Αναστασία: “Πρέπει οπωσδήποτε να χάσω 10 κιλά αλλά λατρεύω τη σοκολάτα”

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι η Αναστασία, είμαι 25 ετών, είμαι 1,50μ. και 60 κιλά. Πρέπει οπωσδήποτε να χάσω γύρω στα 10 κιλά και η αλήθεια είναι ότι ζορίζομαι αρκετά να το καταφέρω γιατί είμαι λάτρης της σοκολάτας (Αν δεν φάω έστω και λίγη κάθε μέρα, κάτι “παθαίνω”!). Οι ερωτήσεις είναι δύο: Τι πλάνο διατροφής πρέπει να ακολουθήσω για να χάσω κιλά (κυρίως ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί τροφών); Υπάρχουν κάποια γλυκά που θα μπορώ να τρώω έστω 1 φορά την εβδομάδα χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό μου με πολλές θερμίδες και χωρίς να επηρεάσουν το διαιτολόγιό μου;
Aναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η διατροφή σου πρέπει να πλησιάσει περισσότερο στην μεσογειακή διατροφή, που σημαίνει να αυξήσεις την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Αυτό πρασκτικά σημαίνει:

· Κατανάλωσε 2 φορές εβδομαδιαία όσπρια & λαδερά τα οποία θα συνδυάζεις με τυρί & 5-6 ελιές

· Κατανάλωνε συστηματικά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά), τα οποία τροφοδοτούν τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που τονώνουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους.

· Αύξησε σημαντικά την πρόσληψη υγρών (2 λίτρα καθημερινά) και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

· Κάνε μικρά και συχνά γεύματα.

· Το βραδινό σου να είναι σχετικά ελαφρύ

· Αμα κάνεις καιρό την ίδια γυμναστική , πρόσθεσε λίγο χρόνο και 1-2 μέρες ακόμα.

· Όσον αφορά τα γλυκά, η μικρή κατανάλωση σοκολάτας, ιδίως υγείας σε ποσότητες 30 γρ. 2-3 φορές/ εβδ. δε φαίνεται να έχει καμία αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, αντιθέτως μπορεί να φέρει κάποια πλεονεκτήματα.

Επιπλέον, μπορείς να καταναλώνεις επιδόρπια χωρίς ζάχαρη ή παστέλι ή γλυκό του κουταλιού (μικρές ποσότητες καθημερινά). Τέλος, μπορείς καθημερινά να τρως 1-2 μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως (ό,τι γεύση επιθυμείς), οι οποίες σου ικανοποιούν την αίσθηση για γλυκό χωρίς να σε επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More