Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις δικές σας διατροφικές απορίες…

Μήπως είναι αυτά τα δύο κιλάκια που σε ταλαιπωρούν; Μήπως ο μεταβολισμός σου δεν λειτουργεί κανονικά; Μήπως έχεις κοιλίτσα; Αν έχεις κι εσύ διατροφικές απορίες μπορείς να στείλεις την ερώτησή σου στις ειδικές φόρμες του TLIFE και να διαβάσεις την απάντηση από την ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη…

Ερώτηση
Είμαι 19 ετών, έχω ύψος 1.60μ. και είμαι 55 κιλά. Ένα χρόνο πριν, κατά την περίοδο των πανελλαδικών έχασα 10 κιλά μέσα σε έξι μήνες, κάνοντας σωστή διατροφή. Φέτος όμως, λόγω της φοιτητικής ζωής και επειδή τις περισσότρες ώρες είμαι εκτός σπιτιού, έχω πάρει 2 κιλά (με τη διατροφή είχα φτάσει στα 53 κιλά) και δυσκολεύομαι να τα χάσω. Επίσης, έχω πρόβλημα με το λίπος γύρω από την κοιλιά μου. Δεν είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα αλλά με ενοχλεί. Τι να κάνω;
Βασιλική

Απάντηση
Τα κιλά τα οποία έχεις αναλογικά με την ηλικία σου και το ύψος σου είναι ικανοποιητικά. Κρίνω σημαντικό να μπεις στη διαδικασία να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό και να ελέγξεις τη σύσταση του σώματός σου. Σε περίπτωση που το ποσοστό λιπώδους μάζας είναι αυξημένο να ξεκινήσεις μια ήπια υποθερμιδική διατροφή με σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών, κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πρόγραμμά σου ώστε να μειώσεις το συνολικό λίπος του σώματός σου. Σίγουρα με τον τρόπο αυτό το λίπος που είναι συσσωρευμένο στην κοιλιά σου θα μειωθεί και θα νιώθεις καλύτερα. Οργάνωσε την καθημερινότητά σου ώστε να έχεις τακτική φυσική δραστηριότητα και δούλεψε με το γυμναστή σου τους μύες της κοιλιάς.
Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 37 χρόνων, έχω ύψος 1,62 και είμαι 86 κιλά! Δοκίμασα να κάνω τη δίαιτα Orac. Στον πρώτο μήνα είχα χάσει 4 κιλά και ενθουσιάστηκα. Μετά όμως στις επόμενες τρεις εβδομάδες έβαλα ένα κιλό και σταμάτησα να χάνω. Η δίαιτά σας είναι ωραία. Καθόλου στερητική, αλλά εγώ που πρέπει να χάσω καμιά εικοσαριά τουλάχιστον κιλά, τι πρέπει να κάνω; Παρακαλώ βοηθήστε με, τουλάχιστον να χάσω καμιά δεκαριά. Ποιο είναι το σωστό χρονικό διάστημα για να τα χάσω; Μπορώ να ακολουθήσω τη δίαιτα Orac για τρεις μήνες; Θα χάσω κιλά;
Δήμητρα

Aπάντηση
Καταρχάς, με βάση το δείκτη μάζας σώματός σου (ΔΜΣ 32,8 kg/m2) κατατάσσεσαι σε υπέρβαρο επίπεδο, οπότε όντως θα ήταν σκόπιμο να χάσεις κάποια κιλά. Το πόσο γρήγορα θα χαθούν αυτά δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά σου, αλλά το να αλλάξεις τρόπο διατροφής και να τον διατηρήσεις σε βάθος χρόνου. Η δίαιτα Οrac που ακολουθείς είναι εξαιρετική, δεν σου δημιουργεί σύνδρομο στέρησης αφού περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και σου εξασφαλίζει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να μην ατονήσει ο οργανισμός σου. Μην ξεχνάς όμως ότι ο μεταβολισμός και οι ανάγκες του καθενός είναι πάρα πολύ διαφορετικές. Θα ήταν καλό να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό και να του ζητήσεις να σου βγάλει ένα διατροφολόγιο στα μέτρα σου με συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές μονάδες που θα εκτιμήσει με βάση το προφίλ σου. Εάν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα κράτησε το βασικό πλάνο της δίαιτας Orac που έχεις και μείωσε τις ποσότητες κατά το 1/3.
Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλημέρα σας! Είμαι 28 ετών με ύψος 1,68 και βάρος 62 κιλά. Πριν από λίγους μήνες γέννησα ένα κοριτσάκι κι από τότε ο μεταβολισμός μου έχει κολλήσει. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης έκανα διαβήτη κύησης και πήρα μόνο 8 κιλά, τα οποία έχασα αμέσως. Έφτασα 59 κιλά επειδή δεν έτρωγα, λόγω επιλόχειας κατάθλιψης. Μόλις ξεκίνησα να τρώω κανονικές ποσότητες πήρα αμέσως αυτά τα τρία κιλά, τα οποία δεν μπορώ να χάσω πλέον. Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος και πως μπορώ να ενεργοποιήσω το μεταβολισμό μου;
Φαίη

