ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Γιατί μένεις στα ίδια κιλά ενώ προσέχεις αυστηρά τη διατροφή σου; Ποιες τροφές πρέπει να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου για να έχεις γρηγορότερα αποτελέσματα; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική ομάδα διαιτολόγων του, λαμβάνουν τις ερωτήσεις που στέλνεις και φροντίζουν να σου δώσουν την απάντηση που αναζητάς.

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 17 χρόνων, έχω ύψος 1.73 και βάρος 75 κιλά. Χρόνια έκανα διάφορα αθλήματα και είμαι πολύ γυμνασμένη (όλοι μου λένε ότι φαίνομαι 60 κιλά). Ωστόσο ο μεταβολισμός μου είναι πολύ κακός και χάνω πολύ αργά βάρος. Τι πρέπει να κάνω για να χάσω γρήγορα βάρος από τους γοφούς και να φύγουν τα ψωμάκια;

Απάντηση
Αγαπητή,
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του βάρους και του ύψους σου ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου είναι 25,1 και σε κατατάσσει οριακά στην κατηγορία του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους. Ένα ιδανικό βάρος για σένα προσδιορίζεται περίπου στα 67-68 κιλά, συνυπολογίζοντας το ότι είσαι πολύ γυμνασμένη οπότε μεγάλο ποσοστό του βάρους σου είναι μυϊκή μάζα. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι η φυσιολογική απώλεια σωματικού βάρους προσδιορίζεται στα 2-4 κιλά το μήνα.
Για να πετύχεις τη μείωση του βάρους-λίπους από το σώμα σου πρέπει να δώσεις έμφαση στις εξής οδηγίες:
• Συχνά και μικρά γεύματα τα οποία θα βοηθήσουν και στη βελτίωση του μεταβολισμού σου
• Καλό πρωινό (πχ. 1 ποτήρι Γάλα 1,5% με Δημητριακά ολικής και ανάλατους ξηρούς καρπούς)
• 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών εποχής καθημερινά
• Κατανάλωση ψαριού 1-2 φορές εβδομαδιαίως
• Αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, πράσινο τσάι, ελληνικός/στιγμιαίος καφές, ροφήματα κρόκου Κοζάνης)
• Να προτιμάς τα τρόφιμα ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο)
• 2 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά
Καλή επιτυχία!!!

Ερώτηση
Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν οι θερμίδες που αναγράφονται στις συσκευασίες των κατεψυγμένων προϊόντων π.χ ψάρια, αναφέρονται σε μερίδες μαγειρεμένου ή ωμού προϊόντος.
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
Αγαπητή,
Οι θερμίδες που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων (όχι μόνο των κατεψυγμένων) αναφέρονται στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας 100 γραμμάρια ή 1 μερίδα από το εν λόγω προϊόν σε όποια μορφή και αν αυτό καταναλώνεται.

Ερώτηση
Ένα ποτήρι νερό το πρωί με μισό λεμόνι σε βοηθά να χάσεις κιλά στην κοιλιά ή είναι μύθος;

Απάντηση
Αγαπητή,
Καλό θα ήταν η κατανάλωση του νερού με το λεμόνι να γίνεται αφού πάρετε το πρωινό σας καθώς η οξύτητα του λεμονιού μπορεί να προκαλέσει ενόχληση σε άδειο στομάχι ή ακόμα και διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου. Γενικά είναι ένας καλός τρόπος τόσο για την ενυδάτωση όσο και για τον εφοδιασμό του οργανισμού σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C (αν και μιλώντας για μισό λεμόνι η περιεκτικότητά του στα παραπάνω δεν είναι μεγάλη). Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι το νερό με το λεμόνι είναι «λιποδιαλύτης». Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, δε σας προσφέρει κάτι παραπάνω από ότι θα σας προσέφερε ένας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού ή 1 ποτήρι νερό με πορτοκάλι ή μανταρίνι.

Ερώτηση
Είμαι 36 ετών και είμαι 57 κιλά. Έχω ύψος 1,55 και επειδή δουλεύω 15 με 17 ώρες την ημέρα έχουν πρηστεί πολύ τα πόδια μου. Εδώ και ένα χρόνο έχω πάρει 5 κιλά τα οποία δεν μπορώ να τα χάσω. Μπορείτε να μου δώσετε μια λύση;
Judi

Απάντηση
Αγαπητή Judi,
Εφόσον νιώθεις τα πόδια σου πρησμένα σίγουρα ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα 5 κιλά είναι κατακράτηση υγρών. Για να διώξεις, λοιπόν, αυτή την κατακράτηση θα πρέπει να αυξήσεις σημαντικά την κατανάλωση υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας (νερό, πράσινο τσάι, ελληνικός/στιγμιαίος καφές, ροφήματα κρόκου Κοζάνης, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη).
Επιπλέον σιγουρέψου ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνεις 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών, τα οποία εκτός από πολύτιμα μικροσυστατικά θα σε εφοδιάσουν και με αρκετά μεγάλες ποσότητες υγρών βοηθώντας έτσι την ενυδάτωσή σου και κατ’επέκταση στην απομάκρυνση της κατακράτησης.


Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 45 χρονών με 163εκ. ύψος και 70 κιλά βάρος. Διαβάζω τις συμβουλές και τα διαιτολόγια που δίνετε κατά καιρούς και πήρα και το βιβλίο της νέας διατροφής ORAC. Επειδή όμως έχω αφαιρέσει τη χολή μου πριν από 10 χρόνια έχω καταλάβει ότι όταν αυξήσω τα λαχανικά και τα φρούτα για πολλές μέρες συνεχόμενα έχω πρόβλημα με το στομάχι και το έντερο (φουσκώματα) με συνέπεια να μην έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν μπορείτε να με συμβουλεύσετε πώς μπορώ να κάνω υγιεινή διατροφή χωρίς να επιβαρύνω την υγεία μου. Ευχαριστώ
Ρούλα

Απάντηση
Αγαπητή Ρούλα,
Αυτό το οποίο θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην αποφυγή και μείωση της κοιλιακής διάτασης που αναφέρετε είναι η κατανάλωση των φρούτων χωρίς φλούδα και σπόρια ή σε μορφή χυμών. Επιπλέον, η κατανάλωση λαχανικών θα είναι καλύτερα ανεκτή σε βραστή μορφή. Καλό επίσης θα ήταν τα λαχανικά να καταναλώνονται μετά το γεύμα σας. Εφαρμόστε τις παραπάνω αλλαγές και διατηρήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στις προβλεπόμενες μερίδες οι οποίες ανέρχονται σε 5-6 συνολικές μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Γενικά, αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών και τηγανιτών τροφίμων τα οποία θα σας επιβαρύνουν.


Ερώτηση
Είμαι 47 χρόνων, 1.50 ύψος και 82 κιλά. Πώς μπορώ να χάσω το βάρος μου; Είμαι σε απόγνωση!Φυσικά με οικονομικό τρόπο…
Πολυξένη

Απάντηση
Αγαπητή Πολυξένη,
Αξιολογώντας το ύψος και το βάρος σου, ο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) σου είναι 36,4 και σε κατατάσσει στην κατηγορία της δευτέρου βαθμού παχυσαρκίας. Επιπλέον, το ιδανικό βάρος για εσένα προσδιορίζεται περίπου στα 55 κιλά.
Για να επιτύχεις μία καλή μείωση του βάρους σου θα πρέπει να ακολουθείς τις εξής οδηγίες :
• Συχνά και μικρά γεύματα
• Κατανάλωση φαγητών από όλες τις ομάδες τροφίμων
• 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών(χαμηλών σε λιπαρά) καθημερινά
• 2 μερίδες ψαριού εβδομαδιαία
• 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών εποχής καθημερινά
• Καλή ενυδάτωση του οργανισμού με άφθονη ποσότητα νερού αλλά και πράσινου τσαγιού καθημερινά
• Κατανάλωση άπαχων κρεάτων
• 2 μερίδες οσπρίων-λαδερών εβδομαδιαία
• Τρόφιμα ολικής άλεσης
• Αποφυγή αναψυκτικών με ζάχαρη, σφολιατοειδών, τηγανιτών τροφίμων, γλυκών
• Μείωση αλατιού για την αποφυγή κατακρατήσεων
Καλή επιτυχία!


Ερώτηση
Έχω δοκιμάσει πολλές δίαιτες με προσωρινό αποτέλεσμα. Η υγεία μου (οστεοαρθρίτιδα) δεν επιτρέπει άσκηση. Τι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ από τα κιλά μου;
Ευχαριστώ

Απάντηση
Αγαπητή,
Εφόσον δεν αναφέρετε το βάρος και το ύψος σας δεν μπορεί να γίνει σωστός προσδιορισμός της σωματικής σας κατάστασης.
Κάποιες γενικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι οι παρακάτω:
• Ισορροπημένη διατροφή με 4-5 γεύματα ημερησίως
• Επαρκής πρόσληψη υγρών
• Κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Λόγω οστεοαρθρίτιδας προτιμήστε την κατανάλωση μικρών ψαριών τα οποία καταναλώνονται με το κόκαλο (πχ γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα).
• 3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών καθημερινά
• Κατανάλωση ωμών ή βραστών λαχανικών με κάθε σας γεύμα
• Αποφυγή λιπαρών τροφών και γλυκών
• Προτιμήστε ως σνακ την κατανάλωση φρούτων εποχής με μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς • Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως
• 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι
• Αποφύγετε τα τσιμπολογήματα
Μην ξεχνάτε ότι οι παραπάνω αλλαγές θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να γίνουν τρόπος ζωής για εσάς ούτως ώστε η μείωση του βάρους σας να συντηρηθεί. Καλή επιτυχία!

Μάνθα Κασκάνη
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

/

And More