Ζωή: “Έχω τοπικό πάχος στην κοιλιά και θέλω να χάσω 3 κιλά. Τι μου προτείνετε για να τα καταφέρω;”

Ερώτηση
Γεια σας είμαι 17 χρόνων, έχω ύψος 1.53 και ζυγίζω 53 κιλά. Έχω τοπικό πάχος στην κοιλιά και θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: Κάνω ποδήλατο 2-3 φορές την εβδομάδα για περίπου μισή ώρα. Επιπλέον περπατάω καθημερινά για περίπου 10-15 λεπτά, αρκούν; Αν όχι τι μου προτείνετε; Πίνω 8-10 ποτήρια νερό, αποφεύγω τα γλυκά (όσο μπορώ γιατί είναι η αδυναμία μου), δεν τρώω καθόλου ψωμί, τρώω για ένα από τα σνακ μου καρότο και τρώω αρκετά φρούτα και λαχανικά. Τέλος μπορώ να πίνω αναψυκτικά light κάθε Κυριακή ή παχαίνουν; Με τα παραπάνω θα καταφέρω να χάσω 3 κιλά σε 2 μήνες; Αν όχι τι μου προτείνετε;
Ζωή

Απάντηση
Αγαπητή Ζωή,
Σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ = 22,6kg/m2), το σωματικό σου βάρος είναι φυσιολογικό. Αν θες να βελτιώσεις την κατανομή λίπους στην περιοχή της κοιλιάς καλό είναι να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες:

-Πίνε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.
-Προτίμησε τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως).
-Κατανάλωνε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί).
-Κατανάλωνε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
-Κατανάλωνε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, δύο θρεπτικά στοιχεία που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μην ξεχνάς πως σε όποιον σωματότυπο και αν ανήκεις να ακολουθείς τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνουν:
-Μικρά και συχνά γεύματα.
-Καθημερινή λήψη πρωινού.
-Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες.
-Αυξημένη πρόσληψη υγρών: νερό, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι (8-10 ποτήρια καθημερινά).
-Συστηματική φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά καθημερινά είναι αρκετά).

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

And More