“Σε περιόδους άγχους τρώω στον ύπνο μου. Τι μπορεί να φταίει και τι να κάνω;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 28 χρονών, γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα, εργάζομαι πολλές ώρες, άρα λείπω αρκετά από το σπίτι και έχω ακατάστατο πρόγραμμα φαγητού. Συνήθως τρώω ανάλογα με την όρεξή μου. Κάποιες μέρες περισσότερο, κάποιες μέρες λιγότερο. Το θέμα μου είναι πως έχω παρατηρήσει πως σε περιόδους άγχους τρώω στον ύπνο μου. Δεν υπνοβατώ, αλλά συνήθως όταν είμαι αγχωμένη ξυπνάω το βράδυ. Ε τότε λοιπόν πίνω νερό και συνήθως τρώω. Είτε γάλα ή μπισκότα ή ακόμα και κανονικά φαγητό, άσχετα από τον αν έχω φάει κανονικά την προηγούμενη μέρα. Τι μπορεί να φταίει και τι μπορώ να κάνω ώστε να περιοριστεί και να μην νιώθω τύψεις πως με φόρτωσα με θερμίδες χωρίς λόγο; Δεν είχα ποτέ θέματα ανορεξίας ή βουλιμίας. Είμαι υγιής και αδύνατη αλλά είμαι πολύ αγχώδης και κατά διαστήματα κάνω πολύ άσχημο ύπνο, με συχνές αφυπνίσεις.
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Αναστασία,
Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή ισορροπία του οργανισμού. Το άγχος είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που χαλάει τον ύπνο και προκαλεί αϋπνίες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά θέματα. Όταν η ένταση του είναι μεγάλη, είναι σημαντικό να το διαχειριστείς γιατί μπορεί να είναι ένα αρκετά βασανιστικό συναίσθημα. Μπορείς να ενισχύσεις τη φυσική αντίδραση του σώματός σου στην ένταση με την κατανάλωση περισσότερων ”αγχολυτικών” τροφίμων που αναφέρονται παρακάτω:

  • Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά (Μούρα, δαμάσκηνα, παπάγια, ακτινίδια, πορτοκάλια, ρόδι).
  • Ω-3 λιπαρά (Ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια)
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Αβοκάντο
  • Πράσινο τσάι, χαμομήλι
  • Μαύρη Σοκολάτα
  • Μούρα
  • Βραζιλιάνικα Φιστίκια

Μην φας βαριά πριν κοιμηθείς. Είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις και η αϋπνία, είναι σίγουρο ότι θα σε επισκεφτεί. Φρόντισε να έχεις όσο το δυνατόν τακτά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σου και να εφοδιάζεσαι με φαγητό από το σπίτι.

Είναι σημαντικό να ξέρεις να αναγνωρίζεις την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική ανάγκη. Καλό είναι, επίσης, να περιορίζεται η αποθήκευση ή η αγορά γλυκών, λιπαρών και αλμυρών εδεσμάτων, τα όποια έχεις την τάση να καταναλώνεις το αργά βράδυ όταν ξυπνάς. Ακόμη, όταν υπάρχει η ακατάσχετη επιθυμία να καταναλώσεις κάτι, είναι προτιμότερο να επιλέξεις τρόφιμα χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά.

Σε κάθε περίπτωση οι παροδικές αϋπνίες εάν επαναλαμβάνονται επί μακρόν, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσεις και επισκεφτείς τον ιατρό σου. Εκείνος θα σε εξετάσει και θα σε συμβουλεύσει για το πώς θα τις αντιμετωπίσεις.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαριαλένα Γαλανού


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More