Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Αν υπάρχει τρόπος να λύσεις όλες σου τις απορίες στο κομμάτι της διατροφής, τότε το TLIFE είναι ένας από αυτούς! Μέσα από τη στήλη του Q&A μπορείς να επικοινωνήσεις με την ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη και να στείλεις τη δική σου ερώτηση, λαμβάνοντας άμεσα φυσικά την απάντηση που αναζητάς.

Αν λοιπόν βρίσκεσαι στη φάση που προσπαθείς να μάθεις τους χρυσούς κανόνες της διατροφής για να πετύχεις στο στόχο σου, οι ειδικοί Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν!

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 18 χρονών, έχω ύψος 1,53 και ζυγίζω 49-50 κιλά. Έχω περίσσιο λίπος στην κοιλιά! Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

  • Μυστικά – tips για να μην πάρω κιλά το χειμώνα.
  • Είμαι λάτρης της σοκολάτας. Κάθε πότε μπορώ να τρώω; Ποια γλυκά και τι ποσότητα μου προτείνετε;
  • Είμαι λάτρης του καφέ (freddo cappuccino γλυκό με σοκολάτα) και της ζεστής σοκολάτας. Πόσες φορές μπορώ να τα απολαμβάνω; Μπορώ να αντικαταστήσω το πρωινό με αυτό;
  • Αν πίνω 2 λίτρα νερό, μια κούπα πράσινο τσάι, κοιμάμαι τουλάχιστον 7-8 ώρες, τρώω κάθε 3 ώρες και το απόγευμα ένα φρούτο, πιστεύετε ότι θα με βοηθήσει και στο βάρος και στη μείωση της κοιλιάς;
  • Τέλος, τι γυμναστική (πρόγραμμα) μπορώ να κάνω στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Ο χρόνος μου είναι περιορισμένος!

Θα ήθελα να μου απαντήσετε σε κάθε ερώτηση ξεχωριστά!!! Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ζωή,

Όπως μας δείχνει και η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 46 κιλά.

Σου δίνουμε τις συμβουλές που μας ζήτησες:

1. Εφοδίασε τα ντουλάπια σου με υγιεινές λιχουδιές και τρόφιμα τα οποία μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα χωρίς να χάνουν όμως σε θρεπτική αξία. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις ανα πάσα στιγμή ένα θρεπτικό γεύμα ή σνακ, αποφεύγοντας την παγίδα του delivery.

2. Μην αποθαρρύνεσαι, καθώς οι θερμοκρασίες του φθινοπώρου είναι ιδανικές για άσκηση έξω από το σπίτι, αφού ούτε ιδρώνεις, ούτε κρυώνεις. Από την άλλη, μπορείς πάντα να φέρεις το γυμναστήριο στο σπίτι σου και χωρίς πολυέξοδους μηχανισμούς. Eπίσης, ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού ή οι βόλτες στο σουπερ μάρκετ μετράνε για προπόνηση!

3. Η ενυδάτωση του οργανισμού σου είναι ιδιαίτερα σημαντική χειμώνα – καλοκαίρι. Συνέχισε να πίνεις καθημερινά νερό κι αν δεν είσαι μεγάλη φαν της “άγευστης” γεύσης του, προτίμησε ένα ζεστό πράσινο τσάι, που εκτός του ότι θα σου προσφέρει την απαραίτητη ενυδάτωση είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικό και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σου. Μια ακόμη καλή ιδέα είναι οι σούπες λαχανικών, καθώς και θα σε ζεστάνουν, και θα σε ενυδατώσουν (αφού στη βάση τους αποτελούνται από νερό) και θα σου προσφέρουν όλες τις βιταμίνες των λαχανικών που περιέχουν.

4. Γνώρισε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Όπως πάντα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι σε μια ισορροπημένη διατροφή ή δίαιτα. Μπορεί το καλοκαίρι να σε είχε “κακομάθει” με την ποικιλία λαχανικών και φρούτων του, αλλά κάθε μήνας και εποχή έχει το δικό της γευστικό μποστάνι. Μήλα, αχλάδια, μπανάνες, πορτοκάλια, ακτινίδια, ρόδια, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, σπαράγγι, καρότο, λάχανο, ραπανάκι και κουνουπίδι είναι όλα στη διάθεσή σου για να επωφεληθείς από τις βιταμίνες, τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες και τα ανόργανα συστατικά που περιέχουν.

