Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου!

Οι απορίες και οι προβληματισμοί υπάρχουν στη φύση κάθε γυναίκας. Ειδικά όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και περίπλοκα. Για αυτόν το λόγο η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη βρίσκεται για ακόμα μια φορά δίπλα σου, περιμένοντας τη δική σου ερώτηση και πανέτοιμη για να σου προσφέρει τη συμβουλή που αναζητάς. Στείλε μας απλά όλα όσα θέλεις να μάθεις για το κομμάτι της υγείας και της διατροφής και σύντομα θα λάβεις την απάντησή σου.

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Είμαι 1.60 και πλέον 90 κιλά. Από πάντα ήμουν ένα κορίτσι με λίγα παραπάνω κιλά. Μου άρεσε πολύ έτσι όπως ήμουν (65 κιλά και το περισσότερο 72). Φέτος ήμουν στην τρίτη Λυκείου και εξαιτίας της καθιστικής ζωής έβαλα 15 κιλά. Το καλοκαίρι όμως με την δουλειά που έκανα και το ωράριο μου έβαλα άλλα 10. Θέλω λοιπόν κάποιες συμβουλές για το πώς θα τα χάσω. Έχω φτάσει σε ένα σημείο που εξαρτώμαι από το φαγητό.
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Ειρήνη,
Για να ελέγξεις την ποσότητα φαγητού που θα τρως και να μειώσεις τα τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα, ακολούθησε τα παρακάτω 3 βήματα:

  • Εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της ημέρα σου συχνά γεύματα (αν είναι δυνατόν ανά δίωρο). Τα ενδιάμεσα σνακ που μπορείς να καταναλώνεις είναι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα, φυσικό χυμό, γιαούρτι, ημίπαχο γάλα, cream crackers σίκαλης και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Αντικατέστησε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και το λευκό αλεύρι με προϊόντα ολικής αλέσεως. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να μη μας πιάνει βουλιμία για τις επόμενες ώρες.
  • Να καταναλώνεις 2 φλιτζάνια τσάι και 2 λίτρα νερό καθημερινά για απώλεια λίπους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 45 ετών. Τον τελευταίο χρόνο πήρα 5 κιλά. Πολύ εύκολα. Από ότι διάβασα η γυναίκα παίρνει λίγα κιλά πριν την εμμηνόπαυση. Δεν τρώω ιδιαίτερα αλλά δεν χάνω. Έχω ακούσει για τη βρώμη ότι κόβει την όρεξη. Ίσως να πίνω και πράσινο τσάι;
Ανθή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ανθή,
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αυξάνεται η ινσουλίνη στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μας εμποδίζει να χάσουμε βάρος. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, η διατροφή μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για να μην συμβάλλει στην επιπλέον αύξηση της ινσουλίνης.

Αναλυτικότερα, αντικατάστησε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και το λευκό αλεύρι με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι υγιεινές επιλογές τροφίμων ενισχύουν την πέψη, αυξάνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την επιθυμία για ανεπιθύμητα τσιμπολογήματα. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και τα μικρά – συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλεόν, η συστηματική καθημερινή πρόσληψη 2-3 φλιτζανιών πράσινο τσάι θα μειώσει την αποθήκευση του κοιλιακού λίπους. Τέλος, ακόμη ένας τρόπος για να αυξήσεις τον μεταβολισμός σου είναι η άσκηση. Τουλάχιστον 30 λεπτά αεροβικής άσκησης θα βελτιώσει κατά πολύ τη κατάσταση αυτή.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι 18 ετών και έχω ένα κοριτσάκι 6 μηνών. Στην εγκυμοσύνη πήρα αρκετά κιλά και δεν μπορώ να τα χάσω με τίποτα! Θα ήθελα την βοήθεια σας.
Κυριακή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κυριακή,
Με τον ερχομό ενός παιδιού προφανώς δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις συστηματικά γεύματα και γι’ αυτό το λόγο δε μπορείς να χάσεις τα κιλά σου. Οργάνωσε λοιπόν την ημέρα σου ως εξής:

