Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου!

Οι απορίες και οι προβληματισμοί υπάρχουν στη φύση κάθε γυναίκας. Ειδικά όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και περίπλοκα. Για αυτόν το λόγο η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη βρίσκεται για ακόμα μια φορά δίπλα σου, περιμένοντας τη δική σου ερώτηση και πανέτοιμη για να σου προσφέρει τη συμβουλή που αναζητάς. Στείλε μας απλά όλα όσα θέλεις να μάθεις για το κομμάτι της υγείας και της διατροφής και σύντομα θα λάβεις την απάντησή σου.

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 17 χρόνων, 1.68 και 67 κιλά. Πως θα καταφέρω να τα χάσω;
Ευδοκία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευδοκία,
Να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμός σου με στόχο την απώλεια λίπους. Επίσης τα προϊόντα σου να είναι κυρίως ολικής άλεσης γιατί έτσι συμβάλλεις στη σωστή λειτουργία του εντέρου και τη μείωση της απορρόφησης του διατροφικού λίπους. Να καταναλώνεις καθημερινά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά. Να πίνεις 1,5-2 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, πράσινο τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, ημίπαχο γάλα) γιατί έτσι θα ενυδατωθεί ο οργανισμός σου και θα βελτιώσεις τον μεταβολισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα ήθελα μια διατροφή για απώλεια πέντε κιλών, χωρίς γάλα. Είμαι 41 ετών και ύψος 1,60.
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλενα,
Η μέρα σου πρέπει να ξεκινάει με ένα πολύ καλό πρωινό για να σου δώσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση πρωινού γεύματος συμβάλλει στη μείωση βάρους. Επιπλέον στη διατροφή σου να προσθέσεις ποικιλία τροφίμων για τα ενδιάμεσα γεύματα έτσι ώστε να λειτουργεί ο μεταβολισμός σου και να “καίει” λίπος. Σου προτείνω μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα, φυσικό χυμό, γιαούρτι, ημίπαχο γάλα, cream crackers σίκαλης και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Έτσι “χτίζεις” μια ισορροπημένη διατροφή με ταυτόχρονη απώλεια βάρους. Μη μένεις νηστική πολλές ώρες, ούτε και τις βραδινές. Μπορείς να καταναλώνεις βραδινό γεύμα όπως τοστ, γιαούρτι με δημητριακά, τονοσαλάτα κ.α.

Τέλος μη παραλείπεις την κατανάλωση υγρών. Η ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια λίπους. Μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά 1,5-2 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, πράσινο τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, ημίπαχο γάλα) γιατί έτσι θα ενυδατωθεί ο οργανισμός σου και θα βελτιώσεις τον μεταβολισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το ταχίνι. Είναι κατάλληλο για πρωινό σε μια φέτα ψωμί ολικής; Το ταχίνι με κακάο είναι απαγορευτικό ή καλύτερα θα ήταν να επιλέξω το απλό;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Μαρία,
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά, γεγονός που συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης. Έτσι λοιπόν θεωρείται κατάλληλο για πρωινό γεύμα και μπορούμε να τα συνδυάσουμε με μέλι. Το ταχίνι με κακάο πιθανόν να περιέχει ένα ποσοστό ζάχαρης, οπότε καλό είναι να προτιμούμε το απλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 19 ετών και μέσα σε 1μιση μήνα έχασα περίπου 10 κιλά με κακή διατροφή αφού καταναλώνω καθημερινά περίπου στις 800 θερμίδες. Άρα και ο μεταβολισμός θα έχει πέσει. Τι να κάνω για να τον αυξήσω; Φοβάμαι ότι αν φάω παραπάνω θα παχύνω.
Νίκος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Νίκο,
Μια διατροφή με 800 θερμίδες είναι πολύ χαμηλή σε ενέργεια και πόσο μάλλον για ένα άτομο στη δική σου ηλικία που ακόμα η ανάπτυξή είναι σε εξέλιξη. Ο μεταβολισμός “σοκάρεται” με αποτέλεσμα να μειώνει τις καύσεις του. Για να επανέλθει ο μεταβολισμός σου, χωρίς να αυξηθεί το βάρος σου, πρέπει σταδιακά να αυξήσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις ημερησίως ενώ ταυτόχρονα να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης. Τις θερμίδες θα τις αυξήσεις προσθέτοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας σου φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς και φυσικούς χυμούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Μετά από κακή δίαιτα χάλασε ο μεταβολισμός μου. Tι να κάνω για να τον αυξήσω χωρίς να παχύνω; Έπαιρνα λιγότερες από 1000 θερμίδες.
Στέλιος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ Στέλιο
Για έναν αντρικό οργανισμό οι 1000 θερμίδες είναι επικίνδυνα χαμηλές. Θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, κοτόπουλο και ψάρι). Ταυτόχρονα να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα (να τρως ανά 3 ώρες), έτσι ώστε να κρατάς σε εγρήγορση το μεταβολισμό σου. Τέλος, είναι σημαντικό να εντάξεις καθημερινά, τουλάχιστον μισή ώρα φυσική δραστηριότητα, η οποία βελτιώνει τις καύσεις του οργανισμού.

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αθηνά Ρούντου


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More