“Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω για να μην παχύνω;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 1.60 και 46 κιλά. Πάω 4 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο και περπατάω κάθε μέρα τουλάχιστον 1 ώρα. Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω για να μην παχύνω. Ευχαριστώ!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Μαρία,
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, ο δείκτης μάζας σωματός σου βρίσκεται στο 17,9. Άρα κατατάσσεσαι στην κατηγορία ελλειποβαρούς σωματικού βάρους. Επομένως, το σωματικό σου βάρος θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά. Αυτό θα το πετύχεις εφόσον ακολουθήσεις μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Με άλλα λόγια, η προσπάθεια αύξησης του βάρους δεν πρέπει να συνδεθεί με κατανάλωση ενεργειακά πυκνών τροφίμων, πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος, καθώς η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μία ραγδαία αύξηση του σωματικού λίπους και στην εμφάνιση των συναφών επιπλοκών του. Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να καταναλώνεις τρόφιμα τα οποία έχουν μεν θερμίδες, αλλά είναι θρεπτικά και περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Παρακάτω θα σου προτείνω κάποιες διατροφικές οδηγίες που σε συνδυασμό με την άσκηση θα συμβάλλουν στην καλή υγεία και στην επαναφορά του βάρους σου σε φυσιολογικά επίπεδα.

  • Αρχικά πρέπει να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύεις. Εφόσον γυμνάζεσαι σχεδόν σε καθημερινή βάση, πρέπει να φροντίσεις για την επαρκή κατανάλωση θερμίδων για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου.
  • Κάνε μικρά συχνά γεύματα. Συνολικά θα πρέπει να κάνεις 5-6 γεύματα την ημέρα. (3 κυρίως και 3 σνακ). Κάθε φορά που τρως, βοηθάς στην αύξηση του μεταβολισμού σου.
  • Δώσε έμφαση στις πρωτεϊνες, όπως ψάρι, κοτόπουλο, άπαχο κρέας και όσπρια, αυγά, γιαούρτι.
  • Μην πίνεις νερό πρίν από το γεύμα σου.
  • Να καταναλώνεις 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς σε καθημερινή βάση. Είναι εξαιρετική επιλογή για σνάκ, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και θα σε βοηθήσουν σηματικά στην επαναφορά του βάρους σου.
  • Καθημερινά να επιλέγεις λαχανικά, φρούτα εποχής και φυσικούς χυμούς φρούτων.
  • Ένταξε το ελαιόλαδο σε καθημερινή βάση στη διατροφή σου. Πρόσθεσε το στη διατροφή σου χωρίς περιορίσμο.

Ωστόσο κρίνουμε απαραίτητη την παρακολούθηση από κάποιον πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο καθώς θα σου δώσει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαριαλένα Γαλανού

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More