Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Εάν έχεις απορίες για το αδυνάτισμα και τη διατροφή σου, στείλε την ερώτησή σου στον διαιτολόγο-διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη και την ομάδα του. Εκείνοι θα σου δώσουν τις καλύτερες συμβουλές για να έχεις διορθώσεις τυχόν λάθη στη δίαιτά σου αλλά και να χάσεις με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα κιλά που σε ενοχλούν.

Ερώτηση
Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα για γρήγορο αδυνάτισμα;

Απάντηση
Όλα τα φρούτα είναι υγιεινά άρα έχουν θέση σε ένα διατροφολόγιο που αποσκοπεί στην απώλεια των περιττών κιλών. Μερικά από τα φρούτα που προτείνονται για απώλεια βάρους είναι τα παρακάτω:

1.Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ουρσολικό οξύ που περιέχει η φλούδα του μήλου ενισχύει τους μυϊκούς ιστούς και αυξάνει τη συσσώρευση του καφέ λίπους (το «καλό» λίπος που υπάρχει στο σώμα), με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων.

2. Αχλάδι: Τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες που περιέχουν έχουν αντιοξειδωτική δράση, κρατώντας μακριά τα περιττά κιλά.

3. Γκρέιπφρουτ: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι εντείνει το αίσθημα του κορεσμού. Έχει επίσης πολύ λίγες θερμίδες.

4. Ρόδι: Παρέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και βοηθά να μειωθεί το αίσθημα της πείνας.

5. Ροδάκινο: Δεν έχει πολλές θερμίδες και παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες.

6 Περγαμόντο: Μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο γευστικό εσπεριδοειδές μειώνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

7. Παπάγια: Περιέχει ένα ένζυμο που διευκολύνει την απόρριψη των τροφών μέσω του γαστρεντερικού κι έτσι συμβάλλει στην απώλεια κιλών.

8. Αβοκάντο: Ενισχύει το μεταβολισμό και προωθεί την παραγωγή τεστοστερόνης, ορμόνη που συμβάλλει στο αδυνάτισμα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

9. Μπανάνα: Παρέχει σημαντική ποσότητα διαλυτών ινών, οι οποίες καταπολεμούν την πείνα.

10. Μύρτιλλα: Ρυθμίζουν τη λειτουργία των κυττάρων που διασπούν το λίπος, με αποτέλεσμα τη μειωμένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Στην ίδια «καλή» κατηγορία, του συμμάχου στην απώλεια βάρους, είναι τα μήλα, αχλάδια, φράουλες, σταφίδες και σταφύλια.

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 17 ετών και δίνω πανελλήνιες. Δεν έχω καθόλου χρόνο να γυμναστώ και η μητέρα μου φτιάχνει θα έλεγα παχυντικά φαγητά κυρίως. Δεν μου αρέσει το σώμα μου και δεν θέλω να παχύνω! Τι να κάνω; Βοηθήστε με!
Χριστίνα

Απάντηση
Αγαπητή Χριστίνα,
Για να χάσετε βάρος πρέπει να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες. Μάθετε να τρώτε σωστά και ισορροπημένα.

-Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με 2 φρυγανιές & μαλακή μαργαρίνη & μέλι ή 1τμε φυσικό χυμό.

-Συνεχίστε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι και 15-20 ανάλατους ξηρούς καρπούς.

-Το μεσημέρι συνοδεύετε πάντα το γεύμα σας με σαλάτα και 4-5 ελιές. Αποφύγετε να τηγανίζετε τις τροφές σας. Προτιμήστε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.

-Το απόγευμα πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή καταναλώστε 2-3 κράκερ σικάλεσως με λίγο τυρί ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.

-Το βραδινό σας γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή με σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.

-Θα βοηθούσε επίσης η καταγραφή ενός ημερολογίου ημερησίας καταναλώσεις τροφίμων ώστε να ελέγχετε καλύτερα και εσείς η ιδία τον εαυτό σας.

-Να καταναλώνετε 1,5-2 lt υγρών ημερησίως (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, κρόκος κοζάνης).

-Να τρώτε από όλες τις ομάδες τροφίμων και να ακολουθεί 30 min άσκηση ημερησίως (περπάτημα, διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό) για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σας.

Ερώτηση
Είμαι 23 ετών, με ύψος 1.77 και βάρος 60 κιλά. Σπουδάζω και παράλληλα δουλεύω κι όπως καταλαβαίνετε έχω ελάχιστο χρόνο για να μαγειρέψω. Το θέμα μου δεν είναι να χάσω κιλά αλλά να μην πάρω γιατί τρώω συνέχεια junk food και έχω παρατηρήσει μια αύξηση στα κιλά μου και μια χαλαρότητα στο σώμα μου. Τι μου προτείνετε;
Θεοδοσία

