Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου!

Οι απορίες και οι προβληματισμοί υπάρχουν στη φύση κάθε γυναίκας. Ειδικά όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και περίπλοκα. Για αυτόν το λόγο η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη βρίσκεται για ακόμα μια φορά δίπλα σου, περιμένοντας τη δική σου ερώτηση και πανέτοιμη για να σου προσφέρει τη συμβουλή που αναζητάς. Στείλε μας απλά όλα όσα θέλεις να μάθεις για το κομμάτι της υγείας και της διατροφής και σύντομα θα λάβεις την απάντησή σου.

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 18 χρονών και ξεκίνησα να γυμνάζομαι. Κάνω λίγη αερόβια και λίγη γυμναστική με βάρη. Υπάρχει περίπτωση η γυμναστική με βάρη να “φουσκώσει” τα μπούτια μου;
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλενα,
Αρχικά να σου πω πως κάνεις πολύ καλά που ξεκίνησες τη γυμναστική, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθάει στην απώλεια βάρους, σε συνδυασμό πάντα με ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον, βελτιώνει την στάση του σώματος, ενώ μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και το άγχος.

Εκ φύσεως, λόγω ανατομίας και φυσιολογίας, μια γυναίκα δεν μπορεί να χτίσει υπερβολική μυϊκή μάζα. Οπότε δεν θα αποκτήσεις όγκο σε μηρούς και γοφούς, ιδιαίτερα αν δεν κάνεις αρκετά έντονη γυμναστική με βάρη.

Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με τακτά γεύματα και από όλες τις ομάδες τροφίμων, συνδυαστικά με 3-4 φορές την εβδομάδα φυσικής δραστηριότητας θα δεις πολλές θετικές αλλαγές στα σώμα σου.

Τέλος, μην ξεχνάς να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου προσλαμβάνοντας την απαραίτητη ποσότητα υγρών που χρειάζεσαι καθημερινά.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι 32 ετών με ύψος 1.60 και ζυγίζω 55 κιλά. Θέλω να χάσω 3-4 κιλά και τα θέματά μου είναι τα εξής: λόγω πολυκυστικών ωοθηκών λαμβάνω αντισυλληπτικά χάπια με αποτέλεσμα να έχω πρόβλημα κατακράτησης, ενώ έχω και υποθυρεοειδισμό. Επίσης, ξυπνάω νωρίς το πρωί, γύρω στις έξι, και το μεσημεριανό μου γεύμα το τρώω κατά τις 5 το απόγευμα γιατί στη δουλειά μου δεν είναι εύκολο να φάω κάτι περισσότερο από κάποια σνακ. Παρατηρώντας τις δίαιτες που προτείνετε κατά καιρούς, βλέπω ότι για δεκατιανό συστήνετε ένα φρούτο ή λίγα αμύγδαλα. Με το ωράριο που έχω εγώ τι άλλο θα μπορούσα να φάω μέχρι το μεσημεριανό μου γεύμα; Συνήθως τρώω το πρωί γάλα με δημητριακά, αργότερα ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα φρούτο κι ένα γιαούρτι με μία μπάρα δημητριακών (από τις 6 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα). Είναι πολλά; Γιατί δυσκολεύομαι να χάσω βάρος; Τέλος, να αναφέρω ότι γυμνάζομαι τρεις φορές την εβδομάδα σε προγράμματα κυκλικής προπόνησης και περπατώ καθημερινά. Περιμένω τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ πολύ!
Βασιλική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βασιλική,
Ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσες, βρίσκεται στο 21,48 που σημαίνει ότι το βάρος σου είναι φυσιολογικό. Από την άλλη, η λήψη αντισυλληπτικών φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το βάρος σου λόγω της κατακράτησης που προκαλούν.

Για να αποφύγεις τυχών κατακρατήσεις περιόρισε την πρόσληψη άλατος και τις κρυφές πηγές του. Επίσης θα πρέπει να ενισχύσεις την πρόσληψη υγρών, έτσι ώστε να κρατάς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου και ταυτόχρονα να μειώσεις την κατακράτηση. Εκτός από το νερό (8-10 ποτήρια την ημέρα) δοκίμασε και ροφήματα χωρίς προσθήκη ζάχαρης (π.χ. Κρόκο Κοζάνης, πράσινο τσάι).

Όσον αφορά στην πρόσληψη γευμάτων, καλό θα είναι να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα, κάθε 3 με 4 ώρες, και να μην μένεις πολλές ώρες νηστική. Καλό είναι στο δεκατιανό να αποφεύγεις το κουλούρι Θεσσαλονίκης γιατί έχει αρκετή ζάχαρη, ιδίως όταν είναι από λευκό αλεύρι.

