Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου!

Το TLIFE σου δίνει την ευκαιρία να απευθυνθείς στους ειδικούς και να λάβεις τεκμηριωμένες απαντήσεις. Βοηθός μας στη σωστή διατροφή και το αδυνάτισμα γίνεται η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη που είναι έτοιμη να λύσει τις δικές σου απορίες και να σε βγάλει από τον προβληματισμό. Στείλε μας την ερώτησή σου και εμείς άμεσα θα σου δώσουμε τη σωστή απάντηση μέσα από τη στήλη του Q&A!


*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Είμαι 21 ετών με ύψος 1,70 και 73 κιλά! Ήμουν 60 κιλά πριν. Έχω καμπύλες, οι οποίες μου αρέσουν, απλώς έχω αρκετό λίπος σε γόνατα και γύρω από την κοιλιά, τη μέση και λίγο στα μπράτσα. Τώρα πλέον δεν έχω χρόνο για γυμναστήριο, οπότε κάνω κάποιες αερόβιες ασκήσεις στο σπίτι.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Θεοδώρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Θεοδώρα,
Σε πρώτη φάση, φρόντισε να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο με μικρά και συχνά γεύματα, καθημερινή πρόσληψη πρωινού, κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες, κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως και 2 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα).

Όσον αφορά στην άσκηση, καλό θα ήταν να γυμνάζεσαι καθημερινά ή έστω 3 φορές την εβδομάδα για μισή ώρα, για να δεις αλλαγή στο σώμα και το μεταβολισμό σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 26 χρονών, 74 κιλά και με ύψος 1,67. Προσπαθώ εδώ και αρκετό διάστημα να χάσω κιλά αλλά δεν τα καταφέρνω. Επίσης, κάνω δουλειά γραφείου και κάθομαι πάρα πολλές ώρες, αλλά προσπαθώ να πηγαίνω γυμναστήριο 5 φορές την εβδομάδα. Τι πρέπει να κάνω για να χάσω κιλά;
Ελπίδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελπίδα,
Καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να προσαρμόσει ένα διατροφικό μενού στις δικές σου ανάγκες. Ως τότε βέβαια μπορείς να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και κάποια tips που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την απώλεια βάρους.

Το διατροφικό μοτίβο που σου ταιριάζει είναι:

  • Να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα.
  • Να καταναλώνεις μέχρι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Να τρως καθημερινά 30γρ. ανάλατων ξηρών καρπών.
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα ολικής αλέσεως.
  • Να καταναλώνεις 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.
  • Να προσλαμβάνεις καθημερινά 1,5 lt υγρών για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες.
  • Τέλος, 30 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 35 ετών με 1,67 ύψος και 85 κιλά. Μετά από ένα χειρουργείο από 63 κιλά έφτασα στα 120. Κατάφερα με πολύ κόπο να χάσω 35 κιλά μέσα σε δύο χρόνια. Θέλω να πάω στα 60, αλλά πλέον ο οργανισμός μου έχει καταρρεύσει. Έχω θυρεοειδή και ο μεταβολισμός μου κοιμάται. Δεν μπορώ να φάω κάποια πράγματα λόγω εντέρου και κάποιες αλλεργίες, ούτε μπορώ να πάω γυμναστήριο λόγω πόνου στα ποδιά και στη μέση. Με έχει πάρει από κάτω. Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Πρέπει να χάσω βάρος. Μπορείτε να μου δώσετε μια λύση; Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αρχικά, οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις ανέρχονται στις 1200-1500kcals. Αν ο θυρεοειδής σου ρυθμίζεται από κάποιο χάπι, τότε δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα να χάσεις βάρος.

Ακολούθησε κάποιες βασικές συμβουλές:
1. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσθέσεις το πρωινό στο καθημερινό σου πρόγραμμα (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως).

2. Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσεις το μεταβολισμό σου είναι να προσθέσεις τα μπαχαρικά στο φαγητό σου.
Βεβαιώσου ότι παίρνεις αρκετό χρώμιο με την διατροφή σου. Το Χρώμιο βοηθάει το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες και να ενισχύει το κάψιμο του λίπους. Τροφές που περιέχουν αρκετό Χρώμιο είναι το κρέας, τα αβγά, οι πράσινες πιπεριές, τα μήλα, οι μπανάνες και το σπανάκι.

3. Άλλος τρόπος για να αυξήσεις το μεταβολισμό σου είναι να προσέχεις τι πίνεις. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες αναδεικνύουν την ικανότητα της καφεΐνης να επιταχύνει το μεταβολισμό και να τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωσή της. Επιπρόσθετα, η καφεΐνη βοηθά στη λιπόλυση, λόγω του ότι μειώνει την παραγωγή ενός ενζύμου (φωσφοδιεστεράση) που αυξάνει την αποθήκευση λίπους.

