Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Πώς θα χάσεις τα κιλά που σε ταλαιπωρούν; Πώς θα βελτιώσεις τη διατροφή και την υγεία σου; Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης μαζί με την επιστημονική του ομάδα απαντούν στις ερωτήσεις που στέλνεις.


Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 15 ετών, ζυγίζω 49 κιλά και έχω ύψος 1.56! Θα ήθελα να χάσω άλλα δύο κιλά! Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι;
Γωγώ

Απάντηση
Αγαπητή Γωγώ,
Σύμφωνα με το βάρος σου είσαι στα φυσιολογικά επίπεδα με δείκτη μάζας σώματος 20kg/m2. Θα σου πρότεινα να κάνεις μια συντήρηση των κιλών σου και να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση ώστε να χάσεις λίπος και πόντους. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι λόγω της ηλικίας σου η ανάπτυξή σου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και το να ακολουθήσεις «δίαιτα» υποθερμιδική είναι σοβαρό λάθος εις βάρος της υγείας σου. Τα κιλά αναλογικά με το ύψος σου είναι ικανοποιητικά οπότε φρόντισε να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δώσω για να είσαι υγιής, να έχεις ενέργεια και γρήγορα θα ξεφορτωθείς τα 2 κιλά που θέλεις.

1. Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο με μικρά και συχνά γεύματα, μην παραλείπεις το πρωινό, κατανάλωσε τρόφιμα από όλες τις ομάδες, κατανάλωσε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως.
2. Κατανάλωσε καθημερινά 2 λίτρα υγρών (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα).
3. Το πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά βοηθάει στο μεταβολισμό και στην απώλεια βάρους. Καλό είναι να καταναλώνεις 2-3 φλιτζάνια/ποτήρια καθημερινά.
4. Οργάνωσε την καθημερινότητά σου ώστε να έχεις τακτική φυσική δραστηριότητα.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Γεια σας. Ονομάζομαι Έφη Ιωάννου και είμαι 16 χρονών. Πριν από 2 μήνες ζύγιζα 46 κιλά και τώρα είμαι 52. Έχω ύψος 1.60. Πήγα στον ιατρό διότι εδώ και πολλούς μήνες δεν βλέπω περίοδο και μου έδωσε χάπια. Μου έγραψε να κάνω αναλυτικές εξετάσεις για θυρεοειδή. Όμως με καίει περισσότερο να χάσω τα κιλά που έχω πάρει μέχρι το Πάσχα. Μπορείτε να βοηθήσετε;
Σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
Αγαπητή Έφη,
Το βάρος σου είναι ήδη πολύ χαμηλό. Αυτό σημαίνει ότι και το λίπος σου θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το πιο πιθανό είναι ότι αυτός είναι και ο λόγος της διακοπής της έμμηνου ρύσης σου. Για να επανέλθει θα πρέπει να πάρεις βάρος και όχι να χάσεις όπως επιθυμείς. Καλό θα ήταν να μιλήσεις και με τον γυναικολόγο σου ώστε να κάνεις όποιες εξετάσεις θεωρεί αναγκαίο να γίνουν.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ερώτηση
Είμαι 17 χρονών, 1.75 ύψος και 93 κιλά. Θέλω να χάσω τα περιττά κιλά. Είμαι σε απόγνωση. Θέλω βοήθεια… (Δεν θέλω να πάρω χάπια αδυνατίσματος).
Ελίνα