Aπάντηση
Καταρχήν θα σε συμβούλευα να κάνεις γενικές εξετάσεις αίματος, βιοχημικές και να ελέγξεις το θυρεοειδή σου. Εφόσον όλα είναι καλά ξεκίνησε να εφαρμόζεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο όπως αυτό της δίαιτας Orac, Κατανάλωσε 2 λίτρα υγρών την ημέρα και οργάνωσε την καθημερινότητά σου ώστε να έχεις τακτική φυσική δραστηριότητα. Απευθύνσου σε έναν κλινικό διατροφολόγο που θα σου κάνει ανάλυση σύστασης σώματος, στη συνέχεια θα σου υποδείξει το ιδανικό ποσοστό λίπους και βάρους που θα πρέπει να έχεις στο σώμα σου, με αποτέλεσμα να μπορεί να σου υποδείξει με ασφάλεια τα ιδανικά επίπεδα βάρους. Εξάλλου ακόμη και τώρα το βάρος σου θεωρείται φυσιολογικό (ΔΜΣ = 21,9kg/m2).
Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Κάνω δίαιτα περίπου 2 μήνες και δεν έχω χάσει ούτε 300 γραμμάρια. Επισκέφτηκα ενδοκρινολόγο και μου είπε ότι είναι ψυχολογικό. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Είμαι 1,60 και 76 κιλά. Ξέχασα να γράψω την ηλικία μου. Ειμαι 43 χρόνων, παντρεμένη και με δύο παιδιά. Ευχαριστώ πολύ.
Toula

Απάντηση
Πράγματι αν είσαι ιδιαίτερα πιεσμένη όπως εκτίμησε ο γιατρός σου θα πρέπει να διαχειριστείς αυτό το άγχος και την πίεση σου για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν στη συνέχεια το θέμα δεν είναι ψυχολογικό έλεγξε το βασικό σου μεταβολισμό. Απευθύνσου σε ένα κλινικό διατροφολόγο που έχει τη δυνατότητα να σου τον μετρήσει και αν πράγματι έχεις χαμηλό μεταβολισμό χρειάζεσαι ειδική διατροφική παρέμβαση. Αν πάλι ο μεταβολισμός αποδειχτεί ότι είναι ικανοποιητικός μάλλον κάνεις κάποια σφάλματα στην προσπάθειά σου. Σου προτείνω να κρατήσεις επίσης ένα ημερολόγιο που θα καταγράφεις τι καταναλώνεις ολόκληρη την ημέρα, τις ώρες κατανάλωσης και τον τρόπο που μαγείρεψες τα γεύματα και να τα συζητήσεις με κάποιον ειδικό.
Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 16 ετών, έχω ύψος 1,58 και είμαι 63 κιλά. Θα ήθελα να χάσω τουλάχιστον 5 κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν είναι δυνατόν. Τον τελευταίο καιρό όμως απείχα από την γυμναστική λόγω κάποιων προβλημάτων. Τι δίαιτα θα μπορούσα να ακολουθήσω -μαζί με την κατάλληλη άσκηση φυσικά- ώστε να έχω ένα επιθυμητό αποτέλεσμα;
Τζίνα

