“Πώς θα χάσω λίπος από την κοιλιά; Παχαίνουν τα αντισυλληπτικά;” Οι ειδικοί απαντούν…

Πώς θα συνδυάσεις γυμναστική με διατροφή; Τι μπορείς να κάνεις για να μείνεις σταθερή στα κιλά μετά τη δίαιτα; Ποια διατροφή να ακολουθήσεις αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή σου; Οι απορίες σας είναι πολλές και πάντα εύστοχες. Οι ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να σου δώσει την απάντηση που χρειάζεσαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας, είμαι 25 ετών έχω ύψος 1,51μ. και έχω βάρος 48 κιλά. Τον τελευταίο καιρό πήρα 2 κιλά λόγω αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά πιθανόν και γιατί έφαγα και λίγο παραπάνω. Αυτά τα κιλά δεν φεύγουν με τίποτα. Έχω σωματότυπο μήλο. Επίσης γυμνάζομαι καθημερινά σχεδόν 2 ώρες. Ποια διατροφή μου συστήνετε και τι άλλες συμβουλές έχετε να μου δώσετε ούτως ώστε να μην με επηρεάσουν περισσότερο τα αντισυλληπτικά χάπια γενικώς;
Μαρίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρίνα, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά που μου λες φαντάζομαι όπως κατάλαβες και μόνη σου ότι τα αντισυλληπτικά σου «άνοιξαν» την όρεξη. Αυτό με τις μέρες θα μετριαστεί. Αυτό που θα σου πρότεινα εγώ είναι να ακολουθήσεις μια διατροφή μεσογειακού τύπου με πολλά αντιοξειδωτικά και εποχιακά τρόφιμα, συχνά γεύματα, μειωμένη πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης και πολλά υγρά (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, πράσινο τσάι) για να αποφύγεις την πτώση του μεταβολισμού σου. Μην ξεφεύγεις στα γλυκά και τα junk food και μην ξεχνάς τη γυμναστική!

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Διάβασε επίσης:
Μάθε τα πάντα για το αντισυλληπτικό χάπι! Τι σωματότυπο έχεις; Μήλο ή αχλάδι; Δες πως μπορείς να τον υπολογίσεις… Βαριέσαι το γυμναστήριο; To Τοp 10 των “εναλλακτικών” Fitness Trends για να διαλέξεις…


Ερώτηση
Χαίρεται! Με λένε Χαρά και είμαι 65 κιλά με 1.67μ. ύψος!! Το πρόβλημά μου είναι η κοιλιά μου! Προσπαθώ να την χάσω αλλά δεν μπορώ! Αν χάσω κιλά θα τα χάσω από το πόδια μου κι αν βάλω κιλά, θα τα βάλω στην κοιλιά μου! Πηγαίνω γυμναστήριο, περπατάω πολύ αλλά δεν έχω αποτελέσματα! Σκέφτηκα τα χάπια αδυνατίσματος για τοπικό πάχος!! Θα ήθελα πολύ την γνώμη σου! Ευχαριστώ!
Υ.Γ: Παίρνω σίδηρο για τον αιματοκρίτη μου!
Χαρά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Χαρά, για να μπορέσετε να χάσετε λίπος από την κοιλιά, εκτός από το περπάτημα που κάνετε σας προτείνω να εντάξετε και τους κοιλιακούς. Η άσκηση των κοιλιακών βοηθάει πάρα πολύ στην απώλεια λίπους. Επίσης πρέπει να εφαρμόσετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Φροντίστε να κάνετε 5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα σωστό πρωινό και να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού. Ακόμη ελατώστε την ζάχαρη και το αλάτι από το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Προτιμήστε δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Να μην ξεχνάτε και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα. Τέλος, η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (3-4 ποτήρια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και με τη μείωση του κοιλιακού λίπους, παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Διάβασε επίσης:
Ασκήσεις για flat sexy κοιλιά! Tροφές πρέπει να τρως για χάσεις λίπος από την κοιλιά! 5 super foods που βοηθούν στο αδυνάτισμα

Ερώτηση
Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας! Τον τελευταίο χρόνο χρειάστηκε να πάρω κορτιζόνη και έβαλα 8 κιλά. Τι μπορώ να κάνω για να χάσω; Είμαι 73 κιλά και το ύψος μου είναι 1,67μ.
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα, αρχικά πρέπει να κόψεις εντελώς το αλάτι στο φαγητό διότι η κορτιζόνη δημιουργεί κατακράτηση υγρών στο σώμα μας. Επίσης, είναι σημαντικό να μειώσεις την κατανάλωση λιπαρών και γλυκών τροφίμων, τα οποία αυξάνουν τη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών στο σώμα σου, γεγονός που επιδεινώνει την σκλήρυνση κατά πλάκας. Η διατροφή σου είναι σημαντικό να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη D και ω3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Συνεπώς, η καθημερινή σου διατροφή χαρακτηρίζεται από:
– 5 γεύματα
– 5 μερίδες εποχιακών φρούτων και λαχανικών
– 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
– 2 φορές εβδομαδιαία ψάρι
– 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι ή κρόκος κοζάνης

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Διάβασε επίσης:
Μήπως φταίνε οι ορμόνες σου… για τα κιλά σου; Μήπως φταίνε τα γονίδια που δεν χάνεις κιλά; Οι 10 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν ξεκινήσεις δίαιτα!

