“Τον τελευταίο χρόνο έχω παχύνει πολύ και προσπαθώ να χάσω κιλά. Τι θα με συμβουλεύατε;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Είμαι 20 χρονών, έχω ύψος 1,55 και είμαι 98 κιλά. Τον τελευταίο χρόνο έχω παχύνει πολύ και προσπαθώ να χάσω κιλά (επίσης είχα πάει πιο παλιά σε διαιτολόγο αλλά δεν έγινε δουλειά). Θα ήθελα να προσπαθήσω να αδυνατίσω μόνη μου και να χάσω τουλάχιστον για αρχή 20 κιλά. Τι θα με συμβουλεύατε; Επίσης έχω μεγάλες γάμπες. Ποία άσκηση θα προτείνατε;
Γεωργία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Γεωργία,
Το σωματικό σου βάρος είναι αρκετά αυξημένο και θα ήταν προτιμότερο να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα σου σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο διατροφολόγο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να μειώσεις με ασφάλεια το σωματικό σου βάρος. Επιπλέον, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς και κάποιον ενδοκρινολόγο για να σου συστήσει να κάνεις όλες τις εξετάσεις, που μπορεί να εμπλέκονται στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Όσον αφορά στην άσκηση, ο αρμόδιος για να σου απαντήσει είναι κάποιος πτυχιούχος γυμναστής.

Οι βασικές οδηγίες διατροφής για να χάσεις και να συντηρήσεις τα κιλά έχουν ως εξής:

  • Μην κάνεις στερητικές δίαιτες και δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα. Μην αγχώνεσαι, κιλά είναι και θα φύγουν με την ανάλογη προσπάθεια.
  • Εξόπλισε την κουζίνα σου με υγιεινά σνακ, ώστε όταν θέλεις να φας κάτι να έχεις να διαλέξεις μεταξύ ενός φρούτο ή μιας μπάρας δημητριακών ή γιαούρτι με ξηρούς καρπούς. Όσο γρήγορα και να θέλεις να χάσεις βάρος, μην πέσεις κάτω από τις 1.200 θερμίδες.
  • Κοιμήσου σωστά. Έρευνες έδειξαν ότι όσοι καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες χάνουν πιο εύκολα τα κιλά, σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται μόνο πέντε ώρες.
  • Εβδομαδιαία να τρως κρέας ή κοτόπουλο (2-3 φορές), αυγά (2 την εβδομάδα), ψάρι (1-2 φορές). Το ψάρι είναι μια εξαιρετική τροφή, αφού λόγω των ω-3 λιπαρών, βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
  • Ημερησίως να τρως 3-4 μερίδες λαχανικών, 2-3 μερίδες φρούτων, 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα, τυρί γιαούρτι), 1 χούφτα ξηρών καρπών.
  • Να προτιμάς προϊόντα ολικής άλεσης (Ψωμί, δημητριακά, αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά).
  • Πίνε πολύ νερό, φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη, πράσινο τσάι και ημιαποβουτυρωμένο γάλα.

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More