Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Για ακόμα μια φορά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις δικές σου ερωτήσεις. Επειδή όμως είμαστε κορίτσια του fitness, οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν φυσικά με γυμναστική, την υγεία, τις δίαιτες και την απώλεια λίπους. Σε αυτό το εποικοδομητικό παιχνίδι “ερωτοαπαντήσεων” πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη, οι δικές σου απορίες και φυσικά το TLIFE που σου δίνει τη δυνατότητα μέσα από αυτή τη στήλη να μπεις κι εσύ στο παιχνίδι.

Τι σε προβληματίζει αυτή τη φορά; Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μας στείλεις απλά την ερώτησή σου και πίστεψέ με, άμεσα θα λάβεις την απάντηση που αναζητάς και που θα αναφέρεται αποκλειστικά στο δικό σου πρόβλημα. Είναι λογικό, ειδικά αυτή την περίοδο, να ανησυχείς για το σώμα σου λίγο παραπάνω, αλλά είναι μια φυσιολογική αντίδραση που έχουμε εμείς τα κορίτσια το καλοκαίρι. Περιμένουμε λοιπόν να μας στείλεις, καθώς εμείς θα διαβάζουμε τις ερωτήσεις από τα άλλα μέλη της παρέας μας.


*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου


ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 15 χρόνων, έχω ύψος 1.65 και ζυγίζω 87 κιλά. Έχω πάει σε διατροφολόγο, γυμναστήριο κ.λ.π. αλλά δεν έχω χάσει ούτε ένα κιλό, ίσα ίσα έχω πάρει κιόλας. Τι να κάνω; Οι φίλοι μου δεν με θέλουν έτσι και με κάνουν στην άκρη. Δεν βρίσκω ρούχα να φορέσω και φοράω κουρέλια.
Φωτεινή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα,
Ο δείκτης μάζας σώματός σου είναι 31,9 kg/m2, με φυσιολογικά όρια 18,5-25. Αυτό σημαίνει ότι κατατάσσεσαι στην κατηγορία των παχύσαρκων 1ου βαθμού. Είναι πολύ σημαντικό να χάσεις βάρος όχι τόσο για λόγους αισθητικής, όσο για λόγους υγείας, καθώς η παχυσαρκία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Κάποιες συμβουλές για να πετύχεις το στόχο σου είναι:

  • Μικρά και συχνά γεύματα. Πρέπει να αρχίσεις και ενδιάμεσα γεύματα, πέρα από τα 3 βασικά που κάνεις για να προσλαμβάνει ο οργανισμός την απαραίτητη ενέργεια και να ξεκινήσει να κάνει καύσεις.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 2-3 φορές όσπρια, 1 φορά κόκκινο κρέας
  • Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  • Κατανάλωσε καθημερινά 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι βοηθούν στην απώλεια λίπους.
  • Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών.
  • Ένταξε στην καθημερινότητά σου μια μέτρια φυσική δραστηριότητα 25-30 λεπτά.

Ωστόσο, θα ήταν καλό να επισκεφθείς πάλι έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής πλήρες στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στην εφηβεία.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 16 χρονών, έχω ύψος 1.64 και ζυγίζω 57 κιλά. Πριν ένα μήνα ζύγιζα 60 και μετά από σωστή διατροφή έχασα 3 κιλά. Η διατροφή μου τώρα πλέον περιλαμβάνει σαλάτες, κοτόπουλο, ψάρι, λίγο κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα και αρκετούς υδατάνθρακες. Έχω κόψει τα τηγανητά και τώρα τρώω σχεδόν μόνο φούρνου. Επίσης αντί γλυκά τρώω πολλά φρούτα. Μιας και δεν πίνω καφέ ούτε αλκοόλ, τα ροφήματά μου είναι νερό, χυμοί, γάλα και πράσινο τσάι. Προσπαθώ να γυμνάζομαι αρκετά κάνοντας workouts που βρίσκω. Η κοιλιά μου είναι επίπεδη αλλά θέλω να σφίξει. Εκεί που έχω το περισσότερο πρόβλημα είναι στα πόδια μου και στους γλουτούς. Θέλω να γίνουν πιο λεπτά αυτά τα μέρη και να σφίξουν. Είναι πολύ παχιά και τα μισώ. Δεν μου αρέσει καθόλου η όψη τους και θέλω να πέσω νούμερο στα παντελόνια που φοράω. Τι μου προτείνετε να κάνω; Η διατροφή μου είναι καλή ή πρέπει να αλλάξω κάτι; Τι άσκηση πρέπει να κάνω για να δω αποτέλεσμα γρήγορα και μόνιμα; Σας ευχαριστώ πολύ!
Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Από αυτά που μας αναφέρεις για τις διατροφικές σου συνήθειες φαίνονται αρκετά σωστά, απλά πρόσεξε το μέγεθος της μερίδας σου (μετριέται επί μαγειρεμένου έτοιμου φαγητού και ορίζονται στα 250 γραμμάρια για όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά και 120 γραμμάρια για κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι και 30γρ για τυρί) και μην καταναλώνεις καθημερινά παραπάνω από 2-3 φρούτα.