  • Πρώτα από όλα να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα, τουλάχιστον τρία την ημέρα. Μην παραλείπεις γεύματα, και ειδικά το πρωινό, που είναι ένα βασικό γεύμα για να ξεκινήσει καλά η μέρα σου.
  • Επιπλέον, κάθε γεύμα να κρατάει τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να προλαβαίνει να επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού και να αποφεύγεις με αυτόν τον τρόπο τα τσιμπολογήματα.
  • Να τρως από όλες τις ομάδες τροφών (κρέατα, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αμυλούχα) σε σωστή ποσότητα και συχνότητα,, έτσι ώστε να εφοδιάζεις τον οργανισμό σου με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
  • Μην τρως αργά το βράδυ και κυρίως πριν το βραδινό ύπνο.
  • Μείωσε τις τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος.
  • Μείωσε την κατανάλωση των πλήρη σε λίπος γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και προτίμησε όσα είναι αποβουτυρωμένα και χαμηλά σε λιπαρά.
  • Επιπλέον, μείωσε τη ζάχαρη μιας και δίνει πολλές άχρηστες θερμίδες.
  • Επιπρόσθετα η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και δίνουν το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την όρεξη. Έτσι, προτίμησε το ψωμί, μακαρόνια και ρύζι ολικής άλεσης, να καταναλώνεις 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), μαγειρεμένα με λίγο λάδι και κατανάλωσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα. Δυστυχώς δεν μπορώ να χάσω βάρος. Είμαι 59 χρονών, 1,60 ύψος και 70 κιλά. Μπορεί να περάσει ολόκληρη ημέρα και να ξεχάσω να φάω γιατί δεν πεινάω. Αν βρω φαγητό τρώω έστω και αν δεν πεινάω. Πολλές ημέρες τρώω μόνο ένα τοστ όλη την ημέρα. Τι να κάνω για να χάσω βάρος; Ευχαριστώ
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αθηνά,
Προφανώς λόγω ηλικίας θα έχει κάνει την εμφάνισή της η εμμηνόπαυση. Πρέπει να γνωρίζεις ότι κατά την εμμηνόπαυση μειώνονται οι καύσεις που κάνει ο μεταβολισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος με τον ίδιο τρόπο διατροφής που είχες πριν, που τότε ίσως να μην είχε αύξηση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν πρέπει να οργανώσεις τη διατροφή σου εφαρμόζοντας μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά ο μεταβολισμός σου. Το γεγονός ότι καταναλώνεις μόνο ένα τοστ την ημέρα, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να το αποθηκεύει σε λίπος ο οργανισμός και να μη κάνει τις καύσεις του γιατί τον έχεις “εκπαιδεύσει” έτσι ώστε γνωρίζει πολύ καλά ότι θα ξανά έρθει τροφή μετά από πολλές ώρες. Επίσης να μη ξεχνάς να καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σου 1.5-2 λίτρα νερό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Δεν μπορώ να χάσω με τίποτα κιλά! Τα μπούτια είναι το θέμα μου. Χάνω από κοιλιά και τα μπούτια παραμένουν στάσιμα!
Μιχαέλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μιχαέλα
Αρχικά να γνωρίζεις ότι η διατροφή σου πρέπει να εστιάζει σε απώλεια λίπους. Το λίπος θα μειωθεί από όλο το σώμα και κατ’ επέκταση θα μειωθούν πόντοι στους γλουτούς και τα πόδια. Σε αυτές τις περιοχές συσσωρεύονται κυρίως τοξίνες, οπότε πρέπει να εστιάσουμε στην αποτοξίνωσή τους. Πιο συγκεκριμένα τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν να οργανώσουν τη διατροφή σου:

  • Σε κάθε γεύμα θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφίμων
  • Ξεκίνησε τη μέρα σου με πρωινό
  • Μετά το πρωινό συνέχισε να τρως μικρά γεύματα κάθε 2-3 ώρες
  • Πίνε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά
  • Περιόρισε τα επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα
  • Μείωσε την πρόσληψη ζάχαρης
  • Αύξησε την ημερήσια κατανάλωση λαχανικών και φρούτων
  • Κατανάλωσε γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε προβιοτικά (το γιαούρτι και το αριάνι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές)
  • Αντικατάστησε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και το λευκό αλεύρι με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
  • Ενσωμάτωσε τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης στην ημέρα.

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αθηνά Ρούντου


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More