ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα, πλάνα διατροφής που σε έχουν εξαντλήσει και τελικά δεν χάνεις τα κιλά που θέλεις. Τι φταίει στην περίπτωσή σου και δεν μπορείς να αδυνατίσεις;

Όποια απορία για το βάρος, τη διατροφή και το αδυνάτισμα κι αν έχεις, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δ. Γρηγοράκης και η επιστημονική ομάδα διαιτολόγων του είναι εδώ για να σου δώσουν απαντήσεις.

Ερώτηση
Είμαι 20 ετών, έχω ύψος 1.72 και είμαι 70 κιλά. Θέλω να φτάσω τα 65 αλλά είναι πολύ δύσκολο. Κάποτε ήμουν 85, τα έχασα εύκολα αλλά λάθος! Τώρα κάνοντας διατροφή πρέπει πραγματικά να παιδευτώ πολύ για να χάσω 2-3 κιλά. Τι προτείνετε;
Μαρία

Απάντηση
Αγαπητή Μαρία,
Αρχικά ο ΔΜΣ σου είναι περίπου 23,7 (δηλαδή φυσιολογικός). Σου παραθέτω κάποιες χρήσιμες διατροφικές συμβουλές οι οποίες θα ήταν ωφέλιμο να ακολουθήσεις. Να θυμάσαι όμως ότι σημαντικό ρόλο κατέχει και η ψυχολογική σου διάθεση.

  • Να τρως καθημερινά πρωινό (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως).
  • Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα, για να αποφεύγονται οι βουλιμίες.
  • Τα προϊόντα σου να είναι κυρίως ολικής (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί/cream crackers σίκαλης), έτσι ώστε να ελέγχεις το αίσθημα πείνας- κορεσμού και να αποφεύγεις τα τσιμπολογήματα.
  • Κατανάλωσε υγρά όπως νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, χυμοί, ρόφημα κρόκου κοζάνης, που θα σε βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού αλλά και στο να νιώθεις ενέργεια.
  • Προσπάθησε καθημερινά να εντάξεις άσκηση που θα ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο το μεταβολισμό σου.

Αν δεις ότι εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι να χάσεις, καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, ο οποίος θα προσαρμόσει τη διατροφή σου στις πραγματικές απαιτήσεις του οργανισμού σου.

Ερώτηση
Eίμαι 20 χρόνων, έχω ύψος 1.60 και ζυγίζω 68 κιλά. Πριν από 4 μήνες ξεκίνησα διατροφή και κατάφερα να χάσω 12 κιλά. Τον τελευταίο όμως 1,5 μήνα έχει κολλήσει η ζυγαριά. Έχω απογοητευτεί και θέλω να μου πείτε αν είναι φυσιολογικό αυτό το κόλλημα της ζυγαριάς ή αν πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό. Να σας πω ότι ακολουθώ μια ισορροπημένη διατροφή. Ενδεικτικά το πρωί τρώω δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα 1,5% με ένα φρούτο ίσως (ανάλογα με το πόσο πεινάω). Έπειτα για δεκατιανό τρώω ένα φρούτο (πορτοκάλι συνήθως). Για μεσημεριανό τρώω στην φοιτητική λέσχη κοτόπουλο με ρύζι ή ζυμαρικά, όσπρια, ή λαδερά ανάλογα με το τι έχει. Να συμπληρώσω ότι δεν τρώω καθόλου ψωμί ούτε σαλάτα γιατί δεν μου αρέσει η σαλάτα που φτιάχνουν. Στην συνέχεια κατά τις 6 τρώω ένα γιαουρτάκι ή ένα φρούτο και τέλος για βραδυνό τρώω ή σαλάτα αγγούρι, καρότο ή σαλάτα παντζάρι ή σάντουιτς με ψωμί ολικής και γαλοπούλα. Προσπαθώ ακόμα να πίνω όσο πιο πολύ νερό μπορώ. Από δραστηριότητες δεν κάνω τίποτα λόγω των αυξημένων απαιτήσεων. Μόνο το περπάτημα για τις υποχρεώσεις των μαθημάτων και της καθημερινότητας. Τέλος να σας πω ότι έχω καθυστέρηση περιόδου 65 ημερών πρώτη φορά στη ζωή μου και θα περιμένω μέχρι τα Χριστούγεννα που θα ανέβω στον τόπο διαμονής μου για να το ψάξω περαιτέρω αν μέχρι τότε δεν μου έχει έρθει. Ελπίζω να μην σας κούρασα αλλά χρειάζομαι τη συμβουλή σας και ένοιωσα ότι πρέπει να σας τα πω αναλυτικά.
Φωτεινή