5. Ο καφές ενισχύει το μεταβολισμό και τονώνει τον οργανισμό. Προτίμησε ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, λόγω της υπεροχής τους σε αντιοξειδωτικά. Απόφυγε την προσθήκη ζάχαρης και επέλεξε κάποιο υποκατάστατο.

6. Όσον αφορά στα γλυκά συστήνουμε μια ποσότητα 100 γραμμαρίων την εβδομάδα. Η ζεστή σοκολάτα έχει πολλές θερμίδες και ανήκει στην κατηγορία των γλυκών, οπότε καλό θα ήταν να μην καταναλώνεται πάνω από 2 φορές την εβδομάδα.

7. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη, καθώς το νερό ενισχύει την αποβολή τοξινών από το σώμα μέσω του ιδρώτα και της διούρησης, με αποτέλεσμα να βοηθάει και στην απώλεια βάρους. Το πράσινο τσάι επίσης βοηθάει στην απώλεια λίπους της κοιλιάς.

8. Ξεκίνησε κάποια δραστηριότητα, όπως περπάτημα η σχοινάκι για 30 λεπτά την ημέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να μάθω πόσο κακό κάνει στην υγεία και την ομορφιά το έτοιμο σοκολατένιο γάλα; Είμαι 28 χρονών και έχω καλό μεταβολισμό. Γενικά έχω λίγη όρεξη, είμαι σχετικά “κακόφαγη” και δεν πεινάω εύκολα, ειδικά στο χώρο εργασίας μου.

Πίνω πάντα καφέ το πρωί και γάλα με δημητριακά ή ρόφημα κακάο ή τσάι. Παρατήρησα πως όσες φορές κατανάλωσα έτοιμο σοκολατένιο γάλα, είτε ως δεκατιανό, είτε ως απογευματινό, είχα αρκετή ενέργεια και καλή διάθεση μετά. Μπορώ να το καταναλώνω σε καθημερινή βάση ή βλάπτω την υγεία μου, αλλά και την ομορφιά μου; Το προτιμώ από κάποιο τοστ ή κρουασάν ή τυρόπιτα, ειδικά στον χώρο εργασίας μου. Είναι λανθασμένη η εντύπωσή μου πως είναι πιο υγιεινό; Σας ευχαριστώ πολύ!
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Αναστασία,
Το σοκολατούχο γάλα έχει αρκετές θερμίδες και η ποιότητα του γάλακτος δεν είναι ίδια με του φρέσκου γάλακτος. Ωστόσο μπορείς να καταναλώνεις σοκολατούχο γάλα με 0% λιπαρά που δεν έχει θερμίδες, ή ακόμα καλύτερα να επιλέξεις φρέσκο γάλα και να προσθέσεις 1 κουταλιά του γλυκού κακάο, με λίγο μέλι και κανέλα.

Άλλες εναλλακτικές για σνάκ που θα σας χορτάσουν και είναι πολύ θρεπτικές είναι οι εξής:

  • 1 φρούτο και μια χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους
  • 1 γιαούρτι με 1κουταλιά του γλυκού μέλι και 1 φρούτο
  • 1 γιαούρτι και μια χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους
  • 1 ποτήρι γάλα και μια χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 35 χρονών. Τώρα ζυγίζω 61 κιλά, ενώ παλιότερα ήμουν 54. Θέλω να χάσω περίπου 10 κιλά. Πριν από ένα χρόνο περίπου έπινα τα χάπια xyzal γιατί είχα κάποια αλλεργία. Πως μπορώ να χάσω τα περιττά κιλά;
Αντωνία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Αντωνία,

Για να καταφέρεις να επιτύχεις το στόχο σου καλό θα ήταν:

  • Να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα.
  • Τα κυρίως γεύματά σου να συνοδεύονται πάντοτε από σαλάτες που να περιλαμβάνουν λαχανικά εποχής.
  • Μην ξεχνάς να καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες φρούτων εποχής.
  • Επέλεξε προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά), τα οποία ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
  • Απόφυγε την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ.
  • Απόφυγε την κατανάλωση τηγανητών και λιπαρών τροφίμων (κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, ντρέσινγκ, βούτυρο, πατατάκια κ.α.)
  • Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και αλκοόλ.
  • Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα υγρών (10-12 ποτήρια την ημέρα).
  • Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα (π. χ. περπάτημα 30 – 60 λεπτά καθημερινά).

