“Έχω δυσανεξία στο γάλα και δεν τρώω σολομό, πώς μπορώ να τα αντικαταστήσω;”

Ερώτηση
Καλησπέρα. Επειδή έχω δυσανεξία στο γάλα και δεν τρώω σολομό, πώς μπορώ να τα αντικαταστήσω;

Απάντηση
Αγαπητή/έ μου,
Όπως καταλαβαίνω, προφανώς έχεις δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Μπορείς να δοκιμάσεις δύο ειδών γάλακτος, το γάλα βρώμης και το γάλα αμυγδάλου.

ΓΑΛΑ ΒΡΩΜΗΣ: Η βρώμη περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών σε σχέση με άλλα σιτηρά έτσι και το γάλα της είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά και βιταμίνης Α. Ωστόσο, δεν περιέχει χοληστερίνη ούτε λακτόζη, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο γάλα κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα.

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ: Είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και βιταμίνη Ε. Η γεύση του μας είναι οικεία και η υφή του είναι κρεμώδης. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο πρωινό μας γεύμα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μέταλλα (π.χ. σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο) και περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες. Από την άλλη, δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερίνη, γλουτένη, ζάχαρη και αλάτι.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΓΑΛΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Όσον αφορά στο σολομό, μπορείς να τον αντικαταστήσεις με τα ακόλουθα τρόφιμα, τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε ω-λιπαρά:
Λιναρόσπορος
Καρύδια
Σκουμπρί
Σαρδέλες σε λάδι
Τόνος ψάρι
Πέρκα
Γαρίδες
Λυθρίνι
Χταπόδι
Μπακαλιάρος
Φιστίκια Αιγίνης
Σουσάμι ψημένο
Ταχίνι

Αθηνά Ρούντου
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

And More