Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου!

Για ακόμα μια φορά λύνω τους προβληματισμούς σου. Όχι εγώ συγκεκριμένα, αλλά το TLIFE σε συνεργασία με την ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη, που έχουν σκοπό να σταθούν δίπλα σου και να γίνουν η αιτία για να αποκτήσεις μια τέλεια σιλουέτα. Έχεις απορία για δίαιτα, διατροφή, υγεία; Στείλε μας απλά την ερώτησή σου και εγώ αμέσως θα την προωθήσω στους ειδικούς. Δεν νιώθεις λίγο πιο τυχερή; Καλά κάνεις γιατί αυτή η ευκαιρία σου παρουσιάζεται μόνο στο TLIFE!

Δεν θέλω να προβληματίζεσαι για πράγματα που υπάρχει λύση και το βασικό δεν θέλω να νιώθεις πεσμένη για τη σωματική σου φιγούρα. Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε χρήσιμες συμβουλές βάση του προβλήματός σου και να αποχαιρετήσεις μια και καλή αυτό που έχει καταβάλει τη ψυχολογία και τις σκέψεις σου. Να ξέρεις ότι κάθε απάντηση δίνεται αποκλειστικά για σένα και επικεντρώνεται στο πρόβλημα που θες να ξεπεράσεις. Τι περιμένεις λοιπόν; Το μόνο που θα χρειαστεί είναι λίγος χρόνος για να στείλεις σε εμένα αυτό που σε απασχολεί τόσο καιρό. Πάμε όμως τώρα να δούμε τις ερωτήσεις των αναγνωστριών αυτής της εβδομάδας.

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 18 χρονών, ζυγίζω 60 κιλά και έχω ύψος 1,57. Κάνω 4 φορές την εβδομάδα zumba και μια φορά την εβδομάδα zumba tonig. Επίσης, μου αρέσει το περπάτημα και το ποδήλατο. Δεν τρώω γλυκά, τηγανητά, junk food, ψωμί και σάλτσες. Κάθε γεύμα μου ξεκινάει με σαλάτα. Πίνω αρκετό νερό και τρώω πολλά φρούτα. Φοβάμαι μην πάρω ξανά τα κιλά που έχασα (ήμουν 85 κιλά). Τι να κάνω για να χάσω 10 κιλά ακόμα; Ζηλεύω τα κορίτσια με επίπεδη κοιλιά! Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα,
Καταρχάς συγχαρητήρια για το βάρος που έχασες! Η δική μου άποψη είναι να κάνεις μια σωστή συντήρηση ώστε να διατηρήσεις τα κιλά σου. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει και η μυϊκή μάζα που ανεβάζεις λόγω της έντονης γυμναστικής, καθώς και το λίπος που έχεις χάσει. Δηλαδή μην δίνεις σημασία μόνο σε αυτό που γραφεί η ζυγαριά, αλλά στην γενικότερη εικόνα σου όπως στην αλλαγή του νούμερου στα ρούχα σου.

Όσον αφορά της διατροφή σου προσπάθησε να:

  • Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες (όσπρια, λαδερά, ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως)
  • Καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά
  • Να καταναλώνεις μέχρι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Να καταναλώνεις 1,5-2lt υγρών ημερησίως (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι) για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.
  • Τέλος, 30 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα παρακαλώ, αν είναι εφικτό, να μου απαντήσετε σε ένα ερώτημά μου, καθώς πιστεύω ότι είστε από τους κορυφαίους διατροφολόγους. Είμαι γυναίκα, με ηλικία 33 ετών, 1,50 ύψος, 46 κιλά, μητέρα, με ελλειπή διατροφή και καθημερινή γυμναστική. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησα τα αναβράζοντα vital q10 plus, αλλά μόλις τα έπινα ήθελα να κάνω εμετό. Πιθανόν μου έπεφταν βαριά στο στομάχι. Σήμερα αγόρασα τα centrum αναβράζοντα για να δοκιμάσω. Η φαρμακοποιός μου είπε ότι είναι πιο ελαφριά. Θα πρέπει να τα παίρνω με γεμάτο στομάχι; Το μεσημέρι ή το πρωί; Σας ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι πολυβιταμίνες λαμβάνονται μαζί με το πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα, μιας και επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφηση των στοιχείων που περιέχονται.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 38 ετών, έχω ύψος 1,69 και βάρος 82 κιλά. Τους τελευταίους 4 μήνες έχω χάσει 16 κιλά με αρκετή γυμναστική και ελεγχόμενη διατροφή. Εδώ και 1 μήνα περίπου, παρά την έντονη άσκηση η ζυγαριά έχει κολλήσει. Τι μου προτείνετε να κάνω; Ευχαριστώ πολύ
Εμμανουέλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Εμμανουέλα,
Σύμφωνα με όσα μας περιγράφεις είναι πολύ πιθανό να έχεις κατακράτηση υγρών λόγω αυξημένης δραστηριότητας, που οδηγεί σε μυϊκή ενδυνάμωση και γι’ αυτό το λόγο έχει κολλήσει η ζυγαριά. Οι μύες αποτελούνται από 75% νερό επομένως λόγω της άσκησης και της αυξημένης εφίδρωσης οι ανάγκες σε υγρά είναι περισσότερες. Αν η πρόσληψη υγρών δεν είναι επαρκής ο οργανισμός κάνει κατακρατήσεις.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών:

