Μαρία: “Κάνω διατροφή αλλά έχω κουραστεί και δεν χάνω κιλά. Τι να κάνω;”

Ερώτηση
Γεια σας, ονομάζομαι Μαρία και είμαι 24 ετών. Έχω ύψος 1.66μ. και βάρος 115 κιλά. Έχω προσπαθήσει να χάσω κιλά πολλές φορές και το έχω καταφέρει με μέγιστο τα 22 κιλά σε 2 μήνες. Τα έχω ξαναβάλει όμως. Τον τελευταίο καιρό κάνω την πιο σωστή προσπάθεια που έχω κάνει που έχω κάνει ποτέ. Με διατροφή που περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων, πολύ νερό και περπάτημα, όσο μπορώ περισσότερο, αλλά νιώθω ότι ο οργανισμός μου έχει κουραστεί και δεν χάνω πιο εύκολα κιλά. Έχω κάνει τεστ δυσανεξίας και έχω βρει ότι ο μεταβολισμός μου είναι γρήγορος. Έχω κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και δεν έχω προβλήματα υγείας. Τι να κάνω;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Είναι πολύ πιθανόν ο οργανισμός σου να έχει κουραστεί από τις πολλές προσπάθειες. Επίσης, είναι επικίνδυνο να γίνει πιο αργός ο μεταβολισμός μας όταν έχει συμβεί το φαινόμενο «γιο-γιο», οι απότομες, δηλαδή, αυξομειώσεις του βάρους. Θα σου συμβούλευα αρχικά να ξεκουραστείς 2 βδομάδες, απέχοντας από κάθε είδους δίαιτα, χωρίς βέβαια να ξεπερνάμε τα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Έπειτα ξεκίνα με όρεξη και διαφορετική διάθεση να οργανώνεσαι και να εξοπλίζεσαι με τρόφιμα που σου αρέσουν και ταυτόχρονα που σε βοηθούν να βρίσκεσαι σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Εφάρμοσε μικρά και συχνά γεύματα. Αυτά πρέπει να απέχουν 3-4 ώρες μεταξύ τους. Πρόσθεσε στη καθημερινότητά σου 1,5-2lt νερό ημερησίως. Να γνωρίζεις ότι ο ενυδατωμένος οργανισμός κάνει περισσότερες καύσεις από τον αφυδατωμένο. Επιπλέον στο καθημερινό σου μενού να υπάρχουν 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Περιόρισε το αλάτι, τη ζάχαρη και αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα. Ξεκίνα περπάτημα 3-4 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

And More