Απάντηση
Αγαπητή Φωτεινή,
Αρχικά συγχαρητήρια που έχασες αυτά τα 12 κιλά! Αυτό σημαίνει ότι ακολουθείς υγιή πρότυπα (γεγονός που παρατήρησα και από την αναφορά των τροφών που καταναλώνεις μέσα στην μέρα). Μερικές φορές συμβαίνει να μην μπορούμε να χάσουμε επιπλέον σωματικό βάρος, να γίνεται αυτό που λέμε «έχει κολλήσει η ζυγαριά». Αρχικά μην απογοητεύεσαι και μην πανικοβάλλεσαι γιατί το άγχος είναι κακός σύμβουλος ακόμη και στην απώλεια βάρους. Στη συνέχεια, σου παραθέτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να «ξεκολλήσει» η ζυγαριά.

  • Συνδύασε καθημερινά με το φρούτο σου με 30γρ ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Πρόσεχε την αναλογία ζάχαρης και αλατιού.
  • Μην τρως αργά το βραδινό σου.
  • Επίσης, είναι σημαντικό σιγά – σιγά, όταν και όσο μπορείς να αυξήσεις λίγο την φυσική σου δραστηριότητα (τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά).

Σημειώνεται ότι καλό θα ήταν κάποια στιγμή να επισκεφτείς ένα πτυχιούχο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ο οποίος θα προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα για σένα.

Τέλος, η καθυστέρηση στον κύκλο σου αιτιολογεί τη δυσκολία της μείωσης βάρους, λόγω πρηξίματος.

Ερώτηση
Καλησπέρα. Είμαι 26 χρονών, άνεργη και θέλω να χάσω αρκετά κιλά. Έχω ύψος 1.64 και κιλά 90. Πώς θα μπορέσω να χάσω κιλά ώστε να επανέλθω στα φυσιολογικά μου; Έχω έλλειψη βιταμίνης Β12 και δεν μπορώ να γυμναστώ πέραν του περπατήματος. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Αικατερίνη

Απάντηση
Αγαπητή Αικατερίνη,
Ο δείκτης μάζας σώματός σου είναι 33, 5 που σημαίνει ότι είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να χάσεις βάρος. Σου παραθέτω κάποιες χρήσιμες διατροφικές συμβουλές οι οποίες μπορούν να σου φανούν ωφέλιμες στην απώλεια βάρους.

  • Όσον αφορά στη διατροφή σου φρόντισε να μην παραλείπεις γεύματα. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να κάνει «καύσεις»!
  • Η ημέρα σου να αποτελείται από 2 κυρίως γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα, με απόσταση 3 ωρών το ένα από το άλλο. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου!
  • Εφοδιάσου με τα κατάλληλα σνακ τα οποία θα καταναλώνεις στο γραφείο: μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, 1 χούφτα ξηροί καρποί με 1 φρούτο, 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ, 2-3 cream crackers σίκαλης ή 2-3 ρυζογκοφρέτες με 1 μερίδα τυρί, γιαούρτι 2% με 1κ.σ. μέλι, 2 καρύδια και κανέλα, 1 αυγό βραστό και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.
  • Κατανάλωσε κάτι ελαφρύ τις ώρες του γραφείου και φάε το κυρίως γεύμα σου το βράδυ. Κάποιες επιλογές με ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας αποτελούν: σάντουιτς με ψωμί σίκαλης, λαχανικά και τόνο/κοτόπουλο/γαλοπούλα, πίτα αραβική με τυρί, γαλοπούλα & λαχανικά, Κρητικός Ντάκος (ντομάτα, φέτα, ελαιόλαδο), 2 σουβλάκια καλαμάκια κοτόπουλο και σαλάτα εποχής, σαλάτα τύπου Σεφ ή Ceasars, 2 αυγά βραστά με 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και 10 ελιές, τα οποία μπορείς να προετοιμάζεις από το προηγούμενο βράδυ.
  • Προετοίμασε τα γεύματα που επιθυμείς να καταναλώσεις μες στην εβδομάδα και αποθήκευσε τα στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις καθημερινά έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό, το οποίο και θα αποτελεί το βραδινό σου γεύμα.
  • Μην ξεχνάς την ενυδάτωση σου! Για να αποφύγεις τις κατακρατήσεις οι οποίες ευθύνονται για τη στασιμότητα ή και την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς κατανάλωνε καθημερινά 10-12 ποτήρια υγρών (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, ρόφημα κρόκου Κοζάνης).

