ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να απαλλαγείς από τα παραπάνω κιλά χωρίς αποτέλεσμα; Είναι κάτι που κάνεις λάθος στη δίαιτά σου ή τη διατροφή σου; Πριν απογοητευτείς για τα “άτιμα” γονίδιά σου, άφησε τους ειδικούς να σου προτείνουν λύσεις. Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του είναι εδώ για να δώσουν απαντήσεις σε όλες σου τις ερωτήσεις.



Ερώτηση
Γεια σας. Με λένε Δήμητρα, είμαι 15 ετών και έχω πρόβλημα στο να παίρνω γρήγορα βάρος αλλά και στο να χάνω. Συνήθως όταν παίρνω βάρος παίρνω στην περιφέρεια και στους γλουτούς με αποτέλεσμα να έχω ραγάδες.Έχω ύψος 1.58, είμαι 53 κιλά και θέλω να χάσω από εκεί και δεν ξέρω πώς. Τι προτείνετε;

Απάντηση
Αγαπητή μου Δήμητρα,
Άτομα που συσσωρεύουν κυρίως λίπος στους γοφούς, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα. Εφαρμόζοντας βέβαια μια ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να δώσουν έμφαση στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τοξικές ουσίες που συσσωρεύουν το λίπος και προκαλούν κυτταρίτιδα. Εδώ λοιπόν εστιάζουμε ενυδάτωση και αντιοξειδωτικά.
– Πίνε 1,5lt νερό ημερησίως. Βοηθάει στη διάσπαση του λίπους και κατ’ επέκταση στην αποβολή τοξικών ουσιών. Ταυτόχρονα μας κρατάει ενυδατωμένους αλλά και κορεσμένους.
– Κατανάλωνε πολλές φυτικές ίνες. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου με τακτικές κενώσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα στην αποβολή των τοξικών ουσιών. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, βρώμη και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
– Πίνε 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη) καθημερινά. Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη μείωση των ελεύθερων ριζών. Αυτές ευθύνονται για την οξείδωση του οργανισμού και μειώνουν την κυτταρίτιδα. Οι κατεχίνες, που βρίσκονται πλούσιες στο τσάι, αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό.
– Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το κακάο, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θα βελτιώσει κι αυτό με τη σειρά του τον μεταβολισμό. Πίνε λοιπόν ένα φλιτζάνι κακάο ημερησίως χωρίς ζάχαρη και γάλα ή τρώγε 30 γρ μαύρη σοκολάτα.
– Λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού άρα και στην αποβολή περιττών υγρών.
– Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα με 30 λεπτά αερόβια άσκηση καθημερινά και σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις για γοφούς.
– Επίλεξε λοιπόν αυτό που σου ταιριάζει σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή, έχε υπομονή και επιμονή και θα καταφέρεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 18 ετών και τα τελευταία 2 χρόνια λόγω αυξημένων μαθητικών υποχρεώσεων έχω παραμελήσει αρκετά τη διατροφή μου αλλά και τη σωματική άσκηση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχω αυξήσει σημαντικά το σωματικό βάρος και να είμαι αρκετά παχουλή. Έχω ύψος περίπου 1.67 αλλά φοβάμαι να ζυγιστώ. Πιστεύω όμως ότι δυστυχώς το βάρος μου πλησιάζει τα 95 κιλά. Θέλω να ξεκινήσω άμεσα να χάσω τα περιττά κιλά. Θα ήθελα να μου προτείνετε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής ώστε να απαλλαχθώ από αυτή την εικόνα μου, που μεταξύ άλλων με αγχώνει πολύ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
Αγαπητή μου,
Ο συνδυασμός διατροφή και άσκηση είναι ο ιδανικός για να επιστρέψεις στα επίπεδα που ήσουν πριν 2 χρόνια, όπως αναφέρεις. Μια ισορροπημένη διατροφή, που θα σε βοηθήσει να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου και να γίνονται σωστές καύσεις, περιλαμβάνει αρχικά, τα μικρά και συχνά γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό και 2-3 snack ενδιάμεσα). Αν τρώμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βελτιώνουμε τον μεταβολισμό μας. Επιπλέον, φρόντισε να υπάρχουν μέσα στην ημέρα σου 2 μερίδες γαλακτοκομικών και 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα προϊόντα σου να είναι κυρίως ολικής άλεσης και να καταναλώνεις τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων έτσι ώστε να είναι θρεπτικά ισορροπημένη. Τέλος να μη παραλείπεις να πίνεις τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό και 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά.

Ερώτηση
Θέλω τα καλύτερα πεπτικά ένζυμα για την κατακεκλιμένη μητέρα μου. Είναι 84 ετών.

Απάντηση
Ακόμα κι αν τρέφεται με μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να μην απορροφούνται σημαντικά λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά και αμινοξέα που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί με την ηλικία, βιώνουμε μια μείωση της παραγωγής των ενζύμων στο σώμα μας, που τα παράγει για να σπάσει τα τρόφιμα σε απορροφήσιμα θρεπτικά συστατικά. Ευτυχώς, οι μελέτες δείχνουν ότι αν συμπληρώσουμε τη διατροφή μας με το σωστό μείγμα πεπτικών ενζύμων, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να λάβουν τα δέοντα μέτρα για να διατηρήσουν την υγεία του πεπτικού τους συστήματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερη πέψη, λιγότερες κοιλιακές διαταραχές και μεγαλύτερη αφομοίωση των ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Κ , D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, είναι καλό να επικοινωνήσετε με το θεράποντα γιατρό για το αν πραγματικά χρειάζεται η μητέρα σας κάτι τέτοιο και αν συμφωνήσει να σας συστήσει αυτός εκείνα που δεν θα αλληλεπιδρούν αρνητικά με την ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει η μητέρα σας.