Ερώτηση
Καλησπέρα, εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν, ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή για υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, ήμουν πάντα πολύ αδύνατη όπως και τώρα. Σε αντίθεση με την πάθηση που προκαλεί πρόσληψη βάρους πιο εύκολα χάνω κιλά παρά παίρνω. Που μπορεί να οφείλεται; Ευχαριστώ
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Όταν ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό και αυτός είναι ρυθμισμένος, δεν υπάρχει λόγος να παίρνουμε κιλά. Κιλά μπορεί να πάρει ένα άτομο μέχρι να ανακαλύψει ότι υπάρχει θυρεοειδής και να γίνει η ρύθμισή του. Αν εσείς όμως διατρέφεστε σωστά και βλέπετε την ζυγαριά σας να πέφτει τότε πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας.

Εύα Καφετζή

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Διάβασε επίσης:

Ήξερες ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν τριχοφυία στο πρόσωπο; 7 μυστικά που θα σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά Tα “πρέπει” και “δεν πρέπει” μιας δίαιτας!

Ερώτηση
Ονομάζομαι Πόπη και είμαι 30 χρόνων. Έχω ύψος 1.68μ. και είμαι 68 κλά. Έχω γεννήσει εδώ και 3 1/2 μήνες και προσπαθώ να χάσω τα επιπλέον κιλά. Έχω ήδη χάσει 12 και θέλω να χάσω άλλα 10. Ο οργανισμός μου όμως έχει μπλοκάρει και δεν ανταποκρίνεται. Το διαιτολόγιο μου είναι:
– 1 ποτήρι γάλα και ένα μπαρ δημητριακών, 1 ποτήρι χυμός,
– Λαδερό/όσπρια/ψάρι/κοτόπουλο όλα με σαλάτα και ένα κομμάτι τυρί φέτα,
– 1 φρούτο
– Και για βραδινό ένα ποτήρι γάλα.
Τι με συμβουλευέτε να κάνω έτσι ώστε να μπορέσω να χάσω το επιπλέον βάρος;
Πόπη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Πόπη, για επιπλέον μείωση βάρους δώσε έμφαση στο πράσινο τσάι, στη συχνότητα γευμάτων, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως, στο γιαούρτι και στην καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών. Ακολούθησε ένα πρότυπο διατροφής τύπου Orac που θα σε βοηθήσει να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου. Προσπάθησε να ελαττώσεις κατά πολύ τα λιπαρά τρόφιμα, τα τηγανιτά και τα γλυκά. Σε αυτό το σημείο να σε ενημερώσω ότι ο ρυθμός της επιπλέον απώλειας βάρους θα είναι πιο αργός από τον αρχικό, εφόσον έχεις είδη χάσει μεγάλο ποσοστό του αρχικού σου βάρους. Τέλος, είναι απαραίτητος και ο συνδυασμός άσκησης που θα ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο τον μεταβολισμό σου.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Διάβασε επίσης:
Τι πρέπει να τρώς κατά το θηλασμό; Baby Food Diet – Το μυστικό των star! Κάνε το τεστ και μάθε ποια γυμναστική σου ταιριάζει!


Ερώτηση
Γεια σας!!! Εδώ και δύο χρόνια πάσχω από ρευματυοειδή αρθρίτιδα. Λόγω της λήψης κορτιζόνης και άλλων φαρμάκων, ο μεταβολισμός μου έχει πέσει κατά πολύ. Ενώ πριν γυμναζόμουν περίπου μιάμιση ώρα, τώρα περιορίζομαι στα 45-50 λεπτά λόγω κόπωσης. Ευτυχώς, δεν έχω πάρει κιλά – δεν τρώω καθόλου αλάτι, πίνω πολύ νερό και περιορίζω τη ζάχαρη – όμως προσπαθώ να χάσω γύρω στα 4 κιλά για να νιώθω πιο άνετη, όχι φουσκωμένη, άλλα δεν τα καταφέρνω. Είμαι 29 χρόνων με ύψος 1,72μ. και 60 κιλά. Τι μου προτείνετε να ακολουθήσω, αφού κοπιάζω πολύ με την γυμναστική, λόγω της ασθένειας; Σας ευχαριστώ πολύ!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, διαβάζοντας όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψιν βάρος και ύψος θεωρώ πως τα κιλά σου είναι ήδη σε πολύ καλά επίπεδα. Θεωρώ πως αν χάσεις παραπάνω βάρος θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο το αίσθημα της κόπωσης. Άρα σου προτείνω να γυμνάζεις τα ήδη υπάρχοντα κιλά σου και να μην πέσεις άλλο. Αν νιώθεις φουσκωμένη πιες κάποιο ρόφημα με διουρητική δράση όπως το πράσινο τσάι. Τέλος για να έχεις λίγο παραπάνω κουράγιο στην προπόνηση σου θα σου πρότεινα να καταναλώνεις κάποιο ισοτονικό ποτό και αμέσως μετά την προπόνηση σου να καταναλώνεις κάποιο φρούτο.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Διάβασε επίσης:
Βρες το κρυμένο αλάτι στις τροφές και απόφυγέ το! Θέλεις να καις πιο γρήγορα τις θερμίδες που τρως; Τελικά παχαίνει η μπανάνα;


Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 1,60μ. Έκανα 2 μήνες δίαιτα και έχασα 7 κιλά και τώρα ζυγίζω 53 κιλά. Όμως δεν μπορώ να βρω ένα πρόγραμμα συντήρησης με αποτέλεσμα να παίρνω και να χάνω κιλά συνέχεια, χωρίς να είμαι σταθερή. Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι;
Διονυσία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πολλά άτομα έχουν την εντύπωση πώς ο μεταβολισμός τους έχει αδρανοποιηθεί. Αυτό συμβαίνει όταν συνήθως προσπαθείτε μονοί σας να χάσετε βάρος και όχι με την βοήθεια ειδικού και παραλείπετε πολλά από τα γεύματα σας και πολύτιμα σε θρεπτική αξίας τρόφιμα και φυσικά δεν υπάρχει η φυσική δραστηριότητα.

4 βασικά βήματα για να ξεκινήσει η απώλεια κιλών:
α) Μικρά και τακτικά γεύματα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες

β) Σωστή επιλογή τροφίμων επιλέγουμε τρόφιμα με υψηλή θρεπτική άξια από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ψάρι, πουλερικά, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως και αποφυγή τηγανίτων/λιπαρών/γλυκών τροφίμων και κόκκινου κρέατος

γ) Αρκετή ποσότητα υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, πράσινο τσάι)

δ) Συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Αν τηρηθούν τα παραπάνω βήματα θα ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός και θα ξεκινήσει η απώλεια των κιλών .

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Διάβασε επίσης:
Κατάφερες κι αδυνάτισες! Τώρα πρέπει να διατηρήσεις το βάρος σου. Δες πως… Αλκαλική δίαιτα! Ισορρόπησε το Ph του οργανισμού Tροφές που θα εντοπίσουν το λίπος και θα το διαλύσουν

Ερώτηση
Γεια σας κύριε Δημήτρη. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Με λένε Μαριάννα και είμαι 19 χρόνων. Πριν από 2 μήνες έβαλα σιδεράκια και επειδή δεν μπορούσα να τρώω έχασα 8 κιλά. Δεν μπορώ να βλέπω τον εαυτό μου έτσι… Σας παρακαλώ πείτε μου ποιες τροφές θα με βοηθήσουν να πάρω τα κιλά σωστά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστώ!
Μαριάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαριάννα, οι συμβουλές μου για αύξηση του βάρους σου είναι οι εξής:

1.Να μην παραλείπεις πρωινό.

2.Να μη μένεις πολλές ώρες νηστική – ανά 3 ώρες τρως.

3.Καθημερινά να καταναλώνεις 2 μπανάνες.

4.Καθημερινά να καταναλώνεις 2 ποτήρια σοκολατούχο γάλα ή γιαούρτι.

5.Σε ώρες που δεν έχεις όρεξη, να πίνεις πολλούς χυμούς και γάλα.

6.Πριν πέσεις για ύπνο να πίνεις 1 ποτήρι γάλα ή χυμό.

7.Κάθε μέρα μαζί με το πρωινό ή το μερσημεριανό να λαμβάνεις μία πολυβιταμίνη.

8.Εύκολα σνακ για τις ώρες που δεν πεινάς πολύ είναι: μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, ρυζόγαλο, κρέμα, μπικότα με πολυδημητριακά, γάλα, γιαούρτι, ξηροί καρποί.

9.Μην πίνεις νερό ταυτόχρονα με το φαγητό.

10.τη σαλάτα να την τρως μετά το φαγητό για να μην φουσκώνεις.

11.Καθημερινά να τρως ένα κουπάκι ριζόγαλο και 1 χουφτα ξηρους όσους θέλεις.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Διάβασε επίσης:
Διατροφή για να πάρεις κιλά! Δες πως εδώ! Smart tips για πιο υγιεινό μαγείρεμα! Σοκολατοθεραπεία! Η εθιστική συνήθεια που διώχνει την κυτταρίτιδα

And More