  • Πίνε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά. Ένας έξυπνος τρόπος για να αυξήσεις την πρόσληψη νερού είναι να αγοράσεις ένα καλό μπουκαλάκι που θα το έχεις πάντα μαζί σου.
  • Πιες τσάι, χυμό φρούτων, καφέδες (π.χ. ελληνικός ή στιγμιαίος καφές), διότι έχουνε μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
  • Στην ενυδάτωση συμβάλλουν και τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως αγγούρι, τομάτα, καρπούζι, πεπόνι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σου, καλό θα ήταν να επισκεφτείς κάποιον πτυχιούχο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 49 ετών! Από τα 13 μου προσπαθώ να χάσω βάρος, τα οποία καταφέρνω να μειώσω και μετά τα παίρνω ξανά. Με λίγα λόγια μια ζωή δίαιτα. Ζυγίζω 80 κιλά και νιώθω όπως πάντα, χάλια! Είμαι 1,60 στο ύψος. Δουλεύω πολύ και δεν έχω χρόνο για γυμναστική… δυστυχώς. Είμαι πάντα θετική και πάντα βρίσκω τρόπους να νιώσω καλά, αλλά τα παραπάνω κιλά πάντα μου προκαλούν άγχος και στεναχώρια. Είμαι στην κλιμακτήριο και έχω μυασθένεια gravis και ένα νεφρό. Παίρνω πολλά φάρμακα την ημέρα. Θα ήθελα πολύ την γνώμη σας.
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλενα,
Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός και κατανοώ το άγχος σου να χάσεις κιλά. Πρέπει να έχεις θέληση, επιμονή και υπομονή για να τα καταφέρεις, και πάνω από όλα να προσέχεις το θέμα της υγείας σου που χρειάζεται μια εξαιρετικά ισορροπημένη διατροφή. Βασική οδηγία είναι να ακολουθείς μικρά και συχνά τρόφιμα, τα οποία θα ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό σου. Θα βοηθούσε επίσης η καταγραφή ενός ημερολογίου ημερησίας καταναλώσεις τροφίμων ώστε να ελέγχεις καλύτερα και εσύ η ιδία τον εαυτό σου.

Φρόντισε στη διατροφή σου να καταναλώνεις συστηματικά τα ακόλουθα:

  • 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ποτήρι γάλα 1.5%, 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5%, 30γρ. τυρί).
  • 1,5-2lt υγρών ημερησίως (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι) για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.
  • 6-8 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (1 φέτα ψωμί, 2 φρυγανιές, 2 κράκερς, 1/2 κουλούρι θεσ/κης, 1/3φλ. ρύζι ή μακαρόνια, 1 μπάρα δημητριακών, 1/2φλ. δημητριακά πρωινού, 1 μέτρια βραστή πατάτα, 2 μπισκότα, αρακά, φασολάκια, μπάμιες).

Για να συστηματοποιήσεις τη διατροφή σου καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον πτυχιούχο διατροφολόγο.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Έχω την εξής ερώτηση… Αν έχω φάει το πρωί και το μεσημέρι γεύματα υψηλά σε θερμίδες, αλλά μετά από το μεσημεριανό έως το άλλο πρωί δεν έχω φάει κάτι άλλο, υπάρχει περίπτωση να μην έβαλα γραμμάρια; Σίγουρα αυτά τα γεύματα έχουν ξεπεράσει την ημερησία πρόσληψη μου σε θερμίδες!
Σαββίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η βασική αρχή της διατροφής είναι η ισορροπημένη κατανομή γευμάτων ανά τρίωρο όλη την ημέρα, μιας και αυτό συμβαδίζει με την σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου, που με τη σειρά της ρυθμίζει το αίσθημα πείνας. Επιπλέον, η σταθερή πρόσληψη τροφής σταδιακά μέσα στην ημέρα εξασφαλίζει την ομαλή έκκριση γαστρικού υγρού στο στομάχι, την καλή λειτουργία του εντέρου (καταπολέμηση δυσκοιλιότητας) και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης στομαχικών ενοχλήσεων (γαστρίτιδα), που είναι συχνή σε άτομα που μένουν πολλές ώρες νηστικά.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Έχω 1,66 ύψος και ζυγίζω 72 κιλά, τα οποία πήρα μετά την εγκυμοσύνη (παλιά ζύγιζα 58). Έχω κάνει διάφορες δίαιτες, αλλά μάταια. Τι να κάνω για να αδυνατίσω; Πλησιάζει η βάφτιση του μικρού μου, οπότε θα ήθελα κάτι άμεσο.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,

  1. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι.
  2. Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
  3. Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα και μετά το γεύμα. Το γεύμα δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Πρέπει να μαγειρεύουμε σωστά και υγιεινά.
  4. Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά.
  5. Απόφυγε να τηγανίζεις τις τροφές σου και προτιμήστε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.
  6. Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή κατανάλωσε 1 γιαούρτι με μέλι και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  7. Το βραδινό γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  8. Να καταναλώνεις 1,5-2lt υγρών ημερησίως (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι) για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.
  9. Να αποφεύγεις την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες).
  10. Τέλος αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.

Ευθυμία Δέδε
Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος


And More