Απάντηση
Αγαπητή Ελίνα,
Στην ηλικία σου εννοείται πως τα χάπια αδυνατίσματος δεν είναι η λύση διότι δεν είναι μαγικά χάπια, τα οποία θα μας αδυνατίσουν χωρίς κόπο. Παράλληλα, περιέχουν δραστικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά συστήματα του οργανισμού, όπως το κεντρικό νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό κ.ά. Κατά συνέπεια, δεν είναι για όλους, μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες και χορηγούνται αποκλειστικά από γιατρό, ενώ είναι απαραίτητη και η συνεχής ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το βάρος και το ύψος σου και την εξίσωση Hamwi το ιδανικό βάρος σου είναι 68kg, ώστε να τα διατηρήσεις και να λειτουργεί σωστά και ο οργανισμός σου.
Έτσι, φρόντισε στη διατροφή σου να ακολουθείς και να καταναλώνεις συστηματικά τα ακόλουθα:
– Ανά 2,5-3,5 ώρες να υπάρχει κάποιο γεύμα (3 κυρίως και 2 σνάκ οπωσδήποτε)
– Το βραδινό σου να είναι ελαφρύ
– Αυξημένη πρόσληψη υγρών – 10 ποτήρια καθημερινά (νερό, χυμοί, γάλα, τσάι)
– Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο).
– 2 μερίδες γιαούρτι & 1 χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί καθημερινά.
– 3 ποτήρια πράσινο τσάι καθημερινά.
– 30-40 λεπτά περπάτημα καθημερινά.
– Εμπλούτισε την διατροφή σου με πολλά αντιοξειδωτικά
– Το μεσημεριανό σου συνόδεψε το πάντα με σαλάτα

Τέλος πολύ σημαντικός παράγοντας για την απώλεια βάρους και για πολλά άλλα είναι η φυσική δραστηριότητα. Μέσα στην εβδομάδα σου κάνε 3-4 φορές τουλάχιστον από μισή ώρα.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Γεια σας! Με λένε Μαρκέλλα και είμαι 19 χρονών. Είμαι 56 κιλά και έχω 1.60 ύψος. Θέλω να χάσω γύρω στα 6 κιλά και ιδιαίτερα να χάσω από τα μπούτια όπου εκεί παίρνω κιλά και δεν μπορώ με τίποτα να τα χάσω μετά. Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο πλάνο διατροφής για να ακολουθήσω. Ευχαριστώ.

Απάντηση
Αγαπητή Μαρκέλλα,
Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν προσπαθείς να διώχνεις τα κιλά σου γρήγορα, αυτά θα «ξαναέρχονται» γρήγορα και με πιο άσχημο τρόπο (τοπικό πάχος, προβλήματα υγείας λόγω φαινομένου «γιο-γιο»). Άρα θα σου πρότεινα να κάνεις μια διατροφή που θα χάνεις σιγά και σταθερά και αυτό θα σε οδηγήσει στο να μην βάζεις τόσο εύκολα τα κιλά και έτσι θα δεις πάνω στο σώμα σου στα πόσα κιλά θα είσαι ικανοποιημένη.

Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:
– Πολλά και μικρά γεύματα
– Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
– Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
– Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών της εποχής
– Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως
– Να τρως καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς
– Να τρως εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι
– Να αποφεύγεις αναψυκτικά, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα
– Να μειώσεις το αλάτι
– Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα ,πιλάτες ,γιογκα, κολύμπι )

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Καλησπέρα, με λένε Θεοδοσία, είμαι 42 ετών και έχω 4 παιδιά. Εργάζομαι και προσπαθώ να χάσω 10 κιλά. Έχω κάνει κατά καιρούς διατροφές από διαιτολόγους τα έχω χάσει και τα έχω ξανά πάρει. Επειδή έχω κουραστεί από τις διάφορες δίαιτες-διατροφές θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ύψος 1.62 και βάρος 73.700. Γυμνάζομαι 4 φορές τη βδομάδα yoga και TRX. Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν τα γλυκά.
Σας ευχαριστώ περιμένω νέα σας.
Θεοδοσία

