“Παίρνω αντισυλληπτικά χάπια. Παχαίνουν; Από τότε που τα ξεκίνησα έχω πάρει 2 κιλά!”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 19 χρονών, έχω ύψος 1,53 και ζυγίζω 49-50. Έχω λίπος στην κοιλιά και στους γλουτούς. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: 1. Έχω ξεκινήσει να παίρνω αντισυλληπτικά χάπια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν παχαίνουν γιατί από τότε που τα παίρνω έχω πάρει γύρω στα δύο κιλά. 2. Ενώ στο σώμα φαίνεται ότι είμαι σταθερή στο βάρος μου, στη ζυγαριά φαίνομαι παραπάνω. Γιατί συμβαίνει αυτό; Να σημειώσω ότι δεν έχω αλλάξει τίποτα στη διατροφή μου. Επιπλέον περπατάω 3 φόρες την εβδομάδα για 30 λεπτά. Ευχαριστώ!
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Ζωή,
Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας δίνεις το βάρος σου κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Διατηρείς το ίδιο σωματικό βάρος όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνεις από τις τροφές είναι περίπου ίσες με αυτές που δαπανάς. Έτσι η σταθεροποίηση του σωματικού σου βάρους επιτυγχάνεται, όταν εντάξεις τους κανόνες της υγιεινής διατροφής στη ζωή σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου.

Tα σύγχρονα δισκία δεν έχουν θερμίδες και η περιεκτικότητά τους σε οιστρογόνα είναι χαμηλή, γι’ αυτό και δεν προσθέτουν μόνιμα κιλά. H όποια αλλαγή στο βάρος παρατηρείται τους πρώτους μήνες της λήψης τους και οφείλεται στην αυξημένη κατακράτηση υγρών ή στη μεγαλύτερη όρεξη. Αν παρατηρηθεί αίσθηση “φουσκώματος” αυτή οφείλεται σε κατακράτηση υγρών.

Για να αποφύγεις τυχών κατακρατήσεις υγρών καλό θα ήταν:

  • Να περιορίσεις την κατανάλωση αλατιού και τροφές που το περιέχουν (αλλαντικά, αλμυρά τυριά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς).
  • Να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών και ροφημάτων (π.χ. κρόκο Κοζάνης, πράσινο τσάι κλπ).
  • Να καταναλώνεις τροφές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά.
  • Nα αυξήσεις την πρόσληψη καλίου. Το νάτριο είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού το οποίο είναι υπεύθυνο για τις κατακρατήσεις υγρών, ενώ το κάλιο δουλεύει αντίστροφα, δηλαδή η επαρκής πρόσληψη του βοηθάει στην απομάκρυνση της περίσσειας ποσότητας νατρίου και στη διατήρηση του φυσιολογικού ισοζυγίου ύδατος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, ο ανανάς, τα ξερά φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι ηλιόσποροι, η ντομάτα, τα μανιτάρια, το λάχανο, οι αγκινάρες, οι πατάτες, τα καρότα, το σπανάκι, τα όσπρια και το ρύζι.
  • Οι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 τροφές συμβάλλουν στο να αποφύγεις τις μεταπτώσεις της διάθεσης. Με άλλα λόγια πρόσθεσε στο καθημερινό σου διατροφικό πρόγραμμα ψάρι, όσπρια, δημητριακά, αβοκάντο, αποξηραμένα φρούτα, μπανάνες, γαλοπούλα, αυγά και πατάτες.

Κανένα τρόφιμο δε θα σε βοηθήσει να χάσεις αποκλειστικά λίπος από τα πόδια ή στην κοιλιά, όμως ορισμένα τρόφιμα έχουν πιο ευνοϊκή δράση όταν στοχεύεις στην απώλεια λίπους. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι αυτές οι τροφές συμβάλλουν με θετικό τρόπο στην καύση λίπους και κατά συνέπεια την απώλεια βάρους.

Τα τρόφιμα αυτά είναι τα μαύρα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το αβοκάντο, η κανέλα, ο σολομός, το μπρόκολο, τα βατόμουρα, οι μπανάνες, το γιαούρτι, τα αχλάδια, το κρασί.

Τέλος, προσπάθησε να περπατάς καθημερινά 30 λεπτά.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαριαλένα Γαλανού



Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More