Annie:”Ξαφνικά χωρίς να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου, άρχισα να βάζω βάρος”

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 39 χρονών με ύψος 1,76μ. και αυτή τη στιγμή ζυγίζω 56 κιλά. Μέχρι τον Αύγουστο όμως ήμουν 52 και ξαφνικά χωρίς να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου ή στην γυμναστική που κάνω, άρχισα να βάζω βάρος. Τώρα έχω φτάσει τα 56 κιλά.
Annie

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα,
Ήδη το βάρος σου είναι χαμηλό και ο Δείκτης Μάζας Σώματος σου (ΔΜΣ) με τα τωρινά κιλά είναι 18,1 kg/m2. Τα φυσιολογικά όρια είναι είναι 18,5-24,9 kg/m2. Το ιδανικό σου βάρος ανέρχεται στα 66,3kg.

Κατά την δική μου άποψη, δεν πρέπει να χάσεις άλλα κιλά και το γεγονός ότι πήρες 4 κιλά από το καλοκαίρι υποδηλώνει πως ο οργανισμός σου κουράστηκε και δεν αντέχει άλλο τα τόσο χαμηλά επίπεδα βάρους. Πιθανώς, να «κόλλησε» και ο Βασικός σου Μεταβολισμός ή προετοιμάζεται για την προ-κλιμακτήριο περίοδο, αν υπάρχει τέτοιου είδους προδιάθεση.

Συνέχιζε να εφαρμόζεις μικρά και συχνά γεύματα, να μασάς αργά την τροφή σου και να γυμνάζεσαι και όλα θα πάνε καλά.

Υ.Γ. : Δεν είναι ανάγκη να πιέζεις τον οργανισμό σου να τρέφεται τόσο υγιεινά. Τίποτα δεν απαγορεύεται και τίποτα δεν υπερκαταναλώνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Πρόσεξε μην πέσεις στην παγίδα της «ορθορεξίας ή νευρική ανορεξίας». Να θυμάσαι το τρίπτυχο: «Μέτρο- Ισορροπία- Ποικιλία».

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, (ΒSc)

/

And More