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας, θα ήθελα τη βοήθεια σας. Είμαι 57 χρόνων, με ύψος 1,65 και μέχρι πριν 6 χρόνια ζύγιζα 62 κιλά. Όταν έκοψα το κάπνισμα, σε συνδυασμό με την κλιμακτήριο που τότε άρχισε, πήρα απότομα κιλά, γύρω στα 10. Το περίεργο είναι ότι τρώω μικρές μερίδες, δεν τρώω λίπη και άλλα παχυντικά, καταναλώνω που και που ένα κομμάτι γλυκό αλλά δεν χάνω. Μόνο νιώθω πρησμένη. Έχω κάνει εξετάσεις για θυρεοειδή και είναι φυσιολογικές. Τι θα μπορούσα να κάνω για να χάσω κιλά; Κωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση είναι πολύ συχνή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν επιβαρυντικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, της γήρανσης, του τρόπου ζωής και των γονιδίων.

Ωστόσο, η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση και επαρκή ανάπαυση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του βάρους και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας, ψυχικής και σωματικής.

Σου δίνουμε κάποιες συμβουλές για να πετύχεις τον στόχο σου:

  • Μείωσε την πρόσληψη των υδατανθράκων. Επέλεξε κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες, με όσο δυνατόν μικρότερη επεξεργασία και σε μικρές ποσότητες μοιρασμένες σε κάθε γεύμα, προκειμένου να μειωθεί η αύξηση του λίπους στην κοιλιά, η οποία οδηγεί σε μεταβολικά προβλήματα.
  • Πρόσθεσε φυτικές ίνες! Ένταξε στη διατροφή σου τροφές όπως ο λιναρόσπορος, ο οποίος μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και περιέχει λιγνάνες, ουσίες με δράση φυτοοιστρογόνων.
  • Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών και μην ξεχνάς τα ψάρια. Οι πρωτεΐνες μας χορταίνουν εύκολα, ενώ τα ω3 λιπαρά είναι ασπίδα της καρδιάς μας και βελτιώνουν την κατανομή λίπους στην κοιλιά.
  • Ξεκίνα μια προπόνηση με αντιστάσεις για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος, αύξηση διατήρηση της μυϊκής μάζας, δύναμης και προστασία οστικής μάζας.
  • Εξέτασε τα επίπεδα της βιταμίνης D. Είναι απαραίτητη για έναν υγιή μεταβολισμό, καλή οστική μάζα και καλή ψυχολογία.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Θα ήθελα να με βοηθήσετε! Έχω πρόβλημα. Δεν μπορώ να χάσω κιλά, παρόλο που τρώω προσεχτικά. Έχω και θυρεοειδή ο οποίος δεν λειτουργεί σωστά.
Αθανασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Αθανασία,
Ο θυρεοειδής είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας του σώματος. Διαχειρίζεται με ακρίβεια σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, ρυθμίζοντας τις καύσεις, την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και έμμεσα την ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Προτείνουμε να ελέγξεις την λειτουργεία του θυρεοειδούς σου και με την βοήθεια του ενδοκρινολόγου να τον ρυθμίσεις.

Συστήνουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και σου δίνουμε κάποιες συμβουλές:

  • Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με 2 φρυγανιές σικάλεως, μαλακή μαργαρίνη και μέλι.
  • Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα ανά 3 ώρες (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό).
  • Ενδιάμεσα των γευμάτων μπορείς να τρως φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, γάλα, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, cream crackers σικάλεως, μπισκότα χωρίς ζάχαρη.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά.
  • Κατανάλωσε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  • Απόφυγε τρόφιμα που έχουν προσθήκη ζάχαρης.
  • Να πίνεις 1,5 -2 λίτρα νερό καθημερινά.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Η μητέρα μου είναι 49 ετών και κάνει χημειοθεραπεία για πρόληψη μετάστασης από το αφαιρούμενο καρκίνωμα που είχε. Μπορούν να την βοηθήσουν κάποιες τροφές στο να μην της πέσουν τελείως τα μαλλιά, αλλά και στην επιτυχία της θεραπείας γενικότερα; Ευχαριστώ εκ των πρότερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Οι διατροφικές συστάσεις για ισορροπημένη διατροφή δίνουν έμφαση στην πρόσληψη πολλών φρούτων, λαχανικών και ολικής αλέσεως προϊόντων, τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και τη μειωμένη πρόσληψη λίπους, ζάχαρης, αλκοόλ και αλατιού. Οι συστάσεις αυτές θα ήταν καλό να αποτελούσαν κομμάτι των διατροφικών συνηθειών πριν από την έναρξη της όποιας θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όμως, οι διαιτητικές συστάσεις για τους ασθενείς επικεντρώνονται στην πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες και πρωτεΐνες. Συνιστάται στους ασθενείς που υπόκεινται σε θεραπείες να καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες κρέατος και αυγών, τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επίσης, υπάρχει περίπτωση ορισμένοι ασθενείς που υποβάλλονται σε συγκεκριμένες θεραπείες (π.χ. όσοι κάνουν ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κοιλιάς) να χρειάζεται να μειώσουν την πρόσληψη τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, διότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως η διάρροια.

Οι συστάσεις για τους καρκινοπαθείς υπό θεραπεία είναι διαφορετικές, διότι είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αυξήσουν τις δυνάμεις τους και να τους βοηθήσουν να ανεχθούν καλά τις επιδράσεις που ασκούν οι θεραπείες στον οργανισμό τους και να αποφύγουν τις όποιες παρενέργειές τους.

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές προς τους ασθενείς είναι οι ακόλουθες:

1. Τρώτε όποτε μπορείτε γεύματα και σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα) και θερμίδες. Θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη δύναμή σας και να αποφύγετε την απώλεια ιστών του σώματος που προκύπτει από τη θεραπεία.

2. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν καλύτερη όρεξη το πρωί. Η διάθεσή τους πέφτει με την πάροδο της ημέρας. Εκμεταλλευθείτε αυτό το γεγονός και φάτε περισσότερο τις πρωινές ώρες και γενικώς όποτε αισθάνεστε καλύτερα. Επίσης, καλό είναι πριν από την έναρξη της θεραπείας (χημειο- ή ακτινοθεραπεία) να έχει προηγηθεί ένα καλό γεύμα κάποια ώρα πριν.

3. Καταναλώνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα τις ημέρες που δεν έχετε όρεξη για φαγητό. Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Για τους περισσότερους ενήλικες 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι καλός στόχος. Προσπαθήστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό για να πίνετε γουλιά γουλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Παίρνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (ίσως και κάθε μία – δύο ώρες) και μασάτε καλά την τροφή.

5. Αποφύγετε την πρόσληψη υγρών με τα γεύματα (εκτός από τις περιπτώσεις που γίνεται χρήση τους σε μικρή ποσότητα λόγω ξηροστομίας και δυσφαγίας), για να αποφευχθεί ο γρήγορος κορεσμός.

6. Να ασκείστε ελαφρά (π.χ. κάνοντας έναν περίπατο). Αυτό μπορεί να διεγείρει την όρεξη.

7. Τελειώνοντας, πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κάθε περίπτωση και πάντα με βάση την όποια θεραπεία εφαρμόζεται κάθε φορά, η συνιστώμενη διατροφική υποστήριξη πρέπει να είναι εξατομικευμένη, να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς χωριστά, να στοχεύει στην πρόληψη της εμφάνισης όλων των προαναφερόμενων επιπλοκών και να διασφαλίζει καλό επίπεδο θρέψης. Για αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο διατροφολόγο.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιολέτα Τζεμολλάρι


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More