Όσον αφορά στην κυτταρίτιδα, αυτή αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, καθώς δημιουργείται από το συνδυασμό διάφορων αιτιών (π.χ. στρες, δυσκοιλιότητα, κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές, έλλειψη άσκησης) και επιδεινώνεται από τα θερμιδογόνα λιπαρά τρόφιμα. Τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές δεν κατατάσσεται σε αυτά, μιας και οι θερμίδες του είναι ελάχιστες και όταν τον καταναλώνουμε χωρίς προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος ή σιροπιού, δεν θα πάρουμε παραπάνω από 2 θερμίδες. Ταυτόχρονα, με πρόσφατες οδηγίες του Ινστιτούτου Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α όλα τα καφεϊνούχα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως είναι και ο καφές, συμβάλλουν στην ενυδάτωση, σημαντική παράμετρο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, καθώς αποτελούνται κατά πολύ μεγάλο μέρος από νερό.

4. Το που τρως έχει την ίδια σημασία με το τι τρως. Όταν παίρνεις το πρωινό σου δοκίμασε να είσαι κοντά σε κάποιο παράθυρο, ώστε να απορροφήσεις κάποιες ακτίνες του ήλιου. Το έντονο φως αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθά στην αύξηση των οστών και της μυϊκής δύναμης.

5. Όταν σχεδιάζεις τα γεύματά σου πάντα να προσθέτεις στη διατροφή σου τα ακτινίδια. Τα ακτινίδια είναι γεμάτα από βιταμίνη C και αν τα καταναλώσεις μπορεί να κάψεις έως και 39% περισσότερο λίπος όταν ασκείσαι.
Αν θέλεις πραγματικά να προσπαθήσεις για την άμεση αύξηση του μεταβολισμού σου, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να τρως περισσότερα μικρά γεύματα στην διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που τρως, βοηθάς στην αύξηση του μεταβολισμού σου. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, τα πιο συχνά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν να χάσεις βάρος ή να το διατηρήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 57 χρονών με ύψος 1,60 και έχω βάρος 78 κιλά. Έχω κάνει πολλές διατροφές. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Δεν πάσχω από κάτι και δεν παίρνω φάρμακα. Είμαι αγρότισσα και κουράζομαι πολύ.
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χριστίνα,
Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν τα χάσεις βάρος, αλλά και να πετύχεις τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου.
  • Άρχισε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως . Η κατανάλωση πρωινού θα βοηθήσει το μεταβολισμό να ενεργοποιηθεί και να κάνει περισσότερες καύσεις, ενώ ταυτόχρονα δίνει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.
  • Κατανάλωσε κάθε 3-4 ώρες ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς, οι οποίοι βοηθούν στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Να καταναλώνεις πρώτα τη σαλάτα και μετά το γεύμα σου.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά.
  • Αύξησε την πρόσληψη υγρών.
  • Κατανάλωσε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα που έχουν προσθήκη ζάχαρης και αλατιού.
  • 30 λεπτά ημερησίως φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη.
  • Να καταναλώνεις 1,5-2lt υγρών ημερησίως (νερό, χυμός χωρίς ζάχαρη, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης).

ΕΡΩΤΗΣΗ
Χαίρετε. Είμαι 68 κιλά με ύψος 1,66. Έχουν περάσει 4 μήνες που γέννησα το δεύτερο παιδί μου και θηλάζω αποκλειστικά. Λόγω άδειας μητρότητας δεν εργάζομαι ακόμα. Πριν την εγκυμοσύνη ζύγισα 58 κιλά. Πότε θα φύγουν τα κιλά; Παίζει ρόλο ότι θηλάζω και δεν χάνω; Σκέφτομαι να ξεκινήσω zumba. Από θέμα διατροφής, τι να κάνω;
Ευχαριστώ

Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη,
Η μη θηλάζουσα μητέρα δεν χρειάζεται τις ίδιες θερμίδες, όπως η θηλάζουσα μητέρα που η ζωή της έχει γίνει πιο απαιτητική λόγω της αλλαγής του νυκτήμερου κύκλου και του απαιτητικού τρόπου ζωής.

Λόγω εγκυμοσύνης χρειάζεται να λαμβάνεις τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Πρωτεΐνη: Είναι απαραίτητες 2 μερίδες ημερησίως για τη σωστή σύσταση του μητρικού γάλακτος. Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τους ξηρούς καρπούς. Μια μερίδα πρωτεΐνης αντιστοιχεί σε 1/2 φλιτζάνι όσπρια ή 60-100γρ κρέας ή 2 μικρά αυγά ή 1/3 του φλιτζανιού ξηρούς καρπούς. Η επαρκής λήψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για να διαφυλαχθούν οι αποθήκες σιδήρου της θηλάζουσας μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Δημητριακά: Κατανάλωσε 5-7 μερίδες την ημέρα. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα κράκερ.
  • Φρούτα: Κατανάλωσε 3-5 μερίδες την ημέρα.
  • Λαχανικά: Κατανάλωσε 3-5 μερίδες την ημέρα.
  • Γαλακτοκομικά: Κατανάλωσε 3 μερίδες την ημέρα. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Προκειμένου να μη χρειαστεί η θηλάζουσα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα ασβεστίου της θα πρέπει να υπάρχει επαρκής λήψη ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή της.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ευθυμίας Δέδε


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More