Απάντηση
Αγαπητή Θεοδοσία,
Η διατροφή σου όπως επισημαίνεις, δεν είναι και η καλύτερη. Αντιλαμβάνεσαι ότι για να επιτευχθεί ο στόχος που επιθυμείς θα πρέπει σιγά – σιγά να επαναφέρεις τους μηχανισμούς του οργανισμού σου στους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Αυτό σημαίνει αλλαγή της διατροφικής σου συμπεριφοράς, αλλά και αύξηση της φυσικής σου δραστηριότητας εντάσσοντάς τη στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Προκειμένου να σταθεροποιήσεις το βάρος είναι σημαντικό να υιοθετήσεις τις βασικές διατροφικές οδηγίες που στηρίζονται στη συχνότητα γευμάτων, στην αυξημένη πρόσληψη υγρών, στην κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες και την προσεκτική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Αν δυσκολεύεσαι στη συντήρηση, η καλύτερη λύση είναι να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού για τη διασφάλιση των σωστών γευμάτων με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Ερώτηση
Η γυναίκα μου θέλει να χάσει άλλα λίγα κιλά αλλά έχει κολλήσει. Η δίαιτα που ακολουθεί είναι λίγο αυστηρή με 800 θερμίδες την ημέρα. Έχει χάσει 21 κιλά. Τι πρέπει να κάνει;

Απάντηση
Το πρόβλημα με αυτές τις δίαιτες, είναι ότι το άτομο συνήθως απλά χάνει υγρά και μυϊκή μάζα και τα κιλά επανέρχονται διπλάσια. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όταν ένα άτομο ακολουθεί συνεχώς ολιγοθερμικές δίαιτες, σιγά σιγά καταστρέφει τον μεταβολισμό του, με αποτέλεσμα να παίρνει βάρος, ακόμη και αν τρώει «κανονικά». Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Εκτός του ότι μειώνεται ο μεταβολισμός, αντί να χάνουμε λίπος, παρατηρούμε απώλεια μυϊκής μάζας. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο πιο αυξημένο μεταβολισμό έχουμε. όταν, όταν κάποιος ακολουθεί δίαιτες αστραπή, κάθε φορά που βάζει πίσω τα κιλά, συνήθως τα κιλά που βάζει είναι μόνο λίπος και κάθε φορά μειώνεται ο μεταβολισμός του όλο και περισσότερο. Συνεπώς η γυναίκα σας είναι σημαντικό να ακολουθήσει μια διατροφή που θα χάνει αργά και σταθερά και αυτό θα την οδηγήσει στη συντήρηση σωματικού βάρους.
Οι βασικοί κανόνες της διατροφής της πρέπει να είναι:

  • Να ακολουθεί μικρά & συχνά γεύματα.
  • Να καταναλώνει μέχρι 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Να καταναλώνει τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί).
  • Να καταναλώνει 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.
  • Να καταναλώνει 1,5-2 lt υγρών ημερησίως (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, κρόκος κοζάνης).
  • Να τρώει από όλες τις ομάδες τροφίμων και να ακολουθεί 30 min άσκηση ημερησίως (περπάτημα, διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό) για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός της.

Ερώτηση
Γεια σας. Μετά από προσπάθεια 8 μηνών κατάφερα να χάσω 10 κιλά αλλά με πολύ αυστηρή διατροφή σε σημείο να στερούμαι. Φταίει πιστεύω ο αργός μεταβολισμός μου και η πεσμένη ψυχολογία μου. Θέλω να χάσω λίγα κιλά ακόμα για να φτάσω τα 60. Τώρα είμαι 70 και έχω ύψος 1.67. Μπορείτε να μου προτείνετε εσείς ένα πλάνο διατροφής που να είναι πιο χορταστικό; Σε πόσο καιρό θα καταφέρω να χάσω αυτά τα 10 κιλά με αυτό το μενού;

Απάντηση
Αγαπητή Ελένη,
Η αύξηση του μεταβολισμού σημαίνει ότι το σώμα σας καίει θερμίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, αν ο μεταβολισμός σας είναι υψηλός, το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμη και όταν δεν εργάζεστε σκληρά ή δεν κάνετε γυμναστική. Ένας υποτονικός μεταβολισμός μπορεί να είναι η αιτία για να ξεκινήσετε να παίρνετε βάρος επειδή καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από τι καίει το σώμα σας. Το διάστημα που χρειάζεται για να χάσεις αυτά τα κιλά είναι αν χάνεις 3-4 κιλά τον μηνά είναι 2,5-4 μήνες

Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:

– Να εντάξετε στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο σας τις έξης τροφές: γιαούρτι, χυμό γκρέιπφρουτ, πράσινο τσάι, μοσχάρι, κοτόπουλο, τόνο, μαρούλι, δαμάσκηνο
– Πολλά και μικρά γεύματα
– Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
-Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
– Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών
-Πολλά και μικρά γεύματα
– Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών της εποχής
– Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως
– Να τρως καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς
– Να τρως εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι
– Να αποφεύγεις αναψυκτικά, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα
– Να μειώσεις το αλάτι
– Να καταναλώνεις 1,5-2 lt υγρών ημερησίως (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, κρόκος κοζάνης).
– Να ακολουθείς 30 min άσκηση ημερησίως (περπάτημα, διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό) για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

And More