DIET TIPS: Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Δεν έχεις χρόνο να φας πρωινό ή να μαγειρέψεις κάτι στο σπίτι και έτσι δεν μπορείς να ελέγξεις τη διατροφή σου. Έχεις κολλήσει στα ίδια κιλά και αναρωτιέσαι τι μπορεί να φταίει. Κάνει κάτι λάθος εσύ ή δίαιτα που ακολουθείς δεν είναι σωστή; Τι συμβαίνει τελικά και δεν μπορείς να χάσεις βάρος; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και οι συνεργάτες του απαντούν σε όλες αυτές τις απορίες που έχεις σχετικά με το αδυνάτισμα και τη διατροφή.

Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 15 ετών, ζυγίζω 49 κιλά και έχω ύψος 1.56! Θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να χάσω κιλά και αν ναι πόσα;
Ευχαριστώ πολύ!
Γωγώ

Απάντηση
Αγαπητή Γωγώ,
Το ανώτερο φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25kg/m2 είναι 60,5kg και το κατώτερο ιδανικό είναι το 46kg που αντιστοιχεί σε ΔΜΣ =19 kg/m2. Καλό είναι να βρίσκεσαι κάπου ενδιάμεσα δηλαδή στα 49kg, που είσαι τώρα, ώστε να ρυθμίζονται φυσιολογικά όλες οι διαδικασίες του οργανισμού. Βεβαιώσου ότι ακολουθείς τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Αν ωστόσο θέλεις να βελτιώσεις το σωματότυπό σου, θα μπορούσες να ακολουθείς συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας, ονομάζομαι Ζωή και θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Είμαι 16 χρόνων με ύψος 1.53 και ζυγίζω 51-52kg. Tο βάρος μου είναι σωστό; Αν όχι πόσα πρέπει να είμαι και τι να κάνω για να τα χάσω;
Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση

Αγαπητή Ζωή,
Το ανώτερο φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25kg/m2 είναι 58,5kg και το κατώτερο ιδανικό είναι το 44,5kg που αντιστοιχεί σε ΔΜΣ =19 kg/m2. Καλό είναι να βρίσκεσαι κάπου ενδιάμεσα δηλαδή στα 52kg, ώστε να ρυθμίζονται φυσιολογικά όλες οι διαδικασίες του οργανισμού.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Έχω κόψει το τσιγάρο εδώ και ένα χρόνο. Έχω ξεκινήσει περπάτημα εδώ και 2 μήνες από 45 λεπτά. Δεν βλέπω μεγάλα αποτελέσματα και έτσι μου έρχεται να αρχίσω πάλι το κάπνισμα.
Ευχαριστώ πολύ,
Νάντια

Απάντηση
Αγαπητή Νάντια,
Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συχνά την αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο τα οφέλη για την υγεία είναι σημαντικά. Η ισορροπημένη διατροφή καθώς και η συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελούν συμμάχους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με την καθοδήγηση εμπείρου διαιτολόγου – διατροφολόγου.
Ένταξε στη διατροφή σου άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς παρατηρείται μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα βιταμινών C, E, B12, φολικό οξύ & σεληνίου στους καπνιστές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 μόνο τσιγάρο καταστρέφει 100mg βιταμίνης C. Άρα οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τους μη καπνιστές!
Σε περιπτώσεις αισθήματος βουλιμίας λόγω αδράνειας, κατανάλωσε άφθονα λαχανικά όπως καρότα, ντομάτες, αγγούρι, τα οποία αποτελούν θαυμάσια σνακ και δημιουργούν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού.
Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση για τις δύσκολες στιγμές.
Πίνε πολύ νερό!
Τέλος, «εκμεταλλεύσου» τη νέα κατάσταση, και αύξησε τη φυσική δραστηριότητα. Έτσι διατηρείς τη φόρμα σου, αλλά και αυξάνεις το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να εξισορροπείς την μείωσή του που οφείλεται στη διακοπή του καπνίσματος.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 18 ετών. Είμαι 77 κιλά και 1.77 μέτρα. Γυμνάζομαι κάθε μέρα και τρώω κανονικές ποσότητες αλλά δεν μπορώ να χάσω κιλά. Τι μπορώ να κάνω; Έχω απελπιστεί!
Kώστας

Απάντηση
Αγαπητέ Κώστα,
Είναι βασικό να αυξήσεις το μεταβολισμό. Η αύξηση του μεταβολισμού σημαίνει ότι το σώμα καίει θερμίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, αν ο μεταβολισμός σου είναι υψηλός, το σώμα σου συνεχίζει να κάνει καύσεις ακόμη και όταν δεν εργάζεσαι σκληρά ή δεν κάνεις γυμναστική. Ένας χαμηλός μεταβολισμός μπορεί να είναι η αιτία για να ξεκινήσεις να παίρνεις βάρος ή να μην χάνεις επειδή προσλαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από τι καίει το σώμα σου.

1. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσθέσεις το πρωινό στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Ένα πρωινό με 250 θερμίδες φτάνει για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου.

2. Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθεί ο μεταβολισμός είναι να προσθέσεις τα μπαχαρικά στο φαγητό.

3. Βεβαιώσου ότι παίρνεις αρκετό χρώμιο, βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες και να ενισχύει το κάψιμο του λίπους. Τροφές που περιέχουν αρκετό Χρώμιο είναι το κρέας, τα αβγά, οι πράσινες πιπεριές, τα μήλα, οι μπανάνες και το σπανάκι. 120mcg καθημερινά είναι αρκετά για τον οργανισμό να αυξήσει το μεταβολισμό.