Απάντηση
Αγαπητή Θεοδοσία,
Αυτό που πρέπει να κατανοήσεις είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και όχι μια δύσκολη και στερητική περίοδος μέχρι να φτάσεις στο στόχο σου και μετά πάλι να γυρίζεις στις παλιές σου συνήθειες! Αν τηρήσεις τις παρακάτω συμβουλές με συνδυασμό με την άσκηση που κάνεις θα έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και θα φτάσεις σύντομα στο στόχο σου!
-Μικρά και συχνά γεύματα: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βοηθάει στην απώλεια βάρους
– Τρόφιμα από όλες τις ομάδες (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, λαδερά, ψάρι, πουλερικά, κρέας, ελιές)
– Επαρκή πρόσληψη υγρών: Προσπάθησε να καταναλώνεις αρκετά υγρά. Όταν λέμε υγρά δεν εννοούμε μόνο το νερό, στα υγρά συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί, το τσάι, ο ελληνικός, στιγμιαίος καφές, ακόμα και από τα φρούτα και τα λαχανικά προσλαμβάνουμε σημαντικές ποσότητες υγρών.
– Κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής αλέσεως μας προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
– Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
– Περιορισμός λιπαρών: Περιόρισε τα λιπαρά όπως γλυκά, τηγανιτά, λιπαρό κρέας και τυρί. Προτίμησε άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ερώτηση
Υπάρχει τρόπος να χάσω τα κιλά που έχω πάει το τελευταίο τετράμηνο λόγω κλιμακτηρίου;

Απάντηση
Αγαπητή,
Η περίοδος της κλιμακτηρίου για μια γυναίκα είναι αρκετά δύσκολη όσον αφορά το βάρος. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτική με τις επιλογές σας. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να:
1. μειώσετε τις μερίδες του φαγητού σας
2. καταναλώνετε πάντα σαλάτα με το γεύμα σας
3. μην παραλείπετε κανένα γεύμα (5 γεύματα/ημερησίως)
4. μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε απλά σάκχαρα (γλυκά, φρούτα, λευκό ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά) κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως τις βραδινές ώρες
5. μειώσετε την κατανάλωση γλυκών, τηγανιτών και λιπαρών τροφών
6. αυξήσετε την κατανάλωση υγρών και πράσινου τσαγιού
7. εντάξετε στην καθημερινότητα σας την άσκηση με 20΄ περπάτημα ημερησίως τουλάχιστον

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Διαιτολόγος – διατροφολόγος


Ερώτηση
Γεια σας! Λέγομαι Ανδρή. Είμαι 55 ετών και χορτοφάγος. Το πρόβλημα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη. Θα ήθελα να ξέρω τι είδους συμπληρώματα μπορώ να παίρνω εκτός από σίδηρο και φολικό οξύ που ήδη παίρνω. Ένα ακόμα πρόβλημα σημαντικό είναι ότι εδώ και 2 χρόνια δεν πάω τουαλέτα χωρίς βοήθεια.
Ευχαριστώ

Απάντηση
Αγαπητή Ανδρή,
Όσον αφορά στη δυσανοχή στη λακτόζη μπορείτε να προτιμάτε γάλα χωρίς λακτόζη, καθώς επίσης κατσικίσιο γιαούρτι και τυρί, που έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Προκειμένου να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών χωρίς να επιβαρυνθείτε από τη λακτόζη, καλό είναι να προτιμάτε τις ακόλουθες επιλογές: κεφίρ, ξινόγαλο, αριάνη, γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα φουντουκιού, γάλα καρύδας (δεν περιέχουν λακτόζη).

Αν δεν καταναλώνετε τίποτα από τα παραπάνω ίσως θα πρέπει να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου.

Σχετικά με τη δυσανοχή στη γλουτένη είναι καλό να προσέχετε τα εξής: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκλείσει από το διαιτολόγιό του ένα άτομο με δυσανεξία στη γλουτένη είναι το ψωμί. Όλοι οι τύποι ψωμιού & μακαρονιού (λευκά, ολικής αλέσεως, κριθαρένια, σικάλεως) έχουν γλουτένη! Επίσης, κρουασάν, φραντζόλες, ψωμάκια για μπιφτέκια, παξιμάδια, κουλούρια, τυρόπιτες, γκοφρέτες, κράκερ, κριτσίνια, μπισκότα, κέικ και γενικά, όλα τα είδη του αρτοποιείου δεν πρέπει να καταναλώνονται αν δεν έχουν την ειδική ένδειξη «ελεύθερα γλουτένης.

