Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.07.2011 | 00:40

Χριστίνα: "Θέλω να πάρω 3-4 κιλά και δεν μπορώ. Τι να κάνω;"

Χριστίνα: Θέλω να πάρω 3-4 κιλά και δεν μπορώ. Τι να κάνω;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 24 ετών, και έχασα 7 κιλά από το καλοκαίρι. Ήμουν 57 κιλά και τώρα είμαι 49 με ύψος 1,64μ. Τώρα θέλω να πάρω 3-4 κιλά και δεν μπορώ με τίποτα. Μου έχει κοπεί η όρεξη εντελώς. Τι να κάνω; Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες που ανοίγουν την όρεξη; Τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Χριστίνα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρώτα απ΄ όλα, θα πρέπει να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας παθολογικής, ψυχολογικής ή ορμονικής διαταραχής που προκαλεί το χαμηλό σωματικό βάρος. Επίσης, αν ξαφνικά είχες κάποια απώλεια βάρους, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποια πρόσφατη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή στον τρόπο ζωής, οπότε τροποποιώντας τις συνήθειες αυτές να μπορέσεις να επανέλθεις στο σύνηθες βάρος σου.

Σε κάθε περίπτωση, το χαμηλό σωματικό βάρος σημαίνει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Με άλλα λόγια, οι θερμίδες που προσλαμβάνονται ημερησίως από τις τροφές, είναι λιγότερες από αυτές που δαπανώνται. Άρα, η όλη προσπάθεια των ελλιποβαρών ατόμων είναι να μετατρέψουν αυτό το ισοζύγιο σε θετικό, αυξάνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουν ημερησίως.

Αρχικά αυξάνουν την ποσότητα των μερίδων που καταναλώνουν στα κυρίως γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Επίσης, συνοδεύουν αυτά τα γεύματα με ψωμί και τυρί που θα αυξήσουν τις συνολικές θερμίδες και αφήνουν τη σαλάτα για το τέλος του γεύματος, ώστε να μην τους δημιουργήσει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

Αποφεύγουν τα υγρά ταυτόχρονα με το φαγητό, καθώς και αυτά δίνουν το αίσθημα της πληρότητας του στομαχιού.

Επιπλέον, θα πρέπει να προστεθούν αρκετά ενδιάμεσα σνακ (ξηροί καρποί, σοκολατούχο γάλα, μπανάνες, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, κράκερ). Επίσης καλές επιλογές αποτελούν τα γαλακτοκομικά σε συνδυασμό με φρούτα, οι ξηροί καρποί, τοστ σε συνδυασμό με χυμό ή γάλα. Παράλληλα, τα λιποβαρή άτομα μπορούν να αντικαταστήσουν μερικώς το νερό, με γάλα ή χυμό φρούτων ώστε να αυξηθεί και η θερμιδική τους πρόσληψη.

Βέβαια, οι γενικοί κανόνες της σωστής διατροφής εξακολουθούν να ισχύουν και σε αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή, τα ελλιποβαρή άτομα θα πρέπει να καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία τροφών στη διάρκεια της μέρας, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη σε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, η διατροφή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη σε λιπαρά, καθώς η αύξηση βάρους θέλουμε να γίνει με όσο το δυνατόν πιο σωστό τρόπο και όχι με την εναποθήκευση λίπους στον οργανισμό.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αποφεύγονται και τροφές πλούσιες σε λιπαρά, κακής ποιότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
 
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10