Κωνσταντίνα: “Θέλω να χάσω 2-3 κιλά, αλλά δεν με βοηθά το άστατο ωράριό μου”

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 63 κιλά και έχω ύψος 1,67μ. Θα ήθελα να αδυνατίσω λιγάκι (3-4 κιλά) γιατί νιώθω λίγο το σώμα μου βαρύ και για να μου αρέσω περισσότερο. Σπουδάζω και έχω καθημερινά σχόλη, οπότε τις μεσημεριανές ώρες τις περνάω στη σχολή και δεν μπορώ να τρώω. Έτσι αναγκάζομαι να τρώω όταν γυρίζω το απόγευμα…Τι μου προτείνετε να κάνω; Σκεφτόμουν να παίρνω μαζί μου κάποιο φαγητό, ώστε να μην χάνω τα γεύματά μου.

Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν το τσάι που αναφέρετε μπορεί να είναι και του βουνού και αν θα μπορούσε να παραλειφθεί. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τι να τρώω για να αποφεύγω τη ζάχαρη. Θα με βοηθούσατε πολύ αν μου λέγατε τι να κάνω…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
Kωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Το να καταναλώνεις το κυρίως γεύμα το απόγευμα δεν είναι πρόβλημα, φρόντισε όμως να παίρνεις μαζί σου ένα μικρό γεύμα για το μεσημέρι. Θα μπορούσες για παράδειγμα να ετοιμάσεις ένα κρύο σάντουιτς με γαλοπούλα, κασέρι & λαχανικά ή αγόρασε τορτίγιες & πρόσθεσε καθημερινά διαφορετικά υλικά της αρεσκείας σου (κομματάκια από κοτόπουλο που περίσεψαν από την προηγούμενη ημέρα, λαχανικά, τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, αυγό βραστό κα).

Αν δεν προλαβαίνεις, φάε μία μπάρα δημητριακών ή 1 κουλούρι θεσσαλονίκης ή 3-4 κράκερ σίκαλης ή μπισκότα πολυδημητραικών ή ρυζογκοφρέτες και χυμό. Όταν γυρίσεις πια στο σπίτι φρόντισε να έχεις μαγειρεμένο φαγητό από την προηγούμενη ημέρα, για να μην χάνεις χρόνο και κόψε μαζί με αυτό μία φρέσκια σαλάτα λαχανικών εποχής.

Το τσάι είναι μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών άρα αν θέλεις να βάλεις μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών στη διατροφή σου, που φαίνεται να βοηθούν στο μεταβολισμό και την απώλεια βάρους καλό θα είναι να καταναλώνεις 2-3 φλιτζάνια καθημερινά.

Όσον αφορά το τελευταίο σου ερώτημα, για να αποφύγεις τη ζάχαρη μπορείς να χρησιμοποιείς υποκατάστατα/ γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη που έχουν λιγότερες θερμίδες και μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα από τη ζάχαρη. Τέλος θα μπορούσες να επιλέξεις καστανή ζάχαρη που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με την λευκή και προσπαθήσεις να περιοριστείς σε 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως .

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More