Απάντηση
Eίσαι σε ηλικία όπου το σώμα σου ακόμα δεν ολοκληρώθηκε, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το να ακολουθήσεις μια δίαιτα για να χάσεις γρήγορα τα κιλά που σε προβληματίζουν είναι λάθος και θα σε οδηγήσουν μελλοντικά μπροστά σε ένα πλήθος προβλημάτων και διαταραχών. Ακολούθησε τη διατροφή Orac και αύξησε πολύ τη φυσική σου δραστηριότητα. Έτσι θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να ρισκάρεις την υγεία σου.
Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 22 ετών με ύψος 1,74 και 66 κιλά. Προσπαθώ να χάσω 3-4 κιλά, αλλά η ζυγαριά κολλάει συνεχώς στα 65 με αποτέλεσμα να απογοητεύομαι και να σταματώ. Σε γενικές γραμμές τρώω υγιεινά, φροντίζω κάθε 3-4 ώρες να τρώω, φτιάχνω συνήθως τα σνακ και τα φρούτα μου από το σπίτι και τα έχω μαζί μου όλη τη μέρα. Λόγω έλλειψης χρόνου κάνω γυμναστική 2-3 φορές την εβδομάδα από μία ώρα. Δυστυχώς όμως ενώ προσέχω και μειώνω τις θερμίδες μου δεν μπορώ να αδυνατίσω. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω; Ή μήπως κάνω κάτι λάθος; Υπάρχει γρήγορος και υγιεινός τρόπος να χάσω αυτά τα κιλά; Σας ευχαριστώ πολύ!
Nia

Απάντηση
Επειδή το βάρος σας είναι κοντά στο ιδανικό σας βάρος, τα κιλά αυτά είναι πιο δύσκολο να χαθούν. Επίσης, καλό είναι να κάνετε λιπομέτρηση να δείτε αν έχετε χάσει λίπος και επειδή αυξήθηκε η μυϊκή σας μάζα, έχετε κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα η ζυγαριά να μην δείχνει λιγότερο. Φροντίστε να ακολουθείτε εβδομαδιαία 200 λεπτά άσκησης, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Πίνετε πολλά υγρά, πράσινο τσάι, μειώστε την πρόσληψη αλατιού, συνεχίστε τη συχνότητα γευμάτων και σύντομα θα φτάσετε στο στόχο σας.
Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμα 18 χρόνων, έχω ύψος 1,64 και είμαι 63 κιλά. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσα κιλά πρέπει να χάσω για να έχω ιδανικό βάρος και για να φύγει η κοιλίτσα μιας και το περισσότερο λίπος συσσωρεύεται σε αυτήν την περιοχή με αποτέλεσμα μόλις πάρω 1-2 κιλά να φαίνεται άσχημο. Ευχαριστώ!
Στέλλα

Απάντηση
To κατώτατο ιδανικό σας βάρους είναι τα 59 κιλά. Μερικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να μειώσεις το κοιλιακό λίπος είναι να κάνεις: μικρά και συχνά γεύματα, να μην παραλείπεις το πρωινό σου, να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και να προτιμάς τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Να καταναλώνεις 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών (με μειωμένα λιπαρά) την ημέρα, να καταναλώνεις επίσης 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρια και 1-2 φορές όσπρια. Τέλος, μην ξεχνάς να πίνεις καθημερινά 3 ποτήρια πράσινο τσάι που ενισχύει το μεταβολισμό και μειώνει το κοιλιακό λίπος. Φυσικά πρέπει να αυξήσεις και τη φυσική σου δραστηριότητα.
Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλημέρα! Είμαι 27 ετών, έχω ύψος 1,59 και ζυγίζω 59 κιλά. Θα ήθελα να ξέρω ποιο είναι το ιδανικό βάρος που πρέπει να έχω και επίσης επειδή παντρεύομαι τον άλλο μήνα να μου πείτε έναν τρόπο να χάσω τα κιλά που πρέπει. Ευχαριστώ!
Τάνια

Απάντηση
To κατώτατο ιδανικό σας βάρους είναι τα 54 κιλά. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια συστηματικότητα στα γεύματά σας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά (5-7 μερίδες ημερησίως), την επαρκή πρόσληψη υγρών καθημερινά (2-3 λίτρα ημερησίως) και τον περιορισμό λιπαρών, γλυκών και αλκοόλ. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά όλες τις ομάδες τροφίμων και να εντάξετε φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας.
Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More