δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Ερώτηση
Μετά από πολλές προσπάθειες και δίαιτες κατάφερα να χάσω 6 κιλά. Τώρα φοβάμαι μήπως τα ξαναπάρω με αποτέλεσμα να τρώω ελάχιστα και να πεινάω. Μπορείτε να μου δώσετε ένα πρόγραμμα που θα διατηρήσει το βάρος μου αλλά και κάποιες συμβουλές;
Μαριάννα

Απάντηση
Αγαπητή Μαριάννα,
Δεν έχω καθόλου στοιχεία σου, ώστε να μπορώ να σου σχεδιάσω ένα πρόγραμμα συντήρησης του παρόντος σου βάρους. Παρόλα αυτά, να θυμάσαι τα εξής:
α) πρωινό γεύμα: το Α & το Ω της διατροφής μας
β) μικρά – συχνά γεύματα: απαραίτητα για τη ρύθμιση της πείνας σου αλλά και της σταθεροποίησης των τιμών του σακχάρου σου στο αίμα
γ) κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτων – δημητριακών ολικής άλεσης) αλλά και ποσοτήτων πρωτεΐνης, ώστε να έχεις αυξημένο το αίσθημα του κορεσμού και να αποφεύγεις τα άσκοπα τσιμπολογήματα
δ) πρόσληψη 2 λίτρων υγρών ημερησίως: για επαρκή υδάτωση του οργανισμού σου
ε) αυξημένη φυσική δραστηριότητα: για διατήρηση τόσο της μυϊκής σου μάζας αλλά και του σωματικού σου βάρους

Ελένη Σολωμού
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

And More