Πήρα κιλά λόγω κατάθλιψης! Πως μπορώ να τα χάσω;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι 15 ετών. Έχω ύψος 1,50cm και βάρος 49-50 κιλά, τα οποία πήρα λόγω κατάθλιψης και δεν μπορώ να τα χάσω. Κάνω 10 χρόνια μπαλέτο και θα ήθελα να μου στείλετε μια διατροφή καθώς μου είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να χάσω βάρος. Χρειάζομαι τη βοήθεια σας. Είμαι απελπισμένη.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Οφείλεις να γνωρίζεις ότι το βάρος σου είναι φυσιολογικό και πως το 75% των παιδιών της ηλικίας σου ζυγίζουν αυτά τα κιλά. Επίσης, η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, μας δείχνει ότι το ιδανικό σου βάρος είναι τα 45 κιλά, που είναι πολύ κοντά στο πραγματικό σου βάρος.

Είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικία που αναπτύσσεσαι ακόμη να τρώς σωστά και υγιεινά, χωρίς υπερβολές και χωρίς ελλείψεις. Μην απελπίζεσαι και μην καταφύγεις σε ακραίες δίαιτες. Πρέπει να φροντίσεις να έχεις μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία να καλύπτει τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά.

Διατροφικές συμβουλές:

  • Κατανάλωσε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Κατανάλωσε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ποτήρι γάλα 1.5%, 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5%, 30γρ. τυρί).
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά).
  • Κατανάλωσε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής, καστανό αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Συνδύασε το κρέας ή το ψάρι με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί).
  • Κατανάλωσε σαλάτα στα κυρίως γεύματά σου.
  • Κατανάλωσε 2-3 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας.

Τέλος, καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο που να μπορεί να προσαρμόσει το διαιτολόγιό σου στις ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικίας σου.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιολέτα Τζεμολλάρι



Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More