Όσον αφορά την έλλειψη βιταμίνης Β12, για να καλύψεις αυτή την έλλειψη θα πρέπει να καταναλώνεις καθημερινώς τροφές που είναι πλούσιες πηγές αυτής της βιταμίνης. Οι επόμενες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12. Προσπάθησε να εντάξεις κάποιες από αυτές στη διατροφή σου.

  • Συκώτι (Βοδινό)
  • Ψάρι (Σκουμπρί)
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά
  • Κόκκινο Κρέας (Βοδινό)
  • Αυγά (κότας)
  • Μαλακόστρακα (καβούρια)


Ερώτηση
Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα που έχουν νόσο Wilson λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε χαλκό; Παίζει ρόλο το αν καταλώνεται λευκό ή ολικής αλέσεως ψωμί και δημητριακά;

Απάντηση
Αγαπητέ-ή αναγνώστη- αναγνώστρια,
Στη νόσο Wilson πρέπει να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε χαλκό. Σας παραθέτω ποιες τροφές που θα ήταν ωφέλιμο να αποφεύγετε.

  • Συκώτι
  • Θαλασσινά
  • Ψάρια
  • Ξηροί καρποί
  • Φασόλια
  • Δημητριακά

Επίσης, είναι καλύτερο να καταναλώνεις λευκό ψωμί καθώς τα ολικής άλεσης προϊόντα περιέχουν περισσότερο χαλκό. Όσον αφορά, τα δημητριακά όπως έχω γράψει παραπάνω καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 36 χρόνων, έχω ύψος 1.63 και ζυγίζω 59-60 κιλά. Πέρισυ ήμουν 55 κιλά και φόραγα όλα τα αγαπημένα μου ρούχα. Τώρα δεν μπορώ να βλέπω αυτό το περιττό πάχος επάνω μου. Το θέμα είναι ότι παρόλο που περπατάω αρκετά όποτε μπορώ και προσέχω τη διατροφή μου, δεν μπορώ να χάσω αυτά τα 5 κιλά που θέλω! Χρειάζομαι την συμβουλή σας! Σας ευχαριστώ.
Κατερίνα

Απάντηση
Καλησπέρα σας,
Για να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά που σας ταλαιπωρούν θα πρέπει να προσέχετε καθημερινά τη διατροφή σας και όχι με την πιεστική έννοια της λέξης και χωρίς να στερείστε φαγητά αλλά με μέτρο. Σας παραθέτω κάποιες χρήσιμες διατροφικές συμβουλές- σύμμαχους στην προσπάθειά για απώλεια βάρους.

  • Καταναλώστε απαραιτήτως καλό και πλήρες πρωινό.
  • Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα, για να αποφεύγονται οι βουλιμίες.
  • Καταναλώστε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
  • Τα προϊόντα σας να είναι κυρίως ολικής, έτσι θα κρατάτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά και θα αποφεύγουμε τις βουλιμίες
  • Καταναλώστε υγρά όπως νερό, τσάι, κακάο που θα σας βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού αλλά και στο να νιώθετε ενέργεια.
  • Καθημερινά να εντάξετε άσκηση (περπάτημα) που θα συμβάλλει στην απώλεια βάρους ακόμα και στη καλή ψυχολογία.

Επομένως, να ακολουθείτε σωστά πρότυπα διατροφής (παραπάνω συμβουλές) σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα (π. χ περπάτημα) για να μπορέσετε να χάσετε βάρος. Με τις παραπάνω δύο προϋποθέσεις θα θέσετε τα σωστά θεμέλια.

Αστέριος Ματσούκας
Διαιτολόγος-διατροφολόγος

And More