Κωνσταντινα: “Θέλω να χάσω 2-3 κιλά. Μπορώ να τρώω μακαρόνια στη δίαιτα;”

Καλησπέρα σας. Είμαι 26 χρόνων με ύψος 1.65μ. και 63 κιλά. Θα ήθελα να χάσω 2-3 κιλάκια για να έρθω στα φυσιολογικά μου. Το πρόβλημά μου είναι πως δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω μακαρόνια. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι μακαρονάδες και ακόμη και όταν προσπαθώ να κάνω δίαιτα δεν μπορώ να τις αποχωριστώ. Γίνεται να τρώω ζυμαρικά στη δίαιτα; Τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ
Κωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ζυμαρικά πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο σε οποιαδήποτε διατροφή καθώς είναι από τις σημαντικότερες πηγές υδατανθράκων. Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του οργανισμού και να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Αυτό αποδόθηκε στις διατροφικές συνήθειες των λαών αυτών, που το διαιτολόγιό τους βασίζεται στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα φρούτα, ενώ η κατανάλωση κρέατος είναι σαφώς λιγότερη εάν συγκριθεί με αυτή των βορείων περιοχών της Ευρώπης

– Κατανάλωσε από 6 έως 11 μικρομερίδες σύνθετων υδατανθράκων κάθε μέρα ή ζυμαρικά 1-3 φορές την εβδομάδα. Μια μικρομερίδα αντιστοιχεί σε 50-60 γραμμάρια ή μισό φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά που αντιστοιχούν σε μόλις 99 θερμίδες!

– Είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνες τύπου Β (νιασίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη)

– Tα ζυμαρικά δεν είναι παχυντικά! Γίνονται μόνο όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, συνοδευόμενα με σάλτσες, κρέμες, βούτυρο, λάδια, αυγά κα.

– Περιέχουν φυτικές ίνες, ειδικά αν πρόκειται για ζυμαρικά ολικής άλεσης, που βοηθούν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών και συντελούν στην αίσθηση του κορεσμού. Τα ζυμαρικά ολικής παράγονται από αλεύρι σόγιας, και έτσι είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές στη διατροφή.

– Αν το μεσημέρι φας από 200 γραμμάρια μακαρόνια ή ρύζι, θα αποφύγεις τις ξαφνικές “κρίσεις πείνας” στο υπόλοιπο της ημέρας

– Επιπλέον, για ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία και καλύτερα αποτελέσματα, βάλε στη διατροφή σου το αναποφλοίωτο ρύζι και το πλιγούρι, δύο άλλες πολύτιμες τροφές πλούσιες με φυτικές ίνες και μαγγάνιο. Συνόδεψε το πλιγούρι και τα μακαρόνια με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More