Προϊόντα ελεύθερα γλουτένης: Ευτυχώς για τους «ασθενείς» η βιομηχανία έκανε το θαύμα της και πλέον κυκλοφορεί στην αγορά πληθώρα τροφίμων ελεύθερων γλουτένης. Αλεύρι, μακαρόνια, δημητριακά, ψωμί, φραντζολάκια, παξιμάδια, κράκερ, μπισκότα, γκοφρέτες και κέικ, όλα τα παραπάνω παραγόμενα από αλεύρι πατάτας, καλαμποκιού ή ρυζιού είναι ελεύθερα γλουτένης και ασφαλή! Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρίες στο χώρο των τροφίμων έχουν λανσάρει προϊόντα χωρίς γλουτένη δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους με δυσανεξία στην γλουτένη να διευρύνουν τις επιλογές τους για την επιλογή τέτοιων ειδικών τροφίμων. Για παράδειγμα γνωστή Ιταλική εταιρία στο χώρο των τροφίμων διαθέτει τους τελευταίους μήνες στην αγορά «ζυμαρικά» χωρίς γλουτένη από λευκό και κίτρινο καλαμπόκι και ρύζι. Κάποια δημητριακά προγεύματος που παράγονται από αλεύρι ρυζιού ή καλαμποκιού, μπορεί να είναι ελεύθερα γλουτένης, αλλά θα πρέπει να το αναγράφουν και στην συσκευασία.

Υγιεινά σνακ ελεύθερα γλουτένης: Ένα «πρόβλημα» των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη είναι ότι βρίσκουν δυσκολία στην επιλογή σνακ απ’ έξω. Ακόμα και τρόφιμα που θεωρούνται «αθώα», όπως οι σοκολάτες, τα παγωτά, οι καραμέλες, η κέτσαπ, τα συσκευασμένα τρόφιμα, μπορεί να εμπεριέχουν ίχνη γλουτένης. Ασφαλή σνακ είναι τα ποπ-κορν, οι γκοφρέτες ρυζιού, τα τσιπς από πατάτα ή ρύζι, τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί & τα γιαούρτια.

Άλλη μια βιταμίνη που πολλές φορές φαίνεται να έχουν έλλειψη η χορτοφάγοι είναι η βιταμίνη Β12 την οποία λαμβάνουμε μόνο από το κρέας. Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην ανάπτυξη ερυθρών κυττάρων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, ζαλάδα, απώλεια μνήμης, αλλαγή στη διάθεση και απώλεια όρασης. Αν δεν καταναλώνετε αυγά και γαλακτοκομικά μπορείτε να λαμβάνετε αυτή τη βιταμίνη από εμπλουτισμένα τρόφιμα ή από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Όσον αφορά τη δυσκοιλιότητα, είναι πολύ πιθανό να προέρχεται και από το συμπλήρωμα του σιδήρου. Για να την αντιμετωπίσετε αυξήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εντάξτε στο διαιτολόγιο σας αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα και σύκα. Το μέλι, επίσης, φαίνεται να βοηθάει κάποιους στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε είναι: μήλο, μπανάνα και προσπαθήστε να μην καταναλώνετε συνεχόμενες μέρες μακαρόνια και ρύζι. Λίγο παραπάνω ελαιόλαδο στο φαγητό και τη σαλάτα θα λειτουργούσε, επίσης, θετικά!

Για να μάθετε περισσότερα για τη δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη
κάντε κλικ εδώ

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Διαιτολόγος – διατροφολόγος

And More