Χριστίνα: “Είναι αλήθεια ότι ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα;”

Ερώτηση
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αληθεύει πως ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα. Επίσης, εαν είναι καλό ένα κορίτσι στην ηλικία μου – 16 ετών – με φυσιολογικό βάρος να καταναλώνει γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή πλήρη.
Xριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή Χριστίνα,
Ο διατροφικός μύθος ότι ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα έχει βασιστεί στην περιεκτικότητα του καφέ και των καφεϊνούχων αναψυκτικών σε καφεΐνη, μια ουσία, η οποία θεωρείται ότι έχει διουρητική δράση και πιστεύεται ότι προκαλεί αφυδάτωση και δυσχεράνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη σχέση της μέτριας κατανάλωσης καφέ με την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Άλλωστε η διουρητική δράση της καφεΐνης, όταν αυτή προσλαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες, είναι στιγμιαία και μικρής έντασης και συνεπώς δεν είναι ικανή να προκαλέσει αφυδάτωση.

Επίσης, εκτός του ότι η καφεΐνη είναι διεγερτικός και αγγειοδιασταλτικός παράγοντας, έχει επιπλέον την ιδιότητα να ευνοεί την καύση του λίπους μέσω της μείωσης της δραστικότητας συγκεκριμένων ενζύμων, που αναστέλλουν την λιποδιάλυση. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση καφέ – στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, που συνοδεύεται από ικανοποιητικά επίπεδα άσκησης -, δεν φαίνεται ούτε να προκαλεί αλλά ούτε να επιδεινώνει το φαινόμενο της κυτταρίτιδας.

Όσον αφορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καλό είναι να καταναλώνεις αυτά τα οποία είναι μειωμένα σε λιπαρά. Τα συστατικά που χρειάζεσαι τα λαμβάνεις και από τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνεις επιπλέον λιπαρά.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More