“Θέλω μια συνταγή για smoothie που θα με βοηθήσει να αδυνατίσω”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Μου αρέσουν πάρα πολύ τα smoothies αλλά ξέρω ότι μπορεί να σε παχύνουν. Μπορείτε να μου πείτε πόσα φρούτα και πόσο γιαούρτι ή γάλα μπορώ να χρησιμοποιήσω για να το πίνω το πρωί; Σαν πρωινό γεύμα δηλαδή. Θέλω μια συνταγή που θα με βοηθήσει να αδυνατίσω και δεν θα έχει πολλές θερμίδες.
Μαριτίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Μαριτίνα,
Τα smoothies αποτελούνται από διάφορα φρέσκα ή και κατεψυγμένα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γάλα, γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο. Αποτελούν μία ιδιαίτερα καλή επιλογή κρύου ροφήματος, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς ενυδατώνουν.

Ανάλογα με τις γευστικές σου προτιμήσεις μπορείς να προσθέσεις κατά τη διάρκεια της παρασκευής του τσάι, διάφορα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ροφήματα σόγιας, διάφορα αρωματικά, καφέ. Η απώλεια βάρους πολύ συχνά συνδέεται και με τα smoothies καθώς βοηθούν στον έλεγχο του βάρους ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν και το μεταβολισμό.

Μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή επιλογή ως σνακ καθώς με τον σωστό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτη για αρκετή ώρα.

Για να είναι λοιπόν τα smoothie σου πιο υγιεινά:

  • Μην προσθέτεις ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ουσία. Να προτιμάς φρούτα γλυκιάς γεύσης. Όταν επιλέγεις ξινά φρούτα, πρόσθεσε εάν το επιθυμείς 1 κ.γ. μέλι. Ποτέ δεν τα καταναλώνουμε μαζί ή αμέσως μετά το γεύμα.
  • Καλό είναι να επιλέγεις γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  • Η μικρή ποσότητα σε μέλι ή ταχίνι αποτελεί μία πάρα πολύ καλή επιλογή για ένα γεύμα το οποίο θα συμβάλλει στην διατήρηση ή και στην απώλεια σωματικού βάρους.
  • Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) γαλακτοκομικών είναι 2-3 μερίδες ημερησίως και η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι 5 μερίδες.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαριαλένα Γαλανού


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More