Ερώτηση
Καλησπέρα. Επειδή έχω δυσανεξία στο γάλα και δεν τρώω σολομό, πώς μπορώ να τα αντικαταστήσω;

Απάντηση
Αγαπητή/έ μου,
Όπως καταλαβαίνω, προφανώς έχεις δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Μπορείς να δοκιμάσεις δύο ειδών γάλακτος, το γάλα βρώμης και το γάλα αμυγδάλου.

ΓΑΛΑ ΒΡΩΜΗΣ: Η βρώμη περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών σε σχέση με άλλα σιτηρά έτσι και το γάλα της είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά και βιταμίνης Α. Ωστόσο, δεν περιέχει χοληστερίνη ούτε λακτόζη, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο γάλα κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα.

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ: Είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και βιταμίνη Ε. Η γεύση του μας είναι οικεία και η υφή του είναι κρεμώδης. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο πρωινό μας γεύμα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μέταλλα (π.χ. σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο) και περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες. Από την άλλη, δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερίνη, γλουτένη, ζάχαρη και αλάτι.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΓΑΛΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Όσον αφορά στο σολομό, μπορείς να τον αντικαταστήσεις με τα ακόλουθα τρόφιμα, τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε ω-λιπαρά:
Λιναρόσπορος
Καρύδια
Σκουμπρί
Σαρδέλες σε λάδι
Τόνος ψάρι
Πέρκα
Γαρίδες
Λυθρίνι
Χταπόδι
Μπακαλιάρος
Φιστίκια Αιγίνης
Σουσάμι ψημένο
Ταχίνι

Ερώτηση
Πριν από 8 μήνες ανακάλυψα ότι έχω έναν όζο στον θυρεοειδή με αποτέλεσμα να επηρεάσει τους δείκτες και να παρουσιάσω υπερθυρεοειδισμό. Και ενώ κάνω κανονικά τη φαρμακευτική μου αγωγή και το έχω ρυθμίσει, αδυνατώ να χάσω κιλά. Αν και έχω διαβάσει ότι στον υπερθυρεοειδή χάνεις κιλά, εγώ έχω βάλει 12! Εδώ και 5 μήνες ακολουθώ υγιεινή διατροφή και όμως καμία διαφορά. Τι πρέπει να κάνω; Πρέπει μήπως να κάνω κι άλλες εξετάσεις;
Ιωάννα

Απάντηση
Αγαπητή Ιωάννα
Αφού είναι ρυθμισμένος ο θυρεοειδής σου, μπορείς να κάνεις μια εξέταση καμπύλης σακχάρου που επηρεάζει την απώλεια βάρους. Από κει και πέρα οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν τον μεταβολισμό σου και εσένα να διαπιστώσεις τυχόν λάθη που κάνεις στη καθημερινότητά σου:
– Μη μένεις ποτέ νηστική για περισσότερο από 3-4 ώρες.
– Απόφυγε τους απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη) που προκαλούν υπερέκκριση ινσουλίνης. – – Αντικατάστησε τα με καστανό ρύζι, καστανή ζάχαρη, ψωμί ολικής καθώς και ζυμαρικά ολικής άλεσης.
– Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που προκαλούν τον κορεσμό, όπως είναι το αυγό, ψάρι, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο.
– Μη ξεχνάς ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποβάλλουν το λίπος από τα κόπρανα, ενυδατώνουν τον οργανισμό και αυτό βοηθάει στον καλύτερο μεταβολισμό.
– Μια αερόβια άσκηση 30 λεπτών θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στις καύσεις του λίπους.
– Πίνε 1,5lt νερό ημερησίως. Βοηθάει στη διάσπαση του λίπους και κατ’ επέκταση στην αποβολή τοξικών ουσιών. Ταυτόχρονα μας κρατάει ενυδατωμένους αλλά και κορεσμένους.
– Πίνε 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη) καθημερινά.
– Πίνε κακάο, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θα βελτιώσει κι αυτό με τη σειρά του τον μεταβολισμό.
– Λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού άρα και στην αποβολή περιττών υγρών.

Ερώτηση
Τι διατροφή και τι είδους γυμναστική μου προτείνετε; Ευχαριστώ!
Χριστίνα

Απάντηση
Αγαπητή Χριστίνα,
Ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής μαζί με άσκηση είναι το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις για την μείωση του σωματικού σου λίπος.
– Όσον αφορά στην άσκηση προτίμησε την αερόβια που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό (διάδρομος, ποδήλατο, κολύμπι, περπάτημα), τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα από 30′ – 45′ λεπτά τη φορά.
– Όσον αφορά στη διατροφή προσπάθησε να ακολουθήσεις μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη προτιμώντας προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο), πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο ή ψάρι και όσπρια.
– Πιες καθημερινά πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες και προσπάθησε να κάνεις μικρά συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσεις το μεταβολισμό σου υψηλό.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

And More