Επίσης, φαίνεται να έχεις πρόβλημα με τοπικό πάχος, επομένως ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες για μείωση της αποθήκευσης λίπους:

  • Κατανάλωσε τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως).
  • Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλα σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), καθώς η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους.
  • Κατανάλωσε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια. Η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε Ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

Ωστόσο, θα ήταν καλό να επισκεφθείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής πλήρες στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στην εφηβεία.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 27 χρονών, έχω ύψος 1,61 και πλέον είμαι 49,8 κιλά. Λόγω πιεστικών καταστάσεων και άγχους, εδώ και 5 μήνες καταφεύγω σε υπερφαγικά επεισόδια καθημερινά και έτσι από 45,3 κιλά που ήμουν έβαλα σχεδόν 5 κιλά. Το κακό είναι ότι έβαλα και πολλούς πόντους κυρίως σε κοιλιά, πιασιματάκια και γοφούς. Θα ήθελα να ξαναφτάσω στα πρώτα μου κιλά και να τα διατηρήσω. Είναι εφικτό να χάνω γύρω στα 2 κιλά το μήνα; Παρακαλώ περιμένω τις συμβουλές σας και τις διατροφικές σας προτάσεις ώστε να ξαναμπώ γρήγορα στα παλιά μου ρούχα και να αποκαταστήσω και πάλι την αυτοπεποίθησή μου. Σας ευχαριστώ!
Γιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε ενημερώνουμε ότι το βάρος σου είναι φυσιολογικό όπως ορίζει και ο δείκτης μάζας σώματος σου ο οποίος είναι 19,2( με όρια 18,5-24,9). Όπως μας δείχνει και η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 53 κιλά. Καλό θα ήταν επειδή το βάρος είναι αρκετά χαμηλό να μην αδυνατίσεις άλλο.

Μπορείς όμως να βελτιώσεις τη διατροφή σου με τις παρακάτω οδηγίες και προκειμένου να αποκτήσεις το σώμα που επιθυμείς να ξεκινήσεις κάποιου είδους άσκηση της αρεσκείας σου.

Συστήνουμε:

  • Να αρχίσεις την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με 2 φρυγανιές σίκαλης, μέλι και μαλακή μαργαρίνη ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με 1 τοστ.
  • Να καταναλώνεις μετά από 3-4 ώρες ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι ή 15-20 ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Να καταναλώνεις 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά.
  • Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή κατανάλωσε 1 γιαούρτι με μέλι και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως.
  • Κατανάλωσε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα που έχουν προσθήκη ζάχαρης.
  • Να πίνεις 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα.
  • Αν έχεις υπερφαγικά επεισόδια προσπάθησε να αποφύγεις τα τρόφιμα με υψηλές θερμίδες και αντικατάστησέ τα με φρούτα, γιαούρτι, μπάρα δημητριακών ή χυμό φρούτων


ΕΡΩΤΗΣΗ
Εδώ και 2 μήνες προσπαθώ να χάσω βάρος κάνοντας δίαιτα και κατάφερα από 74,800 που ζύγιζα, να είμαι τώρα 73,200. Είμαι 46 ετών, έχω ύψος 1,74 και μέχρι πέρυσι όταν αποφάσιζα να κάνω δίαιτα έχανα κιλά γρήγορα. Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το βάρος σου είναι φυσιολογικό όπως ορίζει και ο δείκτης μάζας σώματος σου ο οποίος είναι 21,2 (με όρια 18,5-24,9) . Όπως μας δείχνει όμως η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 65 κιλά.

Για να πετύχεις την απώλεια βάρους που επιθυμείς ακολούθησε τα παρακάτω:

  • Μικρά και συχνά γεύματα (5-6 γεύματα την ημέρα).
  • Μην καταναλώνεις φαγητό αργά το βράδυ. Προτίμησε μέχρι τις 9,30 μ.μ το αργότερο να έχεις τελειώσει τα γεύματα σου.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 2-3 φορές όσπρια, 1 φορά κόκκινο κρέας.
  • Πίνε καθημερινά 1-2 ποτήρια πράσινο τσάι που βοηθούν στη μείωση λίπους της κοιλιάς και αρκετό νερό.
  • Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  • Αύξησε την φυσική σου δραστηριότητα.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! θέλω να ρωτήσω κάτι. Ένα κρίτσινι πολύσπορο του φούρνου πόσες θερμίδες έχει;
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αναστασία,
Σε ενημερώνουμε πως ένα κριτσίνι έχει περίπου 40-50 θερμίδες. Τα κριτσίνια είναι μια καλή εναλλακτική για το σνάκ της ημέρας σου. Προτιμήστε 2 κριτσίνια ολικής άλεσης ή πολύσπορα και συνοδέψτε τα με μια μερίδα τυρί.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Αν τρώω 1 γιαούρτι χωρίς λιπαρά και 1 μπανάνα πόσες θερμίδες καταναλώνω;
Χρύσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Χρύσα,

  • Το γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά έχει 90 θερμίδες.
  • Μια μικρή μπανάνα έχει περίπου 60 θερμίδες.
  • Μια μεσαία μπανάνα έχει περίπου 90 θερμίδες.
  • Μια μεγάλη μπανάνα έχει περίπου 120 θερμίδες και ισοδυναμεί με δυο φρούτα.


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More