Προτίμησε καλύτερα κάποια από τις ακόλουθες εναλλακτικές:

  • 1 γιαούρτι με κανέλα, 1 φρούτο, 3 καρύδια
  • 2 παξιμάδια ολικής αλέσεως χωρίς αλάτι, τυρί, 1 φρούτο

Ιδανικές επιλογές για ελαφρύ μεσημεριανό:

  • 1 τοστ με μαύρο ψωμί με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών και σαλάτα επιλογής
  • Τονοσαλάτα
  • Σαλάτα επιλογής, τυρί, 1 βραστό αυγό
  • Ντάκος κρητικός (ντομάτα, κρίθινο παξιμάδι, 4-5 ελιές, τυρί)

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: 1) Έχω γυμνασμένες γάμπες, χεριά και κορμό, μεγάλο στήθος, κοιλίτσα και λίγα μπουτάκια. Τι τύπο σώματος έχω; 2) Το περπάτημα μειώνει την κυτταρίτιδα; Τα αντισυλληπτικά χάπια εντείνουν την κυτταρίτιδα;
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Ζωή,
Από την περιγραφή σου, προκύπτει ότι ο σωματότυπός σου είναι ο μεσογειακός, όπου η μέση είναι στενή, ενώ οι γοφοί είναι φαρδύτεροι και τα χέρια και οι γάμπες είναι λεπτά. Το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια, γεγονός που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εκείνο που πρέπει να κάνεις παράλληλα με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, είναι να αυξήσεις τη σωματική άσκηση και κυρίως το περπάτημα, έτσι ώστε να έχεις ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στα αντισυλληπτικά χάπια, η λήψη τους ευνοεί την κατακράτηση υγρών και τη συσσώρευση λίπους, οπότε και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Για να αποφύγεις λοιπόν την κατακράτηση υγρών καλό θα είναι να αποφεύγεις την επιπλέον πρόσληψη αλατιού όπως επίσης και να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο προσλαμβάνοντας την απαραίτητη ποσότητα υγρών καθημερινά.

Για την κυτταρίτιδα ιδανική μορφή άσκησης αποτελεί το περπάτημα γιατί η άσκηση αυτή διεγείρει συνεχώς το καρδιαγγειακό σύστημα και αιματώνονται καλύτερα οι μυες και οι ιστοί. Με μία ισορροπημένη διατροφή και παράλληλη φυσική δραστηριότητα θα έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Θέλω να χάσω 3 κιλά. ΄Έχω ύψος 1,63 και ζυγίζω 53 κιλά. Πόσα γλυκά μπορώ να φάω μέσα στην εβδομάδα; Γενικά ακολουθώ ισορροπημένη διατροφή, απλά έχω αδυναμία στα γλυκά.
Χρυσούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χρυσούλα,
Σύμφωνα με το βάρος και το ύψος σου, ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι 20,00 που σημαίνει ότι βρίσκεσαι στην κατηγορία του φυσιολογικού και δεν κρίνεται αναγκαία η επιπλέον απώλεια βάρους.

Ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και σε συγκεκριμένες ποσότητες ανά εβδομάδα και προσπάθησε να καταναλώνεις όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Κράτα τον οργανισμό σου ενυδατωμένο! Βεβαιώσου ότι προσλαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα νερού που χρειάζεσαι (8-10 ποτήρια την ημέρα). Μπορείς επίσης να καταναλώνεις πράσινο τσάι και ροφήματα χωρίς προσθήκη ζάχαρης (π.χ. κρόκος κοζάνης).

Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, οπότε αν δεν γυμνάζεσαι ξεκίνα με μια ήπια αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο.

Όσον αφορά την κατανάλωση γλυκών, αν θέλεις να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να τα αποφεύγεις, διότι αποτελούν πηγή πολλών θερμίδων, δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και αυξάνουν το βάρος σου αφού αποθηκεύονται στον οργανισμό ως λίπος.

Εναλλακτικές επιλογές αντί για γλυκά : Ζελέ χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι με μέλι ή φρούτα, 30 γρ. μαύρη σοκολάτα ή μπάρα δημητριακών.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Ονομάζομαι Μανώλης, είμαι 39 χρονών, έχω ύψος 1.78 και είμαι 78 κιλά. Πόσα κιλά πρέπει να χάσω για να έχω ένα φυσιολογικό βάρος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Μανώλη,
Από το βάρος και το ύψος σου, προκύπτει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου βρίσκεται στο 24,68 που σημαίνει ότι κατατάσσεσαι στην κατηγορία του φυσιολογικού. Βέβαια αν θες να χάσεις κάποια κιλά, με μία ισορροπημένη διατροφή και συνδυαστικά με φυσική δραστηριότητα, ενδείκνυται μια απώλεια της τάξεως 3-4 κιλών, έτσι ώστε να παραμείνεις στα φυσιολογικά.

Παρακάτω σου δίνω κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το ξεκίνημα σου:

  • Δώσε βάση στο πρωινό γεύμα. Ιδανικές επιλογές είναι το άπαχο γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, το γιαούρτι 2% με 1κ.γ. μέλι, χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη.
  • Ενυδάτωσε τον οργανισμό σου! Βεβαιώσου ότι λαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα υγρών που χρειάζεσαι καθημερινά (8-10 ποτήρια νερό).
  • Προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Κατανάλωσε μικρά και συχνά γεύματα και ξεκίνα πρώτα από τη σαλάτα.
  • Περιόρισε το αλάτι και τη ζάχαρη και τις κρυφές πηγές αυτών .
  • Απόφυγε τα τηγανητά και τα γλυκά τρόφιμα. Αν έχεις όρεξη για γλυκό προτίμησε υγιεινές επιλογές όπως μπάρες δημητριακών, ζελέ με φρούτα και χωρίς ζάχαρη, φρούτα με 1κ.γ. μέλι.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δάφνη Γκούμα


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More