Πόσο σωματικό λίπος πρέπει να έχει μια γυναίκα; Πόσες σοκολάτες μπορείς να φας την εβδομάδα;

Πόσο είναι το σωματικό λίπος που πρέπει να έχει μια γυναίκα; Πόσες σοκολάτες μπορείς να καταναλώνεις μέσα στην εβδομάδα; Τι μπορείς να κάνεις για να μειωθεί το τοπικό λίπος από την κοιλιά ή τα παχάκια; Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του αναλαμβάνουν να σου λύσουν κάθε απορία πριν βγεις στην παραλία…


Ερώηση
Είμαι 22 χρόνων και πάσχω από υποθυρεοειδισμό! Το ύψος μου είναι 1,74μ. και έχω 73 κιλά. Θέλω να φτάσω στα 60 κιλά, έχω πολύ λίπος και τοπικό πάχος και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Έχω κόμπλεξ με το σώμα μου και με ρίχνει πολύ ψυχολογικά. Τι μπορώ να κάνω; Έχω δοκιμάσει διατροφές, γυμναστική… Το λίπος δεν φεύγει με τίποτα, συνέχεια το καλόκαιρι είμαι με παντελόνια. Δεν υποφέρεται. Περιμένω τη συμβουλή σας! Ευχαριστώ…
Kαλλιόπη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Καλλιόπη, κατανοώ το πρόβλημα σου και ξέρω πως αυτό σε δυσκολεύει παραπάνω να φτάσεις το βάρος που ζητάς. Αρχικά θα ήθελα να σου πω να μην συνδυάζεις έναν αριθμό (60 κιλά το βάρος που ζητάς) με την εικόνα. Πολλές φορές αυτά τα 2 απέχουν πολύ. Ίσως τα ιδανικά σου κιλά να είναι παραπάνω και αυτό εξαρτάται από το ποσοστό του σωματικού λίπους, καθώς και την μυϊκή σου μάζα. Άρχικά θα σε συμβούλευα να σε παρακολουθήσει κάποιος ειδικός διαιτολόγος μιας και από μονη σου ζορίζεσαι τόσο.

Κάποιες συμβουλές που θα μπορούσες να ακολουθήσεις είναι…
· Να τρώς συχνά και σε σωστές ώρες
· Τα βραδινά σου να είναι μικρά (πχ σαλάτα, γιαούρτι, τόστ , κτλ)
· Να κάνεις συστηματική αερόβια άσκηση (τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα)
· Μην ξεχνάς το νερό

Υ. Γ: Τα αποτελέσματα έρχονται με τον καιρό, μην αναζητάς κάτι γρήγορο και προσωρινό.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα συχνά λάθη που κάνουμε. Έχω θυρεοειδή, παρόλα αυτά δεν μου δίνουν χαπάκι γιατί δεν το θεωρούν απαραίτητο. Κάνω αυστηρές δίαιτες και διατροφή και να χάνω, παρά το γεγονός ότι έλεγα πως δεν θα τα χάσω ποτέ. Όμως υπάρχουν μέρες που τα παρατάω και αρχίζω να τσιμπολογάω. Τι μου συστήνετε να κάνω; Πρέπει να ράψω τελείως το στόμα μου. Είμαι 80 κιλά και θέλω να φτάσω τα 58.
Ζοζέφ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ζοζέφ! Δεν είναι λύση να ράψεις το στόμα σου. Ο μεταβολισμός σου χρειάζεται να ενεργοποιηθεί. Βασικά εσύ θα ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα, και επιπλέον πρέπει να πίνεις καθημερινά το λιγότερο 1,5 λίτρο νερό και 2 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Το νερό συμβάλλει στη διάσπαση λίπους, το οποίο αποβάλλεται από τα ούρα, ενώ οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού ενεργοποιούν το μεταβολισμό και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.

Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

Ερώτηση
Έχετε να προτείνετε κάποια λύση σε άτομα τα οποία δεν μπορούν τα ίδια να μαγειρέψουν; Δεν μένω ακόμη σε δικό μου σπίτι και θέλω να κάνω μια διατροφή για να μπορέσω να χάσω κάποια παραπανίσια κιλά.
Βασιλική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Βασιλική, όταν δεν μπορείτε να διαλέγετε εσείς το γεύμα που θα καταναλώσετε προσπαθήστε να φάτε το φαγητό που σας προσφέρουν σε μικρότερη ποσότητα. Επίσης να μην αφήνετε πολλές ώρες τον οργανισμό σας νηστικό αλλά να του προσφέρετε κάθε 3-4 ώρες ένα μικρό σνακ όπως φρούτο, γιαούρτι, κριτσίνια με ηλιόσπορους, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, ή cream cracker σίκαλης με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή μπισκότα πολυδημητριακών ή χωρίς ζάχαρη. Εύκολες, γρήγορες και υγιεινές λύσεις για κυρίως γεύμα είναι η τονοσαλάτα, η ομελέτα ή τα αυγά βραστά με μανιτάρια και σαλάτα, η πατατοσαλάτα, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή καστανό ρύζι με σάλτσα ντομάτα και μανιτάρια & τυρί & σαλάτα, κοτόπουλο ψητό/βραστό & σαλάτα.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλημέρα. Είμαι 27 ετών, 1,62μ. και ζυγίζω 69 κιλά! Προσπαθώ χρόνια να χάσω κιλά. Έκανα δίαιτα με διατροφολόγο, δεν γυμναζόμουν και δεν έπινα καθόλου νερό. Φέτος πάω γυμναστήριο καθημερινά, πίνω λίγο νερό, κάνω πολύ καλή διατροφή, δηλαδή τρώω υγιεινά, αλλά τρώω τα πάντα. Σπάνια τρώω ντελίβερι. Όμως καταναλώνω κατά μέσο όρο 2 με 4 σοκολάτες την εβδομάδα. Έχω σχήμα σώματος μήλο. Κουράστηκα, βαρέθηκα. Τι να κάνω; Δεν έχω πρόβλημα με θυρεοειδή, αλλά έχω πολυκυστικές ωοθήκες και παίρνω αντισυλληπτικά. Περιμένω τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ
Χαρούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χαρούλα,
Οι πολυκυστικές ωοθήκες δυσκολεύουν τον οργανισμό να χάσει βάρος, αλλά αν ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, πηγαίνεις όπως μου αναφέρεις καθημερινά γυμναστήριο και πίνεις αρκετό νεράκι, σίγουρα θα δεις διαφορά στο βάρος σου. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να μειώσεις τα γλυκά (να τρως εβδομαδιαία μόνο μία σοκολάτα υγείας με ξηρούς καρπούς ). Προσπάθησε να καταναλώνεις όσο περισσότερο νερό μπορείς, πράσινο τσάι με διπλάσια ποσότητα σε κατεχίνες που αποδεδειγμένα μειώνει το κοιλιακό λίπος και φρόντισε η εβδομάδα σου να αποτελείται από:

1 Λαδερό, 1 Όσπριο, 2 Ψάρια, 1 Ζυμαρικό ολικής αλέσεως, 1 Κοτόπουλο ψητό και 1 Κρέας ψητό με σαλάτα. Καλό θα ήταν να αντικαταστήσεις τη σοκολάτα με 80γρ Παστέλι εβδομαδιαίως ή 50γρ Σοκολάτα Υγείας. Άλλες επιλογές για γλυκό είναι 1 γιαούρτι 2% με Μέλι, 2 μπισκότα πολυδημητριακών ή ζελέ φρούτων.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

Ερώτηση
Καλησπέρα σας, είμαι 20 χρονών, με ύψος 1,81μ. και 64 κιλά. Γυμνάζομαι συχνά σε γυμναστήριο και είμαι και αθλήτρια του βόλευ. Πριν λίγες μέρες, σε τεστ λιπομέτρησης που έγινε στο γυμναστήριο που πηγαίνω, φάνηκε ότι έχω γύρω στο 14% ποσοστό λίπους. Η διαιτολόγος που μου έκανε τη μέτρηση, μου “χτύπησε το καμπανάκι” ότι πρέπει να αυξήσω το ποσοστό λίπους για την υγεία μου. Ισχύει αυτό; Μπορεί να μου δημιουργήσει πράγματι πρόβλημα; Δεν σας κρύβω πως φοβάμαι μόνο στο άκουσμα της πρότασης αυτής γιατί αφενός είμαι 1-2 κιλά πάνω από αυτό που μου αρέσει στο σώμα μου και αφετέρου, έχω λίγη κυτταρίτιδα που προσπαθώ να αντιμετωπίσω και φοβάμαι να μην γίνει πιο έντονη! Σας Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!!
Έφη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα σε συμβούλευα να εφαρμόσεις μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο τη μέτρια αύξηση λίπους, ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού θα λαμβάνεις τα σωστά, σύμφωνα με τον μεταβολισμό σου, ποσοστά πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Έτσι η ανοδική πορεία του βάρος σου θα γίνει σταδιακά, χωρίς να παρατηρήσεις έντονη διαφορά στο σώμα σου. Όσον αφορά στην κυταρρίτιδα, φρόντισε να καταναλώνεις συστηματικά άφθονα φρούτα, λαχανικά και να πίνεις πολύ νερό και πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc


