Νάντια: ”Έχω κόψει το τσιγάρο εδώ και ένα χρόνο. Έχω ξεκινήσει το περπάτημα αλλά δεν βλέπω αποτέλεσμα.”

Ερώτηση
Έχω κόψει το τσιγάρο εδώ και ένα χρόνο. Έχω ξεκινήσει περπάτημα εδώ και 2 μήνες από 45 λεπτά. Δεν βλέπω μεγάλα αποτελέσματα και έτσι μου έρχεται να αρχίσω πάλι το κάπνισμα.

Ευχαριστώ πολύ,
Νάντια

Απάντηση
Αγαπητή Νάντια,
Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συχνά την αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο τα οφέλη για την υγεία είναι σημαντικά. Η ισορροπημένη διατροφή καθώς και η συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελούν συμμάχους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με την καθοδήγηση εμπείρου διαιτολόγου – διατροφολόγου.

Ένταξε στη διατροφή σου άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς παρατηρείται μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα βιταμινών C, E, B12, φολικό οξύ & σεληνίου στους καπνιστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 μόνο τσιγάρο καταστρέφει 100mg βιταμίνης C. Άρα οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τους μη καπνιστές!

Σε περιπτώσεις αισθήματος βουλιμίας λόγω αδράνειας, κατανάλωσε άφθονα λαχανικά όπως καρότα, ντομάτες, αγγούρι, τα οποία αποτελούν θαυμάσια σνακ και δημιουργούν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού.

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση για τις δύσκολες στιγμές.

Πίνε πολύ νερό!

Τέλος, «εκμεταλλεύσου» τη νέα κατάσταση, και αύξησε τη φυσική δραστηριότητα. Έτσι διατηρείς τη φόρμα σου, αλλά και αυξάνεις το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να εξισορροπείς την μείωσή του που οφείλεται στη διακοπή του καπνίσματος.

Ευθυμία Δέδε
Κλινικός διατροφολόγος – διαιτολόγος ΒSc

And More