Παίρνω θρεπτικά συστατικά από τα smoothies; Υπάρχει κίνδυνος να παχύνω;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Είμαι 27 χρονών, με 1,65 ύψος και 45 κιλά. Είμαι ικανοποιημένη με το σώμα μου, παίρνω βιταμίνες και κάνω πιλάτες και γιόγκα. Λόγω προγράμματος και επειδή δεν τρέφομαι σωστά, άρχισα να πίνω smoothies κάθε βράδυ αντί για φαγητό. Πίνω γάλα και καφέ το πρωί, τσάι στη δουλειά μου και κατά τις 4 κανονικό φαγητό. Είμαι αρκετά “κακόφαγη”, για αυτό παίρνω και βιταμίνες. Στα smoothies συνήθως προσθέτω βρώμη, γάλα, 1 μπανάνα, 1 μπισκότο ή ένα κομματάκι σοκολάτα ή κακάο για γεύση και ίσως κάποιο λαχανικό (καρότο ή μπρόκολο). Αρχικά, παίρνω θρεπτικά συστατικά από τα smoothies; Και δεύτερον, υπάρχει κίνδυνος να παχύνω επειδή βάζω μπανάνα και 1 μπισκότο ή λίγη σοκολάτα;
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αναστασία,
Σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος σου (16kg/m2) το σωματικό σου βάρος χαρακτηρίζεται ως ελλιποβαρές και είναι 5 κιλά λιγότερο από το φυσιολογικό. Από τη μικρή περιγραφή της διατροφής σου φαίνεται ότι μένεις πολλές ώρες νηστική, γεγονός που πιθανότατα σε κάνει να μην προσλαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, μιας και παραλείπεις βασικές ομάδες τροφίμων (δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, ψωμί, που παρέχουν στον οργανισμό τη γλυκόζη). Η καλή λειτουργία του μεταβολισμού εξαρτάται από τη συχνότητα γευμάτων (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό). Τα smoothies με φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας B και C, μέταλλα, και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εντάξεις στη διατροφή σου όλα τα τρόφιμα, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Καλό είναι να να απευθυνθείς σε κάποιον πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα προσαρμόσει τη διατροφή σου στις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού σου.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος-διατροφολόγος

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More