Ερώτηση
Γεια σας. Το σώμα μου έχει σχήμα αχλάδι, με αποτέλεσμα τα λίγα κιλά που πήρα να συσσωρευτούν στους γλουτούς. Επιπλέον είμαι λάτρης των γλυκών, τα οποία δεν μπορώ να αποχωριστώ από την καθημερινότητά μου. Τι θα μου προτείνατε έτσι ώστε τα κιλά που στοχεύω να χάσω, να φύγουν από το σημείο των γλουτών;
Γιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και αφού σας αρέσουν τα γλυκά, να βάλετε στόχο, να καταναλώνετε ένα γλύκισμα μέρα παρά μέρα. Φροντίστε να μην τρώτε πάστες αλλά ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα, δύο κουταλάκια του γλυκού γλυκό του κουταλιού, ένα μπολάκι κομπόστα, ένα μπολάκι ρυζόγαλο με κανέλα, δυο φρυγανιές με μέλι και κανέλα ή μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως.

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ερώτηση
Καλησπέρα σας, έχω γεννησει εδώ και 5 μήνες. Όσο ήμουν έγκυος πήρα 8 κιλά. Έκανα συγκεκριμένη διατροφή γιατι είχα σάκχαρο. Μόλις γεννησα μάλιστα, ήμουν λιγοτερα κιλά (37χρόνων -1,70 υψος – 65 κιλά) απο πριν μείνω εγκυος. Τώρα όμως τα πήρα όλα πίσω με τον θηλασμό και είμαι 71 κιλά. Σταμάτησα τον θηλασμό, αλλα δεν μπορω να σταματήσω να τρώω. Τι να κάνω; Ευχαριστώ
Άλκηστις

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εποχή που τρώγατε για δύο τελείωσε. Ένα σωστό αλλά και πλούσιο πρόγραμμα διατροφής θα σας βοηθήσει να χάσετε εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Η καλύτερη περίοδος είναι δύο έως τρεις μήνες μετά τον τοκετό, όταν θα αρχίσετε να ανακτάτε τις δυνάμεις σας ή όταν η περίοδός σας επανέλθει κανονικά. Βάλτε όμως ρεαλιστικούς στόχους. Το ιδανικό είναι να χάνετε μέχρι μισό κιλό την εβδομάδα.

Ποιες τροφές να προτιμάτε:
Γάλα, γιαούρτι, τυρί (4-5 μερίδες την ημέρα),
Κρέατα, πουλερικά, ψάρι, αυγά, όσπρια (180-210γρ. την ημέρα),
Φρούτα (2-4 μερίδες την ημέρα),
Λαχανικά (3-5 μερίδες την ημέρα),
Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά (6-11 μερίδες την ημέρα),
Υγρά (8-12 ποτήρια την ημέρα).

Ποιες τροφές να αποφεύγετε:
Όλες όσες είναι πλούσιες σε θερμίδες και φτωχές σε διατροφική αξία, όπως γλυκά, αναψυκτικά, πολύ λιπαρά φαγητά.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

Ερώτηση
Είμαι 20 χρόνων, με ύψος 1,75μ. και ζυγίζω 106 κιλά. Εδώ και ένα μήνα έχω βάλει σκοπό να χάσω κιλά, αλλά αντί για αυτό πήρα 6. Είμαι φοιτήτρια και δεν μπορώ να κάνω πολλά γεύματα γιατί λείπω καθημερινά 10 ώρες από το σπίτι μου, οπότε τρώω μόνο πρωινό και μεσημεριανό. Περπατάω περίπου 2 χιλιόμετρα την ημέρα. Τι ακριβώς θα μπορούσα να κάνω για να χάσω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (σε 4 μήνες), όσο το δυνατόν πιο πολλά κιλά (περίπου 20) χωρίς να τα πάρω πίσω;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια και η συντήρηση του σωματικού βάρους βασίζεται στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Πρώτα από όλα πρέπει να αρχίσεις να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα (να τρως ανά 3ωρο), τα οποία θα κρατούν σε εγρήγορση το μεταβολισμό σου, θα σε βοηθήσουν να καταναλώνεις μικρότερες ποσότητες από το φαγητό σου και θα σε κάνουν λιγότερο επιρρεπή σε γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Σαν εύκολα σνακ στη σχολή μπορείς να προτιμάς φρούτα, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, ανάλατους ξηρούς καρπούς, μπισκότα χωρίς ζάχαρη (3-4 κομμάτια). Επιπλέον, να πίνεις άφθονα υγρά (10-12 ποτήρια: νερό χυμοί, τσάι). Τέλος, μείωσε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό σου.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

And More