Άννα: “Έχω θυρεοειδή και άστατο κύκλο περιόδου. Πώς μπορώ να χάσω κιλά για να κάνω ένα παιδάκι;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα κύριε Γρηγοράκη από τα Γιαννιτσά. Είμαι μια παντρεμένη κοπέλα 31 ετών, χωρίς παιδάκια ακόμα και έχω θυρεοειδή. Παίρνω τη θυροξίνη μου, τα 50mg εδώ και ένα χρόνο περίπου. Έχω ένα πρόβλημα με τα κιλά μου, που με βασανίζουν εδώ και πολύ καιρό. Ήμουν 70 κιλά και τώρα έφτασα 84 με ελάχιστο φαγητό και άσκηση καθημερινή. Το ύψος μου είναι 1,68μ. Ενώ κατά καιρούς ακολουθώ κάποια διατροφή, βλέπω ότι έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου και δυσκολεύομαι να χάσω τα κιλά μου.

Βέβαια εκτός από τον θυρεοειδή έχω και άστατο κύκλο περιόδου (όχι κάθε 28, αλλά κάθε 45-50 ημέρες) και κάνω κατακράτηση υγρών. Έχω πάρει και το βιβλίο σας, αλλά δεν βοηθήθηκα. Έχω ξεκινήσει να παίρνω κάποια χάπια από το φαρμακείο, μήπως και δω κάποιο αποτέλεσμα, αλλά δυστυχώς η ζυγαριά παραμένει στα ίδια. Σας παρακαλώ βοηθήστε με κάπως να βρω μια λύση, γιατί θέλω να ξεκινήσω και προσπάθειες για παιδάκι. Αν υπάρχει κάποια δίαιτα θα ήθελα να την ακολουθήσω. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα,
Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να ελέγξεις το θέμα του θυρεοειδή ξανά, σε περίπτωση που θέλει αλλαγή το φάρμακο σου (ίσως να μη σε καλύπτει) και φυσικά να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου ώστε να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις για την διαταραχή του κύκλου σου. Αν ρυθμίσεις και τα δύο, καλό είναι να κάνεις μια σωστή και συντονισμένη προσπάθεια με κάποιον ειδικό ώστε να τρέφεσαι σωστά αλλά παράλληλα να χάσεις και βάρος. Τέλος προσπάθησε κάθε εβδομάδα να έχεις τουλάχιστον 200 λεπτά άσκησης (περπάτημα ή κολύμπι ή ποδήλατο).

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More