“Ποια είναι η ιδανική μερίδα για τα κυρίως γεύματα;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πόσα γραμμάρια είναι η μερίδα για όσπρια, ζυμαρικά, λαδερά και παντζάρια βρασμένα; Ευχαριστώ πολύ!
Φένια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Φένια,
Πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν το πόσο κατάλληλες είναι οι μερίδες για μείωση ή σταθεροποίηση βάρους. Tο αν, για παράδειγμα, πρέπει να καταναλώσεις 120 γρ. κρέας ή 30 γρ. λιγότερα ή περισσότερα, εξαρτάται και από το φύλο σου, το βάρος σου, την καθημερινή σου δραστηριότητα, το ιατρικό και διατροφικό σου ιστορικό, τον τρόπο μαγειρέματος, την ποσότητα λίπους που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του γεύματος, καθώς και την υπόλοιπη διατροφή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Φρόντισε να γεμίσεις το 1/3 του πιάτου σου με σαλάτα, το 1/3 με αμυλώδεις τροφές όπως καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής, και το υπόλοιπο με τροφές που έχουν ως βάση την πρωτεΐνη, όπως κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια κλπ.

Παρακάτω θα βρεις τις πιο συνηθισμένες τροφές και την ποσότητα που θεωρείται από τους διαιτολόγους η κανονική μερίδα.

Μερίδες:

  • Ζυμαρικά: Μία μερίδα μαγειρεμένο ρύζι ή μακαρόνια αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια και αντιστοιχεί περίπου σε 200γρ.
  • Όσπρια-Λαδερά: Μία μερίδα συμπληρώνεται με 1,5 ή δύο φλιτζάνια μαγειρεμένου φαγητού και αντιστοιχεί σε 300 έως 400γρ. ανάλογα.
  • Φακές 300 γρ. = 1,5 φλιτζάνι βραστές
  • Φασόλια 300 γρ. = 1,5 φλιτζάνι βρασμένα
  • Ρεβίθια 300 γρ. = 1,5 φλιτζάνι βρασμένα
  • Αρακάς 300-400 γρ. = 2 φλιτζάνια βρασμένος
  • Φασολάκια 300-400 γρ. = 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα
  • Μπάμιες 350-400 γρ. = 2 φλιτζάνια μαγειρεμένες

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαριαλένα Γαλανού

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More