4. Το που τρως έχει την ίδια σημασία με το τι τρως. Όταν παίρνεις το πρωινό σου δοκίμασε να είσαι κοντά σε κάποιο παράθυρο, ώστε να απορροφήσεις κάποιες ακτίνες του ήλιου. Το έντονο φως αυξάνει το μεταβολισμό και σε βοηθά επίσης στην αύξηση των οστών και της μυϊκής δύναμης.

6. Όταν σχεδιάζεις τα γεύματα σου πάντα να προσθέτεις στην διατροφή σου ακτινίδια. Τα ακτινίδια είναι γεμάτα από βιταμίνη C, αλλά αν προσθέτεις 500mg την ημέρα στην διατροφή σου μπορεί να κάψεις έως και 39% περισσότερο λίπος όταν αθλείσαι.

7. Αν θέλεις πραγματικά να προσπαθήσεις για την άμεση αύξηση του μεταβολισμού σου, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να τρως περισσότερα μικρά γεύματα στην διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που τρως, βοηθάς στην αύξηση του μεταβολισμού σου. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, τα πιο συχνά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν να χάσεις βάρος ή να κρατήσεις το υγιεινό βάρος.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 23 ετών και έχω ύψος 1.70. Είμαι 65 κιλά. Κάνω σωστή διατροφή αλλά για να πω την αλήθεια, δεν μπορώ να φάω πρωινό. Περπατάω συνέχεια, πίνω νερό αλλά δεν μπορώ να χάσω τα 5 κιλά που θέλω. Τι μπορεί να φταίει;
Αναστασία

Απάντηση
Αγαπητή Αναστασία,
Απόφευγε τα ακραία διατροφικά σχήματα, που βασίζονται στη μονοφαγία και στην περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων.
Όσον αφορά της διατροφή σου προσπάθησε να :
1. Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
2. Καταναλώνεις 2 φορές όσπρια την εβδομάδα
3. Καταναλώνεις 1 φορά λαδερό την εβδομάδα
4. Καταναλώνεις 2 φορές ψάρι την εβδομάδα
5. Καταναλώνεις 2 φορές κοτόπουλο την εβδομάδα
6. Καταναλώνεις 1 φορά ζυμαρικά ολικής αλέσεως την εβδομάδα
7. Προσλαμβάνεις αρκετά υγρά (νερό, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμός)
8. Καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά
9. Να αποφεύγεις τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, όπως μπρόκολο, λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, πατάτες.
10. Να καταναλώνεις μέχρι 4-5φρούτα την ημέρα.
11. Να καταναλώνεις 2 φλ πράσινο τσάι και 1,5 lt νερό ημερησίως για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.

Τέλος, 30 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 35 χρόνων είμαι 59 κιλά και θέλω να χάσω 5 κιλά. Όμως δεν μπορώ να ακολουθήσω μια συγκεκριμένη δίαιτα γιατί είμαι μητέρα 3 παιδιών και είναι δύσκολο να μαγειρεύω και για εμένα ξεχωριστά μπορείτε να μου προτείνετε ένα μενού;
Μαρία

Απάντηση
Αγαπητή Μαρία,
Μπορείς να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή απώλειας βάρους χωρίς να χρειάζεται να μαγειρεύεις ξεχωριστά το κύριό σου γεύμα. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τα παρακάτω:

– Συχνότητα γευμάτων.
– Μειωμένη κατανάλωση γλυκών & λιπαρών τροφίμων.
– Γαλακτοκομικά πολύ χαμηλά σε λιπαρά.
– Συχνή πρόσληψη ψαριού (2-3 φορές/εβδομάδα).
– Διακοπή προσθήκης αλατιού στο φαγητό και στη σαλάτα.
– Αυξημένη πρόσληψη υγρών (10-12 ποτήρια καθημερινά: νερό, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές χυμοί, τσάι).
– Καθημερινά 30-40 λεπτά περπάτημα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 45 χρόνων με 1.62 ύψος και 65 κιλά. Τι πρέπει να κάνω για να φτάσω τα 57;
Ευχαριστώ,
Σταυρούλα

Απάντηση
Αγαπητή Σταυρούλα,
Ο περιορισμός της τροφής απλά δεν αρκεί γιατί μπορεί να αποκλείονται ολόκληρα γεύματα από τις καθημερινή διατροφή, όπως το πρωινό. Είναι σημαντικό να ακολουθείς 4-6 γεύματα ημερησίως, να καταναλώνεις 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών, 2-3 λίτρα υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης) καθώς επίσης και να προσλαμβάνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες (όσπρια, λαδερά, ψάρι, κοτόπουλο, κρέας). Για να ενισχύσεις το μεταβολισμό και την καύση λίπους φάε καθημερινά 5-10 ελιές, 30γρ. ανάλατοι ξηροί καρποί, γιαούρτι 2% σε λιπαρά & κανέλα, 1-2 φλιτζάνια πράσινο τσάι. Απέφυγε τα γλυκά, το αλάτι, τη λευκή ζάχαρη και τις σφολιάτες. Βέβαια, η καλύτερη λύση είναι να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού για την διασφάλιση των σωστών γευμάτων με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, τη σταθερή απώλεια κιλών και την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνήθειων.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

And More