Γιάννα: “Δεν είμαι σίγουρη αν αυτά που μαγειρεύω βοηθούν η σαμποτάρουν τη διατροφή μου”

Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 22 ετών με ύψος 1,71μ. και ζυγίζω 70 κιλά… Θέλω να χάσω τουλάχιστον 10 κιλά, αλλά παρά την προσπάθειά μου δεν έχω δει κάποια βελτίωση. Οπότε μάλλον κάνω λάθος! Επείδη μένω μόνη μου και εργάζομαι, προσπαθώ να μαγειρεύω απλά φαγητά, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν αυτά που μαγειρεύω βοηθούν η σαμποτάρουν τη διατροφή μου! Το καλό είναι ότι δεν έχω πάρει επιπλέον βάρος, αλλά η ζυγαριά μου έχει κολλήσει στα 70 κιλά! Μήπως θα μπορούσατε να μου συστήσετε ένα εβδομαδιαίο διατροφολόγιο με απλά φαγητά! (Σιχαίνομαι τα ψάρια και το μόνο που τρώω είναι τόνο!)
Γιάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Γιάννα, εκτός από το φαγητό σας, θα πρέπει να πίνετε 10-12 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα) καθημερινά. Επίσης, προσθέστε κατά το μαγείρεμα καρυκεύματα τα οποία νοστιμεύουν αλλά και αυξάνουν το μεταβολισμό. Ακόμη αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξήσετε και τη φυσική σας δραστηριότητα. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα γυμναστηρίου, προσπαθήστε να περπατάτε περισσότερο ή να κάνετε κάποιες ασκήσεις στο σπίτι.

Να καταναλώνετε ελάχιστο αλάτι, ζάχαρη και τροφές οι οποίες σας προσφέρουν λιπαρά, όπως τηγανιτά. Αντικαταστήστε τα πλήρες γαλακτοκομικά με χαμηλά σε λιπαρά, τα άσπρα δημητριακά και ζυμαρικά με ολικής αλέσεως. Φροντίστε να τρώτε πάντα πρωινό, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμό και στην απώλεια βάρους. Προτιμήστε ένα φλιτζάνι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή με 2 φρυγανιές με μέλι και μαλακή μαργαρίνη ή ένα τοστ. Συνεχίστε την ημέρα σας με ένα σνακ όπως φρούτα, φυσικό χυμό ή γιαούρτι. Το μεσημέρι καταναλώστε μια μικρή μερίδα φαγητού το οποίο θα το συνοδεύεται πάντα από σαλάτα. Το απόγευμα φροντίστε να φάτε πάλι ένα σνακ και το βράδυ κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή με τόνο ή με 5-